Μαΐου 16, 2018

Ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει αμερικανικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στη Σόφια ότι έχει λάβει το σχέδιο πρότασης για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, που συμφωνήθηκε από το Κουϊντέτο στην Ουάσιγκτον.
Ο Βούτσιτς μετά από αρκετές ημέρες δημοσιευμάτων στο Βελιγράδι ότι οι δυτικοί, «απειλούν και εκβιάζουν τη Σερβία», δήλωσε:
«Κανείς δεν μας απειλεί. Ούτε εμένα ούτε την Σερβία . Υφιστάμεθα πιέσεις εδώ και πέντε χρόνια επειδή η Δύση θέλει ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Δεν το κάναμε. Ούτε μπορούν να μας υποχρεώσουν», είπε και πρόσθεσε:
«Θα με ρωτήσετε αν η θέση μας είναι εύκολη; Όχι. Αν έχω λάβει κάτι που θα μπορούσε να το δεχτεί ο σερβικός λαός, θα το είχα ανακοινώσει στο λαό, αλλά έλαβα μόνο ιδέες,», είπε ο Βούτσιτς.
«Ψάχνουμε για μια συμβιβαστική λύση που θα λαμβάνει υπόψη της και τα συμφέροντα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και της Δημοκρατίας της Σερβίας,», είπε ο Βούτσιτς.
Προηγουμένως, οι εφημερίδες στην Πρίστινα και το Βελιγράδι είχαν «πληροφορίες» από «πηγές» ΜΚΟ που ενημέρωσε στην Ουάσιγκτον ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Μίτσελ, ο οποίος είπε , ότι , «αν Βούτσιτς δεν αποδεχθεί το σχέδιο, υπάρχουν εκείνοι που θα το δεχτούν, αλλά αυτό θα είναι το τέλος για τον Βούτσιτς και τη Σερβία». Αυτή ήταν η «απειλή», την οποία διέψευσε ο Βούτσιτς. Σύμφωνα με τις «πηγές» το σχέδιο των 11 σημείων , που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγ, Βασιλείου, επιδόθηκε στο Βελιγράδι με την μορφή «non paper», πριν τις 8 Μαΐου, και ο κ. Βούτσιτς το συζήτησε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Σύμφωνα με τις πηγές των ΜΚΟ, το σχέδιο, προβλέπει και χρηματοδοτικό μηχανισμό, που θα υποστηρίξει «την αποδοχή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου