Μαΐου 15, 2018

Επί τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε τη τακτική τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και το έργο της UNMIK για την περίοδο από τις 17 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου . Τη Σερβία εκπροσώπησε ο υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις», ότι « όλα τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσα από διάλογο», και ότι «η κατάσταση παρέμεινε ασταθής και ότι η διεθνής παρουσία ήταν ακόμη περισσότερο αναγκαία». Ο επικεφαλής της UNMIK Ζαχίρ Τανίν είπε ότι απαιτείται πολιτική βούληση και από το Βελιγράδι, και την Πρίστινα, ότι ,«η κλιμάκωση της έντασης», «δημιούργησε νεα εμπόδια», στην προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στο γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο μεγάλο πρόβλημα στον δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ, διότι είναι «ένα πραγματικό εμπόδιο» διότι οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα ότι η προσχώρηση τους στην ΕΕ δεν θα συμβεί έως ότου εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με μία νομικά δεσμευτική συμφωνία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο καθηγητής Ντάρκο Λάκετιτς προτάθηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής που θα τεκμηριώσει τις επιπτώσεις των νατοϊκών βομβαρδισμών του 1999 στην δημόσια υγεία και περιβάλλον. Η Πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ουσιαστική συμβολή του Κοινοβουλίου θα αποδειχθεί ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί του 1999 στη Σερβίας με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου συνδέονται με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου. Ο επικεφαλής του Κέντρου μελέτης για τα εγκλήματα πολέμου, της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Kόγιιτς δήλωσε ότι το κέντρο έχει στείλει επιστολή στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας προσφέροντας τη συνεργασία του σε ότι αφορά στην έρευνα των συνεπειών στη δημόσια υγεία των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς συνατήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Λαϊκού Κογκρέσου Τσάο Γιανμίνγκ που επισκέπτεται το Βελιγράδι και τον ευχαρίστησε για την συνεχιζόμενη ηθική και πολιτική υποστήριξη της Κίνας προς τη Σερβία σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέκτιτς είπε ότι η παράνομη μετανάστευση θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, και ότι τώρα η καθημερινή εισροή των παράνομων μεταναστών είναι μεταξύ των 80 και 150, ενώ τον Απρίλιο ήταν μεταξύ 35 και 40. Ο υπουργός κάλεσε το Συμβούλιο των Υπουργών να εγκρίνει σχέδιο δράσης για την επείγουσα φροντίδα και διαμονή τους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Κόμμα των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό στο Σεράγεβο είναι ένα ακόμα πλήγμα κατά της Σερβικής Δημοκρατίας , και ότι καμιά απόφαση του Συμβούλιου Υπουργών δεν θα ισχύει χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβικης Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τρέμπινιε δήλωσε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση της δημόσιας τάξης και της ειρήνης ή οποιαδήποτε άλλης παραβίασης της ασφάλεια των πολιτών.
Από τον αστυνομικό σταθμό στο Νόβι Γκραντ συνελήφθησαν 9 Πακιστανοί.
Ο καθηγητής Γκόραν Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι η Σερβικη Δημοκρατία πρέπει να κλείσει τα σύνορα της για να αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών στην επικράτεια της.

ΜΟΣΤΑΡ . Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε ότι οι Κροάτες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν είναι μειονότητα, και ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι η δεύτερη πατρίδα τους και ότι Κροατία υποχρεούται από το Σύνταγμα της να προστατεύει τα δικαιώματα των Κροατών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε κατά την ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, για να διερευνήσει όλα τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά σχετικά με το θάνατο του Νταβιντ Ντραγκίτσεβιτς. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι «φίλοι» της ενιαίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη Δύση, βρήκαν το τέλειο εργαλείο με την «ομάδα Δικαιοσύνη για τον Νταβίντ», που την χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τις αμερικάνικες επιδιώξεις, ώστε «να τεθεί τέρμα σε κάποιες εκκρεμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου