Μαΐου 09, 2018

Ο Σέσελι σταμάτησε τις επαφές των ευρωπαϊστών με τους Κοσσοβάρους

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι Σάντριου σε συνέτευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολήαπό το Κοινοβούλιο της Σερβίας, που την ενημέρωνε για την ακύρωση της συμμετοχής της στο συνέδριο με θέμα «προς την ειρήνη και την ανάπτυξη μέσα από την ιδέα της ΕΕ» που θα γίενει στο Βελιγράδι στις 11 και 12 Μαΐου.

Το Συνεδριο οργάνωνε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σερβία μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Νέναντ Τσάνακ. Η κ. Βιόσα Οσμάνι Σάντριου ανακοίνωσε ότι παρόμοιες επιστολές έλαβαν και ο βουλευτής Ιλίρ Ντέντα, της Λίγκας (LDK) και η Μπλέρτα Ντελίου του PDK.

Η κ. Οσμάνι είπε ότι «τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τις δηλώσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο», και την «δέσμευση» για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα η σερβική αστυνομία στη διάβαση Μερντάρε δεν επέτρεψαν την είσοδο στη Σερβία στους αθλητές και τους παράγοντες της Ομοσπονδίας Καράτε του Κοσσυφοπεδίου, επειδή «δεν είχαν φθάσει οι άδειες από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Η Εθνική Ομάδα Καράτε του Κοσσυφοπεδίου κατευθυνόταν με πούλμαν στο Νόβι Σάντ όπου θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε από τις 10 ως τις 13 Μαΐου. Χθες η κυβέρνηση της Σερβίας είχε ήδη αποφασίσει ότι η ομάδα από το Κοσσυφοπέδιο δεν θα επιτραπεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τα εθνικά της σύμβολα.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομάδα του Κοσσυφοπεδίου δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τις επίσημες επισκέψεις. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι καταδίκασε την απόφαση των αρχών του Βελιγραδίου ως απαράδεκτη πράξη «που δεν συμβάλλει στην η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών». «Οι σερβικές αρχές ενημερώθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου για αυτό το ταξίδι και τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την ώρα είναι απαράδεκτη», είπε ο Χαραντινάι. Γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι,«παρά την επιθυμία της Σερβίας να προσφέρει μια καλή υποδοχής σε όλους τους αθλητές που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε, στο Νόβι Σαντ, οι αθλητές από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δεν θα πάρουν είναι μέρος αυτού του ανταγωνισμού, διότι για μερικούς , το άθλημα ήταν δευτερεύουσας σημασίας».

Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα , μετά την απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσει έναν φιλικό αγώνα του Ερυθρού Αστέρα στη Γκρατσάνιτσα, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, είχαν ανακοινώσει ότι θα μπλοκάρουν δρόμους στο Νόβι Σαντ, αν η ομάδα καράτε Κοσσυφοπέδιο έφτανε εκεί .

Ο υπουργός εξωτερικών του Κοσσόβου Μπεντζέτ Πατσόλι δήλωσε ότι θα ζητήσω από την Διεθνή Ομοσπονδία τον αποκλεισμό της Σερβίας. «Η πράξη του αποκλεισμού στα σύνορα της Σερβίας της ομάδας Καράτε του Κοσσυφοπεδίου είναι μια δειλή πράξη και δενβ μπορεί να αμφισβητήσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου. Οι Διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες έχουν αυστηρούς κανόνες για τις χώρες που εμποδίζουν τη συμμετοχή των αθλητών σε αθλητικές δραστηριότητες .Πριν από μερικά χρόνια στην περίπτωση της Μαϊλίντα Κελμέντι, η Ρωσία αποδέχθηκε το διαβατήριο, τη σημαία, και τον εθνικό ύμνο. Θα ζητήσω από την Διεθνή Ομοσπονδία να αποκλείσει τη Σερβία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου