Μαΐου 11, 2018

Η 11η Μαΐου στην Ιστορία


330. Ο Κωνσταντίνος Α΄ εγκαινίασε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη Νέα Ρώμη που κτίστηκε σε επτά λόφους, πάνω από το Βυζάντιο, την αρχαία αποικία των Μεγαρέων, και η οποία μετά έγινε Κωνσταντινούπολη.

912. Ο Αλέξανδρος, ο γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' του Μακεδόνα και της Ευδοκίας, διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Λέοντα ΣΤ' τον Σοφό. 





1258 . Με την υπογραφή της συνθήκης του Κορμπέιγ ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγώνας και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας έθεσαν τέλος στις εκατέρωθεν αξιώσεις σε εδάφη. Ο γαλλικός θρόνος παραιτήθηκε από τα δικαιώματα του στις καταλανικές κομητείες, ενώ ταυτόχρονα οι βασιλείς της Αραγώνας και κόμητες της Βαρκελώνης γύρισαν την πλάτη στις οξιτανικές κομητείες που αφέθηκαν στους Γάλλους.
1310. Στη Γαλλία, 54 Ναΐτες Ιππότες κάηκαν στην πυρά ως αιρετικοί.

1484. Ο αυτοκρατορικός στρατός του Φρειδερίκου Γ΄ ηττήθηκε στη μάχη του Λάιτσερσντορφ από τους Ούγγρους του βασιλιά Ούγγρο Ματθία Κορβίνου.

1745 .Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής, οι γαλλικές δυνάμεις νίκησαν στη μάχη του Φοντενουά, το συμμαχικό το στρατό Άγγλων, Ολλανδών και Αννόβερου

1798. Με αναίμακτο πραξικόπημα κατά τη γαλλική επανάσταση ψηφίστηκε με πρόταση του Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ, ο Νόμος της 22ας του Φλορεάλ του 6ου έτους (11 Μαΐου 1798) , με τον οποίο 106 βουλευτές της «αριστεράς» καθαιρέθηκαν από το Συμβούλιο των πεντακοσίων.
1812. Η δολοφονία στο Γουέστμινστερ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Σπένσερ Πέρσιβαλ, από τον Τζων Μπέλινγκαμ.

1818. Ο Γάλλος στρατηγός του Ναπολέοντα Α', Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ στέφθηκε βασιλιάς της Σουηδίας, ως Κάρολος ΙΔ΄.

1867.Αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Λουξεμβούργου.

1878. Ο Μαξ Χόντελ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Κάιζερ Γουλιέλμο της Πρωσίας για να εκδικηθεί για τον αντισοσιαλιστικό νόμο του Μπίσμαρκ.


1891. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας και  μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β', δέχθηκε επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό. Τον έσωσε ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.

1918. Ιδρύθηκε η Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.

1956.Γενικη Απεργία στην Κύπρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του καραολή και του Δημητρίου και για τα εγκλήματα των 'Άγγλων κατά των Ελλήνων.

1958 . Οι βουλευτικές εκλογές του 1958 των οποίων νικητής ήταν η ΕΡΕ του Καραμανλή, που έβγαλε 171 έδρες, με 2η την ΕΔΑ, που πήρε 24,42% και έβγαλε 79 έδρες.Οι Φιλελεύθεροι έβγαλαν 36, το ΠΑΔΕ 10, και το ΕΛΚ 4.

1960 . Η Μοσάντ απήγαγε στο Μπουένος Άιρες τον Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ζούσε εκεί με το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλέμεντ.

1962. Η Ένωση Κέντρου κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης της ΕΡΕ.

1963. Τέσσερις χιλιάδες πολίτες επιστρατεύτηκαν ως «έκτακτοι αστυφύλακες», εν όψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ στην Αθήνα, λόγω των φόβων για απόπειρα δολοφονίας του. Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στο εργοστασίο εκρηκτικών της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

1964. Εκρηκτική κατάσταση στην Κύπρο. Στην Αμμόχωστο, δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας που εισήλθαν στο Βαρόσι, την τουρκική συνοικία της πόλης. εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους. Θεμελιώθηκε στην περιοχή Διαβατών Θεσσαλονίκης το δεύτερο διυλιστήριο της ΕΣΣΟ-Πάπας από τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

1965. Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Παιδείας κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε τη κατάργηση του πηλικίου των μαθητών , της «κουκουβάγιας», της «μαύρης ποδιάς» και της «κουράς εν χρω» . Οι ποδιές των μαθητριών στο εξής θα ήταν μπλε. Οι μαθητές και μαθήτριες θα έφεραν μικρή κονκάρδα ενδεικτική της μαθητικής ιδιότητάς τους.

1966. κατά την συνεχιζόμενη επιχείρηση αποστασία δύο ακόμη βουλευτές εγκατέλειψαν   την Ένωση Κέντρου, της οποίας η κοινοβουλευτική δύναμη μειώθηκε στους 121 βουλευτές.

1967. Φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η Δανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία κατέθεσαν αίτηση για να ενταχθούν στην ΕΟΚ.

1968. Κατά τα γεγονότα του Μάη, Ο Πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοίνωσε ότι η γαλλική Κυβέρνηση δέχθηκε τα αιτήματα των φοιτητών της Σορβόννης.

1970 . Ανακοινώθηκε η σύλληψη τριών του κλιμακίου του παράνομου Κ.Κ.Ε από τους Νίκο Καλούδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, το Ζήνωνα Ζορζοβίλη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και του Γιάννη Γιάνναρη.

1982. Ανακοινώθηκε κατάργηση των επιθεωρητών των Σχολείων.
Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία.

1987. Έναρξη της δίκης στη Λυών του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, του αποκαλούμενου «Χασάπη της Λυών, που είχε διαφύγει για περισσότερα από 30 χρόνια, ζώντας στη Λατινική Αμερική.


1999. Κατά της 49η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,ανακοίνωσε το «πακέτο» που είχε ετοιμάσει ο «διεθνής παράγων». Είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο μετά την παρούσα κρίση θα συσταθεί «προσωρινή διεθνής διοίκηση», της οποίας χρόνος «θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος», «μέχρι τη δημιουργία αυτόνομων θεσμών, με βάση τις προτάσεις του Ραμπουγιέ, ή του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε στους Σέρβους ούτε στον Ουτσεκα , μετά από όλα όσα συνέβησαν», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να αναλάβει , αλλά σε συντονισμό με τον ΟΑΣΕ». Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και πάλι τη Νις. Tραυματίστηκε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Ντούσαν Μάτκοβιτς, και η αντιπρόεδρος της Βουλής Γκόρριτσα Γκάγιεβιτς. Σκοτώθηκε και ο αστυνομικός Γκόραν Αλέξιτς, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σκοτώθηκαν και 14 άμαχοι. Με τέσσερεις πυραύλους χτυπήθηκε γέφυρα στο κέντρο του Βλαντίτσιν Χαν. Σκοτώθηκαν ο Μιλάν Ιγκνιάτοβιτς 19 ετών και η Γκορντάνα Νίκολιτς 18 ετών. Στο Πάρατσιν, βομβάρδιστηκαν ένας καταυλισμός προσφύγων από τη Βοσνία και την Κροατία καθώς και οι δεξαμενές πόσιμου νερού, προμήθευαν με νερό το Πάρατσιν.. Χτυπήθηκε και η εθνική οδός Νις - Πρίστινα. Στη Σούμποτίτσα κατεδαφίστηκε μια σιδηροδρομική γέφυρα της γραμμής Σούμποτίτσα -Χόργκος. Η Κουρσουμλία βομβαρδίστηκε για όγδοη φορά. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι επλήγησαν το Ποντουγίεβο, το Νόβο Μπρντο, η Κόσοβσκα Καμένιτσα, το Βουτσίτρν, το Οράχοβατς, η Στίμλέ και το Λίπλιαν όπου εριξαν και βόμβες διασποράς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διάταξε τους διεθνείς ιδιοκτήτες των δορυφόρων να απενεργοποιήσουν τις συνδέσεις της Γιουγκοσλαβίας στο Διαδίκτυο.

2000. Στην Κύπρο αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA η σωρός του πρώτου Ελλαδίτη αγνοούμενου , του Χρίστου Κουκουλάρη.

2003. Στις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου ψήφισε μόνο το 48% των εγγεγραμμένων και ο υποψήφιος του Τζουκάνοβιτς Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, ψηφίστηκε από το 63,3 % και εκλέχτηκε. Στο δημοψήφισμα στη Λιθουανία για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 91,1% των ψηφοφοριών τάχθηκε υπέρ.

2008. Στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ο ευρωπαικός -συνασπισμός του οποίου ηγείτο ο Μπόρις Τάντιτς συγκέντρωσε το 39% των ψήφων κατέλαβε τις 103 από τις 250 έδρες στη Βουλή. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας έλαβε το 28,8% και 76 έδρες, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ( SDS) 11,6% και 30 εδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) 8% και 21 έδρες, και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) 5,2% και 13 έδρες

2010 .Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Και τον διαδέχτηκε ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου