Μαΐου 31, 2018

Επί τροχάδην στα ΣΚΟΠΙΑ

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ που δεν δέχεται το «erga omnes» σχετικά με το όνομα της χώρας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών για να ενημερωθεί. Ο Ζόραν Ζάεφ Που προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι υπάρχει «κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα» και οτι «Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», και «ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας». Είπε ακόμα ότι « η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη». «Επιβεβαιώσαμε τη Μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας», είπε και προανήγγειλε θα υπάρξει δημοψήφισμα στα τεή Σεπτεμβρίου η στις αρχές Οκτωβρίου αφού όμως πρώτα η συμφωνία περάσει από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία. ( 61 βουλευτές). Ο Ζάεφ είπε ότι δεν χρειάζεται να υπογραφεί η συμφωνία η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση ένταξης το ΝΑΤΟ. 

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στα χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΤΒ «Τέλμα» Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προηγείται στην εκτίμηση των πολιτών καθώς το 24,1% είναι ικανοποιημένο από την δουλειά του. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ είναι δεύτερος στη λίστα αξιολόγησης, με 9,9%. Τον πρώην ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι νοσταλγεί το 6,1%, τον αρχηγό του DUI Αλί Αχμέτι, το 4,1%, τον νυν ηγέτη του VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μισκόσκι το 2,9% και το ίδιο ποσοστό τον κ.Σέλα, της «Συμμαχίας». Το 31,3% διάλεξε τον «Κανένα» και το 11,5% ψήφισε «μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου», και «δεν ξέρω που πάω δεν ξέρω τι κάνω και τι θα απογίνω».

 ΣΚΟΠΙΑ. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι έλαβε «θετική» επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη που υπόσχεται να εργαστεί , στο πλαίσιο των ιερών κανόνων για να κλείσει το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας. 
Ο εκπρόσωπος της Συνόδου της Εκκλησίας της «ΟΥΤΜΠΑ», σύντροφος Μητροπολίτης Ντεμπάρ και Κίτσεβο κ Τιμόθεος, παραδέχτηκε ότι στάλθηκε η επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Τύπος των Σκοπίων πληροφορήθηκε ότι οι σύντροφοι Μητροπολίτες σκέπτονται να διαγράψουν το «Μακεδονική» και να μείνουν Αυτοκέφαλοι , ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, σκέτα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ανγκουίσεφ δήλωσε ότι οι χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης θα γίνουν μια ενιαία αγορά ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου