Μαΐου 12, 2018

Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο για ειρήνη με τη Σερβία και ο Βούτσιτς ανακοίνωσε δημοψήφισμα

Το «Κουιντέτο» για το Κόσσοβο μαζεύτηκε και πάλι. Στη Ουάσιγκτον συναντήθηκαν ανώτεροι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία για να αξιολογήσουν την πορεία του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Η συνάντηση των «πολιτικών διευθυντών» των «πέντε» επικεντρώθηκε στο «τελικό στάδιο» του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και να οδηγήσει σε μια τελική συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Σερβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στην τηλεόραση «Pink TV» ότι «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο», αλλά, «θέλει μια συμβιβαστική λύση», ενώ οι αμερικανοί και οι άλλοι δυτικοί θεωρούν ότι, «έχει λυθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου».
Ο Χασίμ Θάτσι ενόψει της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στις 17 Μαΐου στη Σόφια, μίλησε στο τηλέφωνο με τον ευρω-Μπορίσωφ. «Διαβεβαίωσα τον φίλο μου Μπόικο Μπορίσωφ ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να κλείσει τη σελίδα με τις συγκρούσεις με τη Σερβία», έγραψε στο προφίλ του ο Θάτσι και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι σημαντικό να επιτύχουν μια νομικά δεσμευτική σύμβαση με στόχο την εξομάλυνση και τη συμφιλίωση. Διαβεβαίωσα τον καλό μου φίλο, ότι στο Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να κλείσει τη σελίδα με τις συγκρούσεις με τη Σερβία και να έχουμε ειρήνη».

Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον Μπορίσωφ και επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Σόφια στις 17 Μαΐου.Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συνομιλίες και για ένα συμβιβασμό, για το Κόσσοβο και το Μετόχι αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και απειλές και πρόσθεσε: «Οι Πολίτες της Σερβίας θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν τη γνώμη τους για εκείνο που εμείς θα νομίζουμε ότι είναι μια ορθολογική και συμβιβαστική λύση,».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου