Μαΐου 29, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι Επιθέσεις σε Σερβικούς Στόχους ( με ευρωπαικό όμως πνεύμα)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΝΤΕΤΣΑΝΙ. Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος, κατήγγειλε στους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και της KFOR ότι οι Αρχές της Πρίστινα ξεκίνησαν παράνομες εργασίας εντός της προστατευμένης ζώνης γύρω από το μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι .Δεκατρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απαίτησαν επείγουσα αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και ζήτησαν να πιεστούν οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τη συνέχιση της παράνομης κατασκευής δρόμου μέσα από την προστατευόμενη ζώνη στο μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι. Τις παράνομες ενέργειες καταδίκασε και η Σερβική Λίστα. Μετά την κινητοποίηση η Πρίστινα απέσυρε τις μπουλντόζες. Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι για πολύ καιρό τώρα, η Πρίστινα μηχανεύεται την απομόνωση του μοναστηριού και ότι η απόπειρα να ανοίξουν δρόμο μέσα την προστατευόμενη ζώνη γύρω από το μοναστήρι είναι μια ακόμα ένδειξη της προστασίας από την Πρίστινα της Σερβικής θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και υπενθύμισε ότι το Ντέτσανι ειναι προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 ΚΛΙΝΑ. Τη Δευτέρα το πρωί, ομάδα 50 Αλβανών, παρά την παρουσία αστυνομικής δύναμης, λιθοβόλησε του εκτοπισμένους Σέρβους που θέλησαν να επιστρεφθούν τους τάφους των δικών τους στο χωριό Πέτριτς κοντά στην Κλίνα .Τραυματίστηκαν τρεις Σέρβοι και ένας Σέρβος συνελήφθη. Ο Διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς ζήτησε από τις προσωρινές Αρχές στην Πρίστινα και τους διεθνείς θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι να διασφαλίσουν «τον σεβασμό του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και την ελευθερία της λατρείας στους σέρβους προσκυνητές» και ζήτησε «μέτρα πρόληψης κατά της συστηματικής βίας εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι» Ο Τζούριτς είπε ότι οι επιθέσεις στις θρησκευτικός γιορτές είναι συστηματικές Και ότι οι εκτοπισμένοι Σέρβοι αποκλείονται συστηματικά από το να γιορτάσουν τις χριστιανικές γιορτές στα χωριά τους εδώ και χρόνια, και «όσοι πραγματικά ασκούν εξουσία επί τόπου δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα για την καταστολή αυτής της εξτρεμιστικής συμπεριφοράς».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Σέρβος ιερέας της Πρίστινα Σάσα Μίτροβιτς απεύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του που γεννήθηκαν στην Πρίστινα να μην μεταφέρουν τα οστά των νεκρών του από την Πρίστινα, γιατί έτσι σκοτώνουν και την τελευταία ελπίδα ότι οι Σέρβοι θα επιστρέψει και κάποτε στην πρωτεύουσα πάλι στο του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχιου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, αρνήθηκε να υπογράψει τον διορισμό στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Σέρβου συνεργάτη της Αλβανικής Μαφίας και λαθρέμπορου Ράντομιρ Λάβαν «μέχρι τα αρμόδια όργανα ασφαλείας και οι δικαστικοί θεσμοί ολοκληρώσουν τον πλήρη έλεγχο για το παρελθόν του».Την εκλογή του Λάβαν είχε υποστηρίξει και η Σερβική Λίστα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ηγέτης της Αυτοδιάθεσης Αλμπίν Κούρτι δήλωσε στη συνάντηση της αντιπολίτευσης που οργάνωσε η Δημοκρατική Λίγκα ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας πρέπει να παραιτηθεί και να γίνουν πρόωρες εκλογές. Όπως είπε,»εάν ο Χαραντινάι δεν εχει το φιλότιμο να παραιτηθεί πρέπει να πέσει με πρόταση δυσπιστίας». 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε το θάνατο του στρατιώτη Κονραντ Ρόμπινσον που υπηρετούσε στη βάση «Μπόντστιλ» στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι ο δεύτερος θάνατος Αμερικανού στρατιώτη σε αυτή τη βάση από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου