Μαΐου 30, 2018

Ρουμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε την κυβέρνηση. Ο Γιοχάνις θα έπρεπε να υπογράψει την απόλυση της Λάουρας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR) αποφάσισε σήμερα την ότι υπάρχει μια θεσμική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της Προεδρίας, αφού η εκτελεστική εξουσία κατέφυγε το δικαστήριο λόγω της διαφωνίας με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις που έχει αρνηθεί να προσυπογράψει απόλυση της επικεφαλής της εισαγγελίας καταπολέμησης της διαφθοράς, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης του είχε ζητήσει. 

Σήμερα, το CCR αποφάσισε κατά πλειοψηφία για το θέμα αυτό, ευνοώντας την κυβέρνηση. «Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι θα έπρεπε να είχε ανακληθεί από τον Πρόεδρο», δήλωσε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Βάλερ Ντορνεάνου. 

Νωρίτερα , ο Πρόεδρος Γιοχάνις είχε δηλώσει ότι θα περιμένει να διαβάσει την απόφαση και θα ενεργήσει αναλόγως.» Αντιδρώντας στην απόφαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ, δήλωσε ότι το Δικαστήριο δέχτηκε ότι αρμόδιος από την εκτελεστική εξουσία να κρίνει τις ενέργειες των εισαγγελέων είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ότι ο αρχηγός του κράτους δεν έχει καμία νομική εξουσία να αξιολογήσει τις επαγγελματικές και διευθυντικές ικανότητες των υψηλόβαθμων εισαγγελέων, σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου