Απριλίου 04, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΜΟΣΧΑ. Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε στη Μόσχα μετά από τη συνάντηση του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοιγκού ότι η Σερβία εξετάζει μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία την προμήθεια και άλλων μαχητικών MiG-29.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι το Βελιγράδι έχει προσεγγίσει το διάλογο των Βρυξελλών με ειλικρίνεια , ενώ η Πρίστινα, «με την αυτονόητη συμπαράσταση από ορισμένες ξένες δυνάμεις», αρνείται την εφαρμογή των υποχρεώσεων της , αρνείται τον διάλογο και έτσι απειλεί άμεσα τη σταθερότητα της περιοχής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπουρούντι Αλέν Εμέ και του εξέφρασε την μεγάλη του ευγνωμοσύνη προς το αφρικανικό έθνος που αποφάσισε να ανακαλέσει την αναγνώριση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων , που είναι χωρίς υπουργό για περισσότερο από ένα μήνα, θα καταργηθεί. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς πήγε στη Σόφια και συζήτησε με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αίκατερίνα Ζαχάριεβα την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο δικηγόρος του στρατηγού Ντίκιτς, Ντούσαν Γιόβιτς, δήλωσε ότι ο πρώην διοικητής της Σερβικής χωροφυλακής, Μπράτισλαβ Ντίκιτς, που είναι κατηγορούμενος για την δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαυροβουνίου, βρίσκεται σε απομόνωση, ότι συμπλήρωσε 534 μέρες προφυλάκισης και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι κακή.

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Μια νέα συνοριακή διάβαση ανάμεσα στη Σερβία και την Ουγγαρία άνοιξε κοντά στο το χωριό Ράστινα του Σόμπορ.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία εγκατέλειψε την ιδέα συμμετοχής στην εξαγορά των συμμετοχών της τσεχικής «CEZ», στη Βουλγαρία. Ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλάβ Γκοράνοφ δήλωσε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το Βουλγαρικό Δημόσιο δεν επιδιώκει πλέον κανένα ρόλο στην εταιρεία.

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών στις εαρινές μακροοικονομικές του προβλέψεις, προσδιόρισε την προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη για το 2018 σε 3,9%, από 3,6% λόγω της σημαντικής αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης. «Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υλοποίηση των προβλέψεων εξακολουθούν να σχετίζονται, κυρίως, με εξωγενείς παράγοντες , και τη δυναμική των διεθνών τιμών.

ΣΟΦΙΑ. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλγαρίας, κ. Ράντεφ οι κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών θα υπογράψουν Μνημόνιο για την ίδρυση Περιφερειακού Ινστιτούτου Βιώσιμων Τεχνολογιών, το οποίο θα ενώσει επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ιατρικού Κέντρου με τεχνολογία του CERN.

ΣΟΦΙΑ. Το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τη δήλωση της εισαγγελέως, στην υπόθεση κατά των 13 ιμάμηδων, Νεντιάλκα Ποπόβα, η οποία φέρεται ότι δήλωσε πως, «όταν οι μουσουλμάνοι φτάσουν στο 30%, η Βουλγαρία ως χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρή απειλή». Το Συμβούλιο χαρακτήρισε τη δήλωση της Ποπόβα σαν, «έγκλημα μίσους εναντίον όλων των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό». Ο Γενικός Εισαγγελέας Σωτήρ Τσάτσαροφ, χαρακτήρισε τη δήλωση της Νεντιάλκα Ποπόβα ως «απαράδεκτη».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε χθες εκτάκτως την αλβανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, και του ζήτησε να μεσολαβήσει , για την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ραμούς Χαραντινάι. Η ξαφνική επίσκεψη του Θάτσι σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση Ράμα, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση από τις διαμαρτυρίες για τα διόδια μπορεί να σχετίζεται και με τις διαμαρτυρίες των Κοσσοβάρων φορτηγατζήδων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου (LDK), δήλωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε βαθιά θεσμική και πολιτική κρίση» και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα «να συναντηθούν επειγόντως και να ορίσουν ημερομηνία για εκλογές». Η κυβέρνηση Χαραντινάι, «σύμφωνα με το LDK, δεν έχει την πλειοψηφία στη συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου , και «τα ζητήματα που είναι σημαντικά για τους πολίτες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση μειοψηφίας», και «ως εκ τούτου, οι πρόωρες εκλογές είναι αναγκαίες».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι δήλωσε στην σερβική «Blic» οτι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εργάζεται για τη θέσπιση Κοινότητας των Σερβικών Δήμων, αλλά ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν θα προλάβει μέχρι τις 20 Απριλίου, και είπε ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό μια συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε, (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία Γαλλία ΗΠΑ), και ότι υπάρχει μια τεχνική ομάδα στις Βρυξέλλες.

ΣΚΟΠΙΑ. Κατά τη χθεσινή 62η σύνοδο, της κυβέρνησης αποφασίστηκε η απόλυση του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης των Υδάτων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ο διορισμός του Μουχαμετ Χότζα ως αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη εργασίας στη Γαλλική Δημοκρατία.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στη Μπάνια Λούκα και συζήτησαν για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των θερμοηλεκτρικών σταθμών Γκάτσκο και Ούλιεβικ.Ο Πρόεδρος Ντόντικ σχολίασε τις δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ Μωρίν Κόρμακ και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι , « επειδή έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι αγαπημένοι τους χάνουν προσπαθούν να παρέμβουν για να αλλάξει ο νόμος.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Μάθιου Πάλμερ, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Βοσνία Ερζεγοβίνη να βρεθεί σε μια βαθιά πολιτική κρίση μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου σε περίπτωση που οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Όπως ανακοινώθηκε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπάρχουν ακόμα 75.000 με 80.000 νάρκες κατά προσωπικού και ότι τα ενεργά ναρκοπέδια καλύπτουν το 2.1% της συνολικής έκτασης της χώρας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η αξία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Σερβικής Δημοκρατίας σε τρέχουσες τιμές ήταν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017,
2.58 δις BAM και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3.1% ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής. Οι εξαγωγές της Σερβικής Δημοκρατίας κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018, ήταν 800.4 εκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών ήταν 85,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου