Μαΐου 11, 2018

bJRM-πΓΔΜ : Ο χερ Ροτ βλέπει φως στην «άκρη του Τούνελ»

Ο σημαδιακός επισκέπτης χθες των Σκοπίων ήταν ο άνθρωπος από το Βερολίνο . Ο Γερμανός υπουργός, για το ευρωπαϊκά θέματα, Μιχαέλ Ροτ,που αφού συνατήθηκε με την μισή κυβέρνηση τα είπε και με τον Ζόραν, και σε συνέντευξη τύπου είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ότι «η «Μεκεδονία» και η Ελλάδα είναι έτοιμες να επιλύσουν γρήγορα την διαφορά τους», ότι, «το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί φέτος», ότι, «υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές και μπορεί να επιτευχθεί με συμβιβασμό μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, και ότι , «ο διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς έχει σημαντικό ρόλο, αλλά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αυτές που αποφασίζουν».

Ο χερ Ροτ πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν «εποικοδομητική και θετική διάθεση» και «την αναγκαία ευελιξία» και πρόσθεσε: « Η Μακεδονία είναι θετική και δημιουργική, το ίδιο και η κυβέρνηση στην Αθήνα, και ως εκ τούτου βλέπω φως στο τέλος μιας μακράς σήραγγας».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «η Γερμανία χαιρετίζει το θετικό κλίμα στις συνομιλίες». «Πιστεύουμε ότι και οι δυο πλευρές είναι έτοιμες για ένα σοβαρό συμβιβασμό και η Γερμανία τους παρέχει πλήρη υποστήριξη», είπε ο Ροτ.

Ο Ζάεφ χθες μίλησε και στο συνέδριο του «Μακεδονικού-Βουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητήριου» και είπε ότι «είναι ένας κόμβος που συνδέει τις δύο χώρες στον οικονομικό τομέα».

Ο Κριστιάν, (Μισκόσκι), ο αντιπολιτευόμενος παραπονέθηκε ότι από τις 27 Ιανουαρίου «δεν έχει λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας».

Ο «συντονιστής» των Σοσιαλδημοκρατών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Στέβο Πενταρόβσκι μίλησε σε εκδήλωση για το ΝΑΤΟ μαζί με τον επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, πλοίαρχο Πατρόλ. Ο Πενταρόβσκι, είπε, ότι «η Μακεδονία δεν αντιμετωπίζει καμία συγκεκριμένη απειλή και ότι είναι ασφαλής ακόμη και αν δεν μπει το ΝΑΤΟ φέτος. «Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις, ότι αν η πΓΔΜ αποτύχει να λάβει πρόσκληση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία», «δεν υπάρχει καμία τέτοια απειλή», είπε ο Πενταρόβσκι, και τόνισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα φέρει ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας», και ότι, «οι ξένοι επενδυτές προφανώς εύκολα έρχονται σε χώρες που αποτελούν μέρος μιας συμμαχίας που προσφέρει σταθερότατα και ασφάλεια». Ο επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ, είπε ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς μια αυξημένη δυναμική στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ», και ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μου είπε, να σας πω και πάλι ότι οι πόρτες της Συμμαχίας είναι ανοιχτές για σας». «Εύχομαι ο στόχος της χώρας σας να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ να γίνει σύντομα πραγματικότητα,», τόνισε ο πλοίαρχος Μπαρτόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου