Μαΐου 09, 2018

Οι Μαυροβούνιοι δημοσιογράφοι ζήτησαν προστασία από το ΝΑΤΟ

Μετά και την χθεσινή δολοφονική επίθεση κατά της συναδέλφου Ολιβέρα Λάκιτς που πυροβολήθηκε έξω οι δημοσιογράφοι ζήτησαν προστασία από το ΝΑΤΟ .
Οι οργανώσεις των δημοσιογράφων ζήτησαν να σταματήσει η ατιμωρησία για τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ΜΚΟ διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την εδρα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα και κρατούσαν πανό που εγραφαν «Σταματήστε τη βία», « δεν πάει άλλο», «θέλουμε ζωή χωρίς φόβο».

Ο Διευθυντής της «Βιέστι» όπου εργαζόταν η Ολιβέρα Λάκιτς , Ζέλικο Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί την Ολιβέρα και υπενθυμισε ότι η ρεπορτερ είχε δεχθεί επίθεση εξω από το σπίτι της το 2012 μετά για τα ρεπορτάζ που έκανε σχετικά με την καπνοβιομηχανία «Τάρα» του Μαυροβουνίου.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ο Ντούσκο Μάρκοβιτς καταδίκασε  ένοπλη επίθεσης εναντίον της δημοσιογράφου και είπε: «Η Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ανενόχλητη  εργασία των  δημοσιογράφων αποτελούν θεμελιώδεις δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας. Απαιτώ την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση που θα αποκαλύψει  τα κίνητρα το δράστη και εκείνους που διέταξαν την επίθεση»

Στελέχη της κυβέρνησης, οι αρχηγοί των κομμάτων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ΜΚΟ και οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών, αντέδρασαν όλοι στην τελευταία αυτή επίθεση, καλώντας αστυνομία και την δικαιοσύνη να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες .

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι είναι «σοκαρισμένος και λυπημένος» από την είδηση. «Η δουλειά των δημοσιογράφων και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ως εκ τούτου, ειναι επίθεση στη δημοκρατία. Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις είναι σε έξαρση. Αυτό αποτελεί βασικό μέλημα για το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη τάση»είπε. Η Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ είπε επίσης ότι «Οι δράστες αυτής της βάναυσης επίθεσης είναι απαραίτητο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη γρήγορα», είπε. Τον Απρίλιο, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Μπιέλο Πόλιε Bijelo μπροστά από το σπίτι του μουσουλμάνου δημοσιογράφου Σεάντ Σαντίκοβιτς, που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα. Είναι άγνωστο αν ήταν ο στόχος. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, υπογράμμισε ότι πολλές δολοφονίες και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο παραμένουν άλυτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου