Απριλίου 03, 2018

NTONTIK: H AΣΚΗΣΗ TΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΝΙΑΤΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 3 Απριλίου (SRNA). Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε στο Βελιγράδι ότι η άσκηση του ΝΑΤΟ στο όρος Μανιάτσα δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή οι πολίτες στη Σερβική Δημοκρατία είναι αντίθετοι με την πραγματοποίηση της και επειδή αντιβαίνει πηγαίνει στα συμφέροντα του λαού. Ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι οι Σέρβοι στη Σερβική Δημοκρατία δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ ούτε στους ισχυρισμούς του ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
«Δεν μπορούμε να τους πιστέψουμε όταν υπόσχονται δεν θα χρησιμοποιήσουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, διότι όλοι γνωρίζουμε, ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να πλησιάσει σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος, και κυρίως τα μαχητικά αεροσκάφη, όταν προσγειώνονται στο έδαφος, και ούτε μπορεί να ελέγξει κάποιος τα πυρομαχικά τους», δήλωσε ο Ντόντικ.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς Aleksanda, ο Ντόντικ , όταν ρωτήθηκε γιατί αντιτίθεται στην άσκηση στην Μανιάτσα, δήλωσε ότι οι αρχές και ο λαός της Σερβικής Δημοκρατίας αντιτάχθηκαν στην άσκηση αμέσως μόλις όταν έμαθαν ότι θα πάρουν μέρος τα Α-10 που χρησιμοποιούν τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι οι άνθρωποι στη Σερβική Δημοκρατία , όπως οι άνθρωποι στη Σερβία «γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο γιατί έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ» και δεν έχουν κανένα λόγο να πιστέψουν τη δήλωση της Συμμαχίας ότι τα εν λόγω πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν. «Γιατί πρέπει να τους εμπιστευόμαστε;
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί θα μας κορόιδεψουν! Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας να τους πιστέψουμε . Οι πολίτες στη Σερβική Δημοκρατία είναι αντίθετοι με την άσκησης και επομένως δεν θα γίνει», δήλωσε ο Ντόντικ, που τόνισε ότι η Μπάνια Λούκα πιστεύει ότι είναι «μια άσκοπη άσκηση, ενάντια στα συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας» και σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει την άσκηση του κάπου αλλού».
«Γιατί θα πρέπει να σκηθούν στο έδαφός μας; Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ το οποίο μας βομβάρδισε. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε μόνο για απολύτως διαφανή ζητήματα,» είπε και υπενθύμισε ότι η Σερβική Δημοκρατία έχει λάβει απόφαση σχετικά με τη στρατιωτική ουδετερότητα, και τόνισε ότι η απόφαση σχετικά με τη στρατιωτική ουδετερότητα καλύπτει και τις στρατιωτικές ασκήσεις στο όρος Μανιάτσα. Ο Ντόντικ σημείωσε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ ήθελε τη συγκέντρωση των στρατιωτικών ακινήτων στο επίπεδο του Κράτους κατόπιν αιτήματος από το Σεράγεβο, των μουσουλμάνων και εντελώς άσκοπα το κατέστησε βασική αρχή. Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε το θέμα για επτά ή οκτώ χρόνια, αλλά τώρα αρνούμαστε κάθε δυνατότητα μεταφοράς της ιδιοκτησίας μας στο επίπεδο των κρατικών οργάνων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης» τόνισε ο Ντόντικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου