Μαΐου 10, 2018

Αλβανία :Ο Ράμα απέλυσε τον εισαγγελέα Χατερματάι

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου υποστήριξε εμμέσως την αντικατάσταση του επικεφαλής της δίωξης σοβαρών εγκλημάτων εισαγγελέα Μπεσίμ Χαντερματάι με την εισαγγελέα του Δυρραχίου, Ντονίκα Πρέλα.

Ο αμερικανός Πρέσβης δήλωσε:«Υποστηρίζουμε όποιον κάνει γρήγορες και αποτελεσματικές έρευνες» Και πρόσθεσε ότι οι πρεσβεία θα είναι στο πλευρό κάθε Εισαγγελέα που έχει τη βούληση και την ικανότητα να εργαστεί με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς καθυστερήσεις και να διαλευκανθούν οι μεγάλες ποινικές υποθέσεις και η διαφθοράς.
«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Αλβανία για να καταδειχθεί ότι οι έρευνες για τις υποθέσεις που απασχολούν την Κοινή Γνώμη θα συνεχιστούν χωρίς πολιτική παρέμβαση». 

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα και η κυρία Μόνικα Κριεμάντι του Σοσιαλιστικού Κινήματος γα την Ενσωμάτωση, δήλωσαν ότι η αντικατάσταση του Μπεσίμ Χάινταρματάι, έγινε με άμεση εντολή του Έντι Ράμα για να διασωθεί ο Σαϊμίρ Ταχίρι, και χαρακτήρισαν την κ. Πρέλα, ως «καμικάζι του Ράμα».

Ο κ. Μπάσα είπε ότι «ο Ράμα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σώσει τον Σαϊμίρ Ταχίρι και η τελευταία του κίνηση, είναι παράνομη και ο Ράμα και η Γενική Εισαγγελέας Άρτα Μάρκου θα πρέπει να λογοδοτήσουν».
«Η προσωρινή Γενική Εισαγγελέας δεν επιτρέπεται να λάβει την απόφαση που πήρε . Είναι παράνομη. Η Εισαγγελέας του Έντι Ράμα έχει νομική ευθύνη γι 'αυτό. Πρόκειται για απόφαση του Έντι Ράμα, ο οποίος ελέγχει τη Μάρκου. Ή αντικατάσταση, ήταν μια κίνηση απελπισίας του Ράμα, λίγες ημέρες μετά από τα έγραφα που έφτασαν από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσω της δικαστικής συνδρομής. Η όλη δομή της Εισαγγελίας είναι τώρα υπό τον έλεγχο του Ράμα, και ο σκοπός του είναι να υπερασπιστεί τον Ταχίρι, τον αδελφός του Τζαφάι , και τον αδελφό του, Όλσι Ράμα», κατήγγειλε Μπάσα .

Το Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε επίσης στη Δημοσιότητα έγραφα της Ιταλικής Δικαιοσύνης που καταζητεί τον αδελφό του Υπουργού Εσωτερικών, Φατμίρ Τζαφάι που είναι φυγόδικος, και εχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε εμπόριο Κοκαΐνης, αλλά διέφυγε στην Αλβανία, και κάλεσε την κυβέρνηση «να τον βρει να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στους Ιταλούς». Ο Τζαφάι απάντησε ότι η καταδίκη του αδελφού του έγινε το 2002 όταν εκείνος ήταν 25 χρονών, και ότι «όσο αυτός είναι Υπουργός Εσωτερικών, δεν έχει φτάσει κανένα αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση του», και ότι «η κυβέρνηση δεν εγγυάται την ασυλία σε κανέναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου