Μαΐου 07, 2018

Η 7η Μαΐου στην Ιστορία

351. Στην Ιουδαία, εκδηλώθηκε η εβραϊκή εξέγερση εναντίον του Καίσαρα της Ανατολή Φλάβιου Κλαύδιου Κωνστάντιου Γάλλου, που διοικούσε από την Αντιόχεια.

558. Στην Κωνσταντινούπολη κατέρρευσε από μετασεισμό ο τρούλος της Αγίας Σοφίας.

1104. Η αιματηρή μάχη της Χαρράν. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι που επιτέθηκαν στην Έδεσσα νίκησαν τις ενωμένες δυνάμεις Αντιόχειας και Έδεσσας, και ο Βαλδουίνος του Μπούρκ πιάστηκε αιχμάλωτος των Σελτζούκων .Στη θέση του στην Έδεσσα έγινε αντιβασιλιάς ο Τανκρέδος.

1190. Κατά την Τρίτη Σταυροφορία, η εμπροσθοφυλακή των σταυροφόρων του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα που διοικούσε ο Φρειδερίκος της Σουηβίας νίκησε τους Σελτζούκους του Ικονίου στο Φιλομήλιο.

1253. Ο Φλαμανδός Φραγκισκανός μοναχός Γκιγιώμ ντε Ρουμπρούκ αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για να πάει στο Καρακόρουμ, της Μογγολίας .

1274. Έληξε η σύνοδος της Λυών, ( του Λουγδούνου), που συνήλθε για να καθορίσει τον τρόπο εκλογής του πάπα αποφάσισε την Ένωση των Εκκλησιών, που δεν πραγματοποιήθηκε.

1379. Οι Γενουάτες νίκησαν τους Ενετούς στη ναυμαχία του Πούλα στην Ίστρια.

1429. Κατά την Εκατονταετή Πολέμο ,κατάληψη από τους Γάλλους της Ορλεάνης . Την επίθεση οδηγούσε η Ιωάννα της Λωραίνης που έβγαλε ένα βέλος από τον ώμο της και επέστρεψε τραυματισμένη για να ηγηθεί της τελικής επίθεσης.

1453. Αποκρούστηκε η πρώτη μεγάλη έφοδος του Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

1487. Άρχισε η πολιορκία των μουσουλμάνων της Μάλαγα από τα στρατεύματα των βασιλιάδων της Καστίλης και της Αραγώνας.

1621. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο τα αυτοκρατορικά στρατεύματα υπό Καρόλου κατέλαβαν την Μπρατισλάβα .

1794. Ο Ροβεσπιέρος στο Παρίσι μίλησε στην Εθνοσυνέλευση για το Υπέρτατου Όν και πρότεινε την καθιέρωση της λατρείας του Υπερτάτου Οντος.

1821.Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Πολιορκία του Βελεστίνου από τους Θεσσαλούς επαναστάτες. Στις Μηλιές του Πηλίου υψώθηκε η Σημαία της Επαναστάσεως.

1823. Ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νορθ, και τον κόμη του Γκίλφορντ.

1832. Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου μεταξύ της Βαυαρίας και των προστάτιδων Δυνάμεων, το οποίο ρύθμιζε τον τρόπο με τον οποίο η Αντιβασιλείς θα διαχειρίζονταν την Ελλάδα μέχρι να ενηλικιωθεί ο Όθωνας. Με το πρωτόκολλο στο οποίο η Ελλάδα δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος, ορίστηκε η γραμμή Άρτας-Βόλου για τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.


1866. Στο Βερολίνο ο εβραίος φοιτητής Φερδινάνδος Κοέν αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Μπίσμαρκ. Τον πυροβόλησε πέντε φορές αλλά αστόχησε.
Ο δράστης που συνελήφθηκε αυτοκτόνησε το ίδιο βράδυ στο κρατητήριο, κόβοντας της καρωτίδα του.


1875. Υπογραφή της Ρώσο-Ιαπωνικής Συνθήκης σχετικά με την ανταλλαγή της Σαχαλίνης με τις Κουρίλες.

1895. Ο Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσίασε στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.

1897. Υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Ταράτσα Φθιώτιδος.

1905. Έπεσε μαχόμενος ο μακεδονομάχος Αθαν. Μπικιάρης.

1906. Οι Μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας (Ανθλγός Αντώνιος Βλαχάκης) και Λεωνίδας Πετροπουλάκης, από το Γύθειο, επικεφαλής ανταρτικού σώματος, επιτέθηκαν κατά των κομιτατζήδων, οι οποίοι κατείχαν το Καστανόφυτο. Κατά την μάχη σκοτώθηκαν και οι δύο.

1915. Το Γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπίλισε το ατμόπλοιο Λουζιτανία, στις ακτές της Ιρλανδίας. Πνίγηκαν 1.198.

1918. Στις 7 Μαΐου 1918, η Ρουμανία αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Ο Αλεξάντρου Μάργκιλομαν έγινε ο νέος πρωθυπουργός χάρη στη γερμανική στήριξη. Ο βασιλιάς Φερδινάνδος,, αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη, με την οποία η Ρουμανία βγήκε από τον Πόλεμο και παρέδωσε ένα μεγάλο μέρος της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία και ορισμένες ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας σην Αυστροουγγαρίας. Ωστόσο, οι Κεντρικές Δυνάμεις αναγνώρισαν την ένωση της Ρουμανίας και της Βεσσαραβίας. Οι Γερμανοί απέκτησαν τις πετρελαιοπηγές του Πλοέστι μέχρι το τέλος του πολέμου απαίτησαν 2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τους Ρουμάνους.

1919.Στο Παρίσι, ανακοινώθηκαν στη γερμανική αντιπροσωπεία οι όροι της Συνθήκης Ειρήνης. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Φίλιπ Σάιντεμαν. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τοντόρ Τοντόροφ.

1920. Οι Πολωνοί με επικεφαλής τον Γιόζεφ Πιλσούντσκι και επικουρούμενοι από Ουκρανούς αντικομουνιστές κατέλαβαν το Κίεβο.

1927. Ο Άγγελος Σικελιανός διοργάνωσε τις πρώτες Δελφικές Γιορτές.

1937.Η γερμανική λεγεώνα εθελοντών «Κόνδωρ», αποβιβάστηκε στην Ισπανία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του Φράνκο.

1940. Στο Λονδίνο άρχισε στη Βουλή των κοινοτήτων η συζήτηση για τη Νορβηγία όπου που οδήγησε στην ανατροπή Νέβιλ Τσάμπερλεν και στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσώρτσιλλ.

1942. Η κυβέρνηση του Βισύ παρέδωσε τις ναυτικές βάσεις Ντιέγκο Σουάρες και Αντσιράνα στη Μαδαγασκάρη στους Βρετανούς.

1943. Οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Τύνιδα και την Μπιζέρτα.
Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Αρχηγείο της Πατριωτικής Οργάνωσης Τριχωνίδος του Γ.Ν. Παπαϊωάννου στο Κεφαλόβρυσο Τριχωνίδος. Ο Παπαϊωάννου συνελήφθη αλλά τον διέσωσε ο Εντυ Μάγιερς.1945. Ο στρατηγός Γιοντλ, επικεφαλής του OKW, υπέγραψε την παράδοση της Βέρμαχτ (με ισχύ από τις 8 Μαΐου), στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ, στην Ρεμς. Ο στρατάρχης του Ράιχ̀ Χέρμαν Γκαίρινγκ παραδόθηκε στην αμερικανική 7η στρατιά κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Την επόμενη ημέρα, έληξε και επίσημα η ευρωπαϊκή φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδοθηκε σε τμήματα του Ιερού Λόχου.

1947.Οι δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας αποχώρησαν από τη Συρία, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1948. Έφθασε στην Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος του CBS Τζώρτζ Πολκ.

1951. Το τρίτο ελληνικό απόσπασμα αποτελούμενο από 200 άνδρες αναχώρησε για την Κορέα.

1953.Ιδρύθηκε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).


1954. Στο Βιετνάμ, μετά από 55 ήμερες έληξε η πολιορκία του Ντιέν Μπιέν Φου. Η γαλλική αντίσταση κάμφθηκε μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Βιετμίνχ και την κατάληψη του αεροδρομίου. Μετά την ήττα των Γάλλων από τις δυνάμεις του Χο Τσι Μινχ τερματίστηκε η γαλλική αποικιοκρατική πολιτική στην Ινδοκίνα.

1960. Ο Σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ ανακοίνωσε , ότι κρατιόταν αιχμάλωτος ο Αμερικανός πιλότος, Γκάρι Πάουερς, του οποίου το U-2,ειχε καταρριφθεί την πρωτομαγιά.

1961.Έγινε η γενική απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας. Καταγράφηκαν 8.357.526.

1962. Η βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα προσδιορίστηκε σε 100 εκατ. δολάρια.

1966 .Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας αποκάλυψε αλληλογραφία του Μακαρίου στην οποία ο πρόεδρος Μακάριος εμφανιζόταν ως υπέρμαχος και υποκινητής, του πολέμου που εξαπέλυσε ο κυπριακός Τύπος εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων αξιωματικών.

1975. Ο αμερικανός Πρόεδρος Φορντ ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1977. Η Σύνοδος των G7 στο Λονδίνο για την παγκόσμια κρίση έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας.

1980.Εκλογή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του Γεωργίου Ράλλη ως προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού με 88 ψήφους έναντι 84 του, επίσης υποψηφίου, υπουργού Άμυνας Ε. Αβέρωφ .

1990. Η ΝΔ και ο ΣΥΝ εξέλεξαν τους κατήγορους του Ειδικού Δικαστηρίου, για τις υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

1995. Ο δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ εξελέγη πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του , με ποσοστό 52,7%. θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

1996 .Η Συρία ζήτησε να δικαστεί η ισραηλινή ηγεσία για εγκλήματα πολέμου, εξαιτίας της σφαγής των αμάχων στο νότιο Λίβανο.

1997. Δημοσιεύθηκε η έκθεση της επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεσης του κλεμμένου χρυσού των Ναζί, που κατατέθηκε στις ελβετικές τράπεζες και ουδέποτε επεστράφη στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι θα δώσουν 70 εκατ. δολ. ως μερική αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων.

1999. Η 45 ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ήταν ιδιαίτερα αιματηρή. Το Βελιγράδι βομβάρδισαν την πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 και να τραυματιστούν 20. Χτύπησαν και την πρεσβευτική κατοικία αλλά ο πρέσβης δεν ήταν εκεί. Στο Βελιγράδι, βομβαρδίστηκαν ακόμα το κτίριο του Γενικού Επιτελείου, το Υπουργείο Άμυνας,
η κυβέρνηση της Σερβίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και το ξενοδοχείο «Γιουγκοσλαβία» στην παραλία του Δούναβη. Επίσης έριξαν βόμβες Γραφίτη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομπένοβατς με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Στη Νίς, στις 11 και 20 το πρωί, μετά από μια νύχτα αγρύπνιας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εφόρμησαν αρκετές φορές κατά της πόλης, και ενώ πολλοί κατευθύνονταν στην κεντρική αγορά, για να προμηθευτούν τρόφιμα βομβαρδίστηκε με βόμβες διασποράς το κέντρο της Πόλης. Σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 70.

2000. Ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2002. Αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών έπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. 112 νεκροί.

2010. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας .

2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν γενικές εκλογές για το 56ο Κοινοβουλίου . Οι Συντηρητικοί διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Συντηρητικούς να ηττώνται κέρδισαν 330 έδρες με ποσοστό 36,9% των ψήφων. Το Βρετανικό Συμβούλιο Δημοσκόπων για να μπαλώσει τα πράγματα ξεκίνησε έρευνα για την αισθητή διαφορά ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και στο πραγματικό αποτέλεσμα . Το Εργατικό Κόμμα με αρχηγό τον Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε 232 έδρες αποσπώντας ποσοστό 30,4%, που ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για το κόμμα από τις εκλογές του 1987. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, έγινε το τρίτο κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες στη Σκωτία.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον Νικ Κλεγκ, υπέστησαν την χειρότερη ήττα τους από τις γενικές εκλογές του 1970 και έμειναν στις 8 έδρες, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 57.

2017. Ο Πουστρόν εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου