Μαΐου 11, 2018

Αλβανία: Η κάθαρση «έφαγε» και άλλο ανώτατο δικαστή

Η διαδικασία «αξιολόγησης», μετά την καθαίρεση των δικαστών Αλτίνα Χοτζάι και Φάτος Λούλο «συνέλαβε» τον δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Φατμίρ Χότζα.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε ότι ο εν λόγω δικαστής δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει επαρκώς την προέλευση αυτό των 145.000 ευρώ για το διαμέρισμα 112 τετραγωνικών μέτρων που αγόρασε στα Τίρανα.
Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, ο δικαστής είχε και πρόβλημα με την φορολογική δήλωση του 2004 που ανέφερε εισόδημα μεγαλύτερο από τα πραγματικά ετήσια εισοδήματα του.
Η απομάκρυνση του κ. Χότζα μειώνει τον αριθμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και απειλεί την ομαλή λειτουργία αυτού του θεσμικού οργάνου.

Η έκθεση του Λάγκλει για την Αλβανία

Η έκθεση της «CIA» για την Αλβανία, επισημαίνει ότι «ο γεωργικός τομέας», προσφέρει «περίπου το 40% της απασχόλησης», και «παράγει το 25% του ΑΕΠ», και ότι «υπάρχουν μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις» , «χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό» και «ασαφή δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Τονίζεται ακόμα ότι η πλειοψηφία των αγροτών Αλβανία «ζεί στο όριο της φτώχειας».
Η έκθεση χωρίς να το αναφέρει ειδικά εξηγεί επομένως , τη «στρατηγική» σημασία της χασισοκαλλιέργειας, αφού «δίνει εισόδημα» στον άνεργο και τον φτωχό και τον κρατάει στο χωράφι.
Σύμφωνα με την «υπηρεσία», η Αλβανία, η οποία ήταν κάποτε ένα κλειστό κράτος με μια σχεδιασμένη οικονομία, είναι τώρα μια χώρα ανοικτή με οικονομία της αγοράς, που αναπτύσσεται και το 2017, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 3,8%. Η έκθεση της «CIA» αναφερεται επίσης στις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της ενέργειας, όπου «πρόσφατα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση του δικτύου διανομής». Αναφέρεται ακόμα ότι «με τη βοήθεια των διεθνών δωρητών, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο λειτούργησε ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Οι αλβανοί «προκόβουν» στο Λονδίνο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Βρετανικής Υπηρεσίας παρακολούθησης του εγκλήματος, το 2017 δρούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 4.600 συμμορίες, το 70% των οποίων ήταν εγχώριοι και το 30% Αλλοδαποί.
Στην αγορά των ναρκωτικών οι Πακιστανοί ανταγωνίζονται τους Βρετανούς και στην Τρίτη θέση βρίσκονται οι αλβανοί , οι οποίοι ελέγχουν το χασισεμπόριο και πέρσι ανεβήκαν και στην Κοκαίνη. «Οι αλβανικές συμμορίες ανέρχονται γρήγορα στην κατάταξη της αστυνομίας», έγραψαν οι «Times» χθες, επισημαίνοντας ότι , «οι αλβανικές συμμορίες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο και στο εμπόριο της κοκαΐνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου