Απριλίου 03, 2018

Η 3η Απριλίου στην Ιστορία.

801. Ο βασιλιάς της Ακουιτανίας Λουδοβίκος Α΄ ο Ευσεβής ανακατέλαβε την Βαρκελώνη από τους Μουσουλμάνους

1367.
Ο Πέτρος της Καστίλης νίκησε τον ετεροθαλή αδελφό του, Ερρίκο Β΄, στη μάχη της Ναχέρα στην Ισπανία και αποκαταστάθηκε στο θρόνο  της Καστίλλης. Στη μάχη συμμετείχε αγγλικός στρατός στο πλευρό του Πέτρου και γαλλικός στρατός στο πλευρό του Ερρίκου.

1405. Πέθανε ο Τιμούρ ο Χωλός .(Ταμερλάνος).
1559. Μετά τις νίκες του Φίλιππου Β' της Ισπανίας επί των Γάλλων στις Μάχες του Σεν Καντέν και του Γκραβελέν υπογράφηκε η Συνθήκη του Κατώ-Καμπρεσί με την οποία η Γαλλία εγκατέλειψε όλες τις διεκδικήσεις της στην Ιταλία αναγνώρισε τις Ισπανικές διεκδικήσεις. Στους εορτασμούς που ακολούθησαν τη συνθήκη, σκοτώθηκε ο Ερρίκος από ένα κατά λάθος χτύπημα λόγχης.

1770. Στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1807. Στο χωριό Βόγκανι κοντά στη Ρούμα ξεκίνησε η εξέγερση, των Σέρβων αγροτών στην οποία συμμετείχαν 15.000 αγρότες από 45 χωριά, κατά της φορολογίας που επέβαλαν οι Αυστριακοί . Ο αυστριακός στρατός χρειάστηκε 10 ημέρες για να καταστείλει την εξέγερση.
1811. Η τελευταία μάχη επί πορτογαλικού εδάφους , στο Σαμπουγκάλ, ανάμεσα στις αγγλικές δυνάμεις υπό τον Άρθουρ Βαλέριαν Ουέλεσλι, και των Γάλλων υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη Αντρέ Μασσενά. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, τη βροχή και την ομίχλη, οι Αγγλοι επικράτησαν. Οι Γάλλοι είχαν 1540 νεκρούς και οι Άγγλοι 179.

1821.Επαναστάτησαν οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα. Οι πρόκριτοι των Σπετσών αποφάσισαν να συγκροτηθεί Σπετσιώτικος στόλος.Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας απελευθέρωσαν την Θήβα. Ο Γιουσούφ πασάς, του Αγρίνιου εισήλθε στην Πάτρα .

1822.Στη Χίο οι Τούρκοι έσφαξαν 2.300 Χιώτες στο χωριό Άγιος Γεώργιος

1860. Κατά τη λειτουργία του Πάσχα στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου ο Επίσκοπος Ιλαρίων Μακαριουπόλεως δεν μνημόνευσε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη, επιβάλλοντας της σχίσμα της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

1879. Η Σόφια ανακηρύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση εκλέγεται για την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

1882. Ο Τζέσε Τζέιμς, δολοφονήθηκε από τον ρουφιάνο Ρόμπερτ Φορντ, που μπήκε στη συμμορία του για να τον σκοτώσει, να εισπράξει την επικήρυξη και να γίνει διάσημος. Ο δολοφόνος εκτελέστηκε από θαυμαστή του Τζέσε Τζέιμς.

1901.Η Κίνα, υπό την πίεση Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, απέρριψε την υπογραφή συνθήκης για τη Μαντζουρία με τη Ρωσία.

1917. Ο Λένιν έφτασε στην Αγία Πετρούπολη.

1922. Ο Ιωσήφ Στάλιν εξελέγη γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, με πρόταση του Λένιν.

1928. Αναβλήθηκε η δίκη του Καζαντζάκη και του Δημήτρη Γληνού που ειχαν κατηγορηθεί για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή εξυμνούσαν τη Σοβιετική Ένωση, σε εκδήλωση στο θέατρο «Αλάμπρα».

1929.Η Περσία υπέγραψε με τη Σοβιετική Ένωση το Πρωτόκολλο Λιτβίνοφ περί αποκήρυξης του πολέμου, ως μέσου επίλυσης των διαφορών.

1940. Μετά τη σοβιετική κατοχή της Ανατολικής Πολωνίας, άρχισε με εντολή του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, η εκτέλεση από μονάδες της NKVD των Πολωνών αιχμαλώτων στο Κατίν, που διήρκεσε μέχρι τις 22 Μαΐου.

1941. Τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου, στον μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό του Νέου Καυκάσου, συναντήθηκαν ο Παπάγος και ο διοικητής του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος Αντιστράτηγος Ουίλσον με τον (πραξικοπηματία) επικεφαλής του Α Κλάδου του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς. Ο Γιάνκοβιτς ζήτησε οι Βρετανοί να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων κοντά στη λίμνη Δοϊράνης και να καλύψουν την κοιλάδα του Στρυμόνα. Ο Ουίλσον αρνήθηκε διότι «δεν μπορούσε να αναπτύξει τόσο γρήγορα τις βρετανικές μονάδες» και επέμενε να αναλάβουν οι Γιουγκοσλάβοι την άμυνα στην κοιλάδα του Στρυμόνα με την 9η Μεραρχία τους, που δεν είχε ακόμα επιτροπευθεί. Η διαταγή στην Γιουγκοσλαβική 9η Μεραρχία για να αναπτυχτεί στην κοιλάδα του Στρυμόνα δόθηκε στη Μεραρχία το πρωί της 6ης Απριλίου, όταν εμποδίστηκε από την Λουφτβάφε. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης , ο Παπάγος ζήτησε και μία κοινή Ελληνο-γιουγκοσλαβική επίθεση εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία , και ο Γιάνκοβιτς συμφώνησε να επιτεθεί ο Γιουγκοσλαβικός στρατός με 4 Μεραρχίες από τον Βορρά και την Ανατολή με κατεύθυνση τη Σκόδρα και τη Δίβρη. O Τσώρτσιλ προειδοποίησε Στάλιν για την επικείμενη γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση . Ο Χίτλερ εξέδωσε την «οδηγία» 26 με το λεπτομερές σχέδιο για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Την ίδια ημέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Κόμης Παλ Τελέκη αυτοκτόνησε μετά τη συνεδρίαση του Ουγγρικού υπουργικού συμβούλιου για λόγους συνείδησης, επειδή είχε υπογράψει το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γιουγκοσλαβία. Το Γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο διέταξε γενική επιστράτευση, ενώ το προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας διατάχθηκε να φύγει από το Βελιγράδι. Τμήματα της Αυστραλέζικης 8ης Μεραρχίας αποβιβάστηκαν στον Πειραιά όπου έφτασε και ο Αυστραλός στρατηγός σερ Ιβεν Μακέι. Η ΡΑΦ βομβάρδισε ιταλικούς στόχους στο Μπεράτι. Ο Ρόμμελ διέσπασε την αγγλική άμυνα στη Λιβύη και άνοιξε το δρόμο για το Τομπρούκ. Οι βρετανοί εκκένωσαν της Βεγγάζης. Ο στρατηγός Ουέηβελ αποφάσισε να μην στείλει στην Ελλάδα την 7η Μεραρχία των Αυστραλών και την Πολωνική ταξιαρχία.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε διακήρυξη για το «γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού».

1942.Οι ιαπωνικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον των αμερικανικών και φιλιππινεζικών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Μπαταάν. 1944.Τμήμα 30 Ιερολοχιτών υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη με καταδρομική ενέργεια στη Μυτιλήνη απελευθέρωσε από τους Γερμανούς Έλληνες ομήρους .

1945. Ο Στάλιν με τον Γκεόργκι Ζούκοφ και τον Ιβάν Κόνιεφ, αποφάσισαν στην Μόσχα τα τελικά σχέδια της μάχης του Βερολίνου, και όρισαν ως ημερομηνία έναρξης της επίθεσης τη 16η Απριλίου.

1946.Εκτελέστηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων ο Ιάπωνας υποστράτηγος Μασαχάρου Χόμα, που διέταξε την Πορεία Θανάτου του Μπαταάν.

1948. Η αμερικανική Γερουσία με 69 ψήφους υπέρ και 17 κατά, και η Βουλή των αντιπροσώπων με ψήφους 329 έναντι 74, ενέκριναν το Σχέδιο Μάρσαλ , το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν. Τη νύχτα της 3ης Απριλίου, οι κομμουνιστες επιτέθηκαν εναντίον της Μάκρης Αλεξανδρούπολης, αλλά αποκρούσθηκαν μετά από 3ωρη μάχη. Την ίδια νύχτα μεγάλη ομάδα κομμουνιστών επιτέθηκε στα χωριά Μεταξάδες και Λάδη, που τα υπεράσπιζε το 557 Τάγμα Πεζικού. Οι αντάρτες χρησιμοποιώντας πυροβολικό και όλμους κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στα χωριά και να πραγματοποιήσουν βίαια στρατολόγηση 23 ανδρών και 9 νεανίδων. Το Τάγμα είχε δύο νεκρούς στρατιώτες και 3 οπλίτες. Οι κομμουνιστές εγκαταλείψαν 8 νεκρούς.

1949. Μετά την απομάκρυνση του Μάρκου ο Μήτσος Παρτσαλίδης ανελαβε «Πρωθυπουργός» της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης».

1950.Πέθανε στη Ν. Υόρκη σε ηλικία 50 ετών ο Κουρτ Βάιλ.

1962. Ο Στέφανος Τσαπάρας της Ένωσης Κέντρου, ανακοίνωσε ότι θα κατέβαινε στην επαναληπτική εκλογή στη Β' Θεσσαλονίκης, ως ανεξάρτητος με την υποστηριξη και της ΕΔΑ. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε άγνοια.

1966 .Παρουσιάστηκε σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου.

1992 . Στην Αλβανία δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του μετά-κομμουνιστικού Κοινοβουλίου παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Ραμίζ Αλία. Στη Βουλγαρία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο για την επιστροφή της γης «στους πραγματικούς ιδιοκτήτες».

1994. Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. 1996. Σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Ντουμπρόβνικ σκοτώθηκε ο αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ρόναλντ Μπράουν.

1999 .Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε για πρώτη φορά την πόλη του Βελιγραδίου, και χτύπησε τα κτίρια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Στο Νόβι Σαντ, κατέστρεψε τη δεύτερη γέφυρα στο Δούναβη.

2000 . Η SFOR συνέλαβε στο Πάλε, ένας από τους Σέρβους ηγέτες του πολέμου τον Μόμτσιλο Κράισνικ και τον παρέδωσε στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. –

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου