Μαΐου 08, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες αναφέρονται στην συνάντηση Ζάεφ Τσίπρα στις 17 Μαΐου στη Σόφια και πιθανολογούν ότι «η τελική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας θα γίνει στη Σόφια». Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιβάνοφ για το ζήτημα του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον οποίο κατά το Σύνταγμα τον προτείνει στη Βουλή ο πρόεδρος μετά από διαβούλευση με την κυβέρνηση. Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να διοριστεί μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο πρώην βουλευτής, Τζεζαίρ Σακίρι, (ο «καπετάν Χότζα») προσελήφθη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ως συνεργάτης, στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης του ριζοσπαστισμού και έχει σύμβαση προσωρινής απασχόλησης διάρκειας ενός έτους και η αμοιβή του είναι 36.000 δηνάρια (585 ευρώ) , το μήνα. Η αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στο ζήτημα αυτό και σε όλους τους πολυπληθείς συμβούλους στο γραφείο του Ζάεφ.

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Μέτωπο της αντιπολίτευσης κατήγγειλε τρεις επιθέσεις εναντίον του σέρβικου λαού και τις παραδοσιακές αξίες στο Μαυροβούνιο. Στη Μπούτβα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιλούτιν Σίμοβιτς δήλωσε ότι η οικονομία του Μαυροβουνίου θα συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξή και στα επόμενα χρόνια, και ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο από ότι προβλέπεται.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός δικαιοσύνης, Αβελάρδος Ταχίρι δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη στο Κοσσυφοπέδιο έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να κάνει τη δουλειά της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς την βοήθεια της αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου». Η εντολή της EULEX, λήγει τον Ιούνιο του 2018.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ελαβε πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυγής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

ΝΙΣ. Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων τιμήθηκε η μνήμη των 17 πολιτών που σκοτώθηκαν την 45 ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, όταν χτυπήθηκε η κεντρική αγορά της Πόλης. Στις 7 Μαΐου 1999 στις 11 και 20 το πρωί, και ενώ πολλοί κατευθύνονταν στην κεντρική αγορά, για να προμηθευτούν τρόφιμα, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έριξαν βόμβες διασποράς το κέντρο της ΝΙΣ. Σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 70.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αρχηγός του Επιτελείου του σερβικού στρατού, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, δήλωσε ότι η συμφωνία του Κουμάνοβο του 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δεν ήταν συνθηκολόγηση διότι ο Σερβικός στρατός δεν είχε ηττηθεί, και ότι, «η συμφωνία σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εχθρού».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να αντιδράσει στις θρασύτητες απειλές θανάτου που απευθύνονται στον Πρόεδρο της Σερβίας από ιστοσελίδες του Κοσσόβου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του Ντέγιαν Σλάβιτς από το Όμπιλιτς για 30 ημέρες ως ύποπτου για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου