Μαΐου 10, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Η Μέρκελ υπέδειξε μεταρρυθμίσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Δωροθέα Μέρκελ , μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του, κατά της διαφθοράς και της ανεργίας.
Είπε ακόμα ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα στο διάλογο με το Βελιγράδι πρέπει να εφαρμοστούν.
«Νομίζω ότι οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν, και το θέμα της ενέργειας πρέπει να αποτελέσει επίσης προτεραιότητα. Θέλω να υπογραμμίσω με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης που έχουμε μπροστά μας τις προκλήσεις για το Κράτος Δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανεργίας», είπε η Μέρκελ, που σημείωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων , «που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ», ότι θα επιτύχουν τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, την οικονομική ανάπτυξη και σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Θάτσι είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι προσηλωμένο στις προσπάθειες «για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια» και πρόσθεσε ότι η τελική φάση στο διάλογο με τη Σερβία δεν θα είναι εύκολη.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να επιτύχουμε μια τελική συμφωνία ώστε να εισέλθουμε στην εποχή της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών μας. Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε ο Θάτσι.
Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Θάτσι συναντήθηκε με του ηγέτες των κομμάτων και με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών , με τους οποίους συζήτησε την ευρωπαϊκή ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τυχερό να έχει φίλους και συμμάχους όπως η Γερμανία , «που μας στηρίζει στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση», όπως είπε.

Η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να βρει μια αποδεκτή λύση για την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, όπου η Ισπανία δεν θα παραστεί.
Η Σύνοδος τελικά θα είναι Συνάντηση «εκπρόσωπων» που θα συμμετέχουν στη σύνοδο μόνο με το όνομά τους και όχι οι χώρες που εκπροσωπούν. 

Στην Πρίστινα έγινε νέα συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το PDK. με στόχο την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης. Εκτός των Κομμάτων του κυβερνητικού Συνασπισμού προσήλθε, η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου (LDK), και η Ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών που εκπροσωπήθηκε από τον Νταρντάν Σεϊντίου. Η «Αυτοδιάθεση» , η «Σερβικό Λίστα», και το «Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα», (SLS), δεν συμμετείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου