Μαΐου 17, 2018

Η Τραπεζίτης Ανίτα και ο καθηγητής Τάκης

ΣΚΟΠΙΑ. Νέα υποψήφια για την Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της πΓΔΜ.
Ο απερχόμενος διοικητής Ντίμιταρ Μπόγκοφ, του οποίου την ανανέωση της θητείας πρότεινε στην Βουλή ο πρόεδρος Ιβάνοφ ,αλλά δεν τον ήθελε ο Ζάεφ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο απέσυρε την υποψηφιότητα του. Στην επιστολή του επικαλέστηκε, « τις αντιδράσεις μερικών από τους παράγοντες της πολιτικής ζωής» , και τις «προθεσμίες για την εκλογή διοικητή», οπότε, «προς το συμφέρον του Κράτους» , και για διοριστεί διοικητής μέχρι τις 20 Μαΐου, αποσύρθηκε. Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μπόγκοφ ,
ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, υπέβαλε αμέσως στο Κοινοβούλιο , νέα πρόταση για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και έχρισε την σημερινή αντιπρόεδρο της τράπεζας Ανίτα Αγγέλοσκα-Μπεζόσκα, η οποία προέρχεται από τις τάξεις των στελεχών της Κεντρικης Τράπεζας , και τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν υπεύθυνη για την (επιτυχή) νομισματική πολιτική και τις στατιστικές της τράπεζας.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Τάκης ο Αιγαιάτης, ο λεγόμενος και Τάκι Φίτι, ως επιστημονικός ογκόλιθος και πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ζήτησε η διάλεκτος «ΑΣΝΟΜ 1944» να συνεχίζει να αποκαλείται ως «μακεδονική γλώσσα» και μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, αφού στα Ηνωμένα Έθνη έχει καταχωρηθεί ως «Μακεδονική». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη ονομασία της γλώσσας και αυτή είναι θέση της Ακαδημίας. Όταν μιλάμε για την γλώσσα της χώρας πρέπει να γράφεται στα λατινικά και να προφέρεται όπως τη λέμε: Μακεντόνσκι (македонски). Πρέπει να διατυπωθεί στα Ηνωμένα Έθνη ως «Macedonian language». Οι προτάσεις μας προς την κυβέρνηση είναι απόλυτα σαφείς και σταθερές», δήλωσε ο Τάκης ο ακαδημαϊκός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου