Μαΐου 10, 2018

Η Βουλγαρία στο περιθώριο της Ευρω-προεδρίας

Το υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε τις αντιρρήσεις των Βουλγάρων μεταφορέων για τον «νόμο Μακρόν» για τις μεταφορές στην Ευρώπη και ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ θα μεταφερει τις Βουλγαρικές επιφυλάξεις στον Μακρόν και την Μέρκελ.
Οι φορτηγατζήδες σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στη Σόφια στις 16 και 17 Μαΐου .
Ο υπουργός μεταφορών Ιβάιλο Μοσκόφσκι, είπε ότι οι προτάσεις Μακρόν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση των Εργοδοτών κατήγγειλε το ανθρώπινο δικαίωμα των Βουλγάρων να ψάχνουν καλύτερους μισθούς συ εξωτερικό και ανακοίνωσαν ότι οι άμεσες ζημιές από τον μετανάστευση στα τελευταία 28 χρόνια ανέρχονται σε 24,6 δις λέβα και ότι το σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες, οι 300.000 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και 500.000 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσό που δαπανάται για την εκπαίδευση των Βουλγάρων που ζουν και να πληρώνουν φόρους σε άλλες χώρες είναι ίσο με το εξωτερικό χρέος, υπολόγισαν οι εργοδότες, που νοσταλγούν τις «παλιές εποχές», όταν ο βούλγαρος έπρεπε να πληρώσει στο κομουνιστικό κράτος το χρήματα που δαπάνησε για να τον μορφώσει και να τον μεγαλώσει υγιή.
Η Ένωση ων εργοδοτών πρότεινε στο Υπουργείο Παιδείας ότι οι φοιτητές θα πρέπει να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποία θα πρέπει να εργάζονται για κάποιον εργοδότη στη Βουλγαρία σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των σπουδών τους.
Η Ένωση των κτηνοτρόφων αναζητεί για να εισάγει βοσκούς από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και το Βιετνάμ, διότι αν και οι μισθοί για τους βοσκούς είναι μεταξύ των 1.000 και 1.500 λέβων το μην, (σε μια εποχή που ο κατώτατος μισθός είναι 510 λέβα), δεν βρίσκουν βούλγαρους βοσκούς.

Το Ινστιτούτο της «Ανοικτής Κοινωνίας» της Σόφιας ανακοίνωσε ότι εισοδήματα στη Βουλγαρία θα καλύψουν τη διαφορά με το μέσο εισόδημα της ΕΕ το έτος 2042. Η Τσεχική Δημοκρατία θα φθάσει στο μέσο όρο της ΕΕ, από φέτος.

Η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα που μίλησε σε συνάντηση των Συνδικάτων από τα χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είπε ότι εάν τα εισοδήματα στη Βουλγαρία συνεχίσουν να αυξάνονται με το ρυθμό του περασμένου έτους, μέσα σε δέκα χρόνια θα φτάσουν στο μέσο όρο της ΕΕ Το 2017 η αύξηση των εισοδημάτων στη Βουλγαρία υπερέβη το 11.5% .
Η εφημερίδα «Μόνιτορ» δημοσίευσε το τελευταία στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 1.000 ανήλικοι συνελήφθησαν το 2017 για διανομή ναρκωτικών, και τονίζει σχεδόν ο ένας στους δύο πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία ήταν παιδί.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από το 2002, όταν άρχισε η χρηματοδότηση των κομμάτων από των προϋπολογισμό τα κόμματα έχουν λάβει πάνω από 447 εκατομμύρια λέβα, και το 2017, έλαβαν 38 εκατομμύρια.
Η επιδότηση έχει καθοριστεί σε 11 λέβα ανά ψήφο από το 2014.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Gallup International» , η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, και ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ευρώπης» , της 9ης Μαΐου , περίπου το 60% των ερωτηθέντων εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το, περίπου, 30% δυσπιστία.
Στην ερώτηση σχετικά με την αντίληψη των ολοκληρωτικών ιδεολογιών, το 72% απέρριψε τις ιδεολογίες του ναζισμού, και του φασισμού , και το 3% τις θεωρεί απόλυτα αποδεκτές. Όσον αφορά στον κομμουνισμό, το 44% τον απορρίπτει εντελώς, το 6% τον δέχεται απόλυτα και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι ορισμένες από τις πρακτικές τους είναι αποδεκτές.

Στο συνασπισμό των «Ηνωμένων Πατριωτών» συνεχίζουν να τρώγονται.
Ο Αρχηγός του κόμματος «ATAKA» Βόλεν Σίντεροφ είπε ότι οι επιμέρους συναντήσεις των εταίρων του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και Βαλέρι Σιμεόνοφ με την αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, είναι εκτός του πλαισίου της συνεργασίας. Ο Σιμεόνοφ συναντήθηκε με την Νίνοβα για να της ζητήσει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του «για μερική άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Οι Καρακατσάνοφ και Σιμεόνοφ απάντησαν ότι δεν θα πάρουν την άδεια του Σιντέροφ.

Οι εφημερίδες παραπονούνται ότι οι Τράπεζες έχουν αυξήσει τις προμήθειες τους ενώ τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν σταθερά από πέρυσι, και ότι από τις προμήθευες έβγαλαν σχεδόν ένα δις λέβα . Επίσης γράφουν για τον κίνδυνο του εισαγόμενου πληθωρισμού από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και την ανοδική τάση των τιμών των βασικών πρώτων υλών και πηγών ενέργειας.
Ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία στο 2% και οι Βουλγαρικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατα 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ καταγράφηκε, πτώση 1,5% , στις κατασκευές, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε τον Απρίλιο Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Στις πόλεις η αύξηση είναι μια μονάδα και στα χωριά 4,1 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου