Απριλίου 25, 2018

H 25η Απριλίου στην ιστορία

1327. Υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Πίζας και του Βασίλειου της Αραγονίας
1459. Ο εκλέκτορας της Σαξονίας Φρειδερίκος Β΄ και ο αδελφός του , Γουλιέλμος Γ της Θουριγγίας , υπέγραψαν στο Έγκερ της σημερινης Ουγγαρίας την ομώνυμη Συνθήκη με τον βασιλιά της Βοημίας Γεώργιο Ποτέμπραντυ και καθόρισαν τα μεταξύ τους σύνορα που οριζονταν να είναι τα βουνά Όρε και η μέση του ποταμού Έλβα. Το όριο αυτό ισχύει ακόμα καικαθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα υφιστάμενα σύνορα της Ευρώπης.

1607. Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο ο Ολλανδικός στόλος κατέστρεψε τον Ισπανικό που βρισκόταν αγκυροβολημένος στο Γιβραλτάρ.

1626. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Προτεστάντες, που τους διοικούσε ο Ερνστ φον Μάνσφελντ προσπάθησαν να καταλάβουν τη Γέφυρα στον Ελβα στο Ντεσσάου για να περάσουν και να επιτεθούν στο αρχηγείο του καθολικού αυτοκρατορικού στρατού στο Μαγδεμβούργο. Ο Βαλενστάιν κράτησε την Γέφυρα και οι Δανοί «προτεστάντες έχασαν 4000 άνδρες.

1707. Ο στρατός του Φιλίππου Ε 'της Ισπανίας νίκησες το στρατό του Καρόλου ΣΤ στη μάχη της Αλμάνσα και το Βασίλειο της Βαλένθια κατακτήθηκε από το Βασίλειο της Καστίλης.

1792 . Στη Γαλλία, ο ληστής Νικολά Ζακ Πελετιέ ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα.

1816. O Λόρδος Μπάυρον κατόπιν συμφωνίας με τους διώκτες του εγκατέλειψε το αγγλικό έδαφος 25 Απριλίου.

1915. 15.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανοί στρατιώτες , αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, για να καταλάβουν τα Στενά. Ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική επιχείρηση . Οι Τούρκοι, τους περίμεναν και τους αποδεκάτισαν. 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό.

1916. Ιρλανδία. Η εξέγερση του Πάσχα. Η Βρετανία επέβαλε το στρατιωτικό νόμο.

1920. Στη Διάσκεψη του Σαν Ρέμο δόθηκε η εντολή από την κοινωνία των Εθνών για τη βρετανική διοίκηση της Μεσοποταμίας, και της Παλαιστίνης, και τη γαλλική διοίκηση στη Συρία και τον Λίβανο.

1926. Ο Ρεζά Χαν στέφτηκε Σάχης της Περσίας, με το όνομα «Παχλεβί».

1941. Η μάχη των Ευζώνων. Μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων επιτέθηκε στο χωριό. Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης μπήκαν και λεηλάτησαν το χωριό.. Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη. Οι Εύζωνοι στάθηκαν, οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Οι Βρετανοί, εγκατέλειψαν τις κανονικές Θερμοπύλες και έστησαν μία οπισθοφυλακή στη Θήβα. Ο Ρόμμελ κατελαβε το Περασμα Χαλφάγια και μπήκε στην Αίγυπτο.

1944. Ενέδρα του ΕΛΑΣ στη θέση Καρακόλιθος στο δρόμο από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 αξιωματικοί. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 134. Οι 110 ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Λιβαδειάς.
25 Απριλίου 1945 . Στο Τοργκάου στον Έλβα, συναντήθηκαν τα αμερικανικά και τα σοβιετικά στρατεύματα ανταποκρίνονται . Στην Ιταλία ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε και παραδόθηκε. Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία διαλύθηκε. Οι Γερμανοί παραδόθηκαν και στη Φιλανδία. Στο Σαν Φρανσίσκο άρχισε
η ιδρυτική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή πενήντα Κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελαδίτσα. Οι πέντε ιδρυτές συζητούσαν στο σαλόνι. Η ελαδίτσα έπινε πορτοκαλάδα στο φουαγιέ μαζί με τους άλλους πελάτες.

1957. Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στη Ρόδο.

1974 . Στην Πορτογαλία, ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, διοικητής του ΚΟΠΚΟΝ, ο συνταγματάρχης Βάσκο Γκονσάλβες, που είχε επαφές με το ΚΚ Πορτογαλίας και οι στρατηγοί Γκόμεζ και Σπίνολα που είχαν σχέσεις με τη Cia, ανέτρεψαν τον Καετάνο και τους στρατηγούς που τον υποστήριζαν. Στις 25 Νοεμβρίου 1975 ακολούθησε το κανονικό πραξικόπημα της Cia και όλα πήραν τον δρόμο τους και ο Οτέλο ντε Καρβάλιο πήρε σύνταξη στρατηγού και πήγε σπίτι του.

1980. Ανακοινώθηκε το φιάσκο με την επιχείρηση διάσωσης των αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης. Οκτώ άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

1999. Η 33η νύχτα των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι μετά την ολονυχτία μπροστά στη φλεγόμενη RTS πέρασε σχετικά ήρεμα. Χτύπησαν στα Άβαλα τον υποσταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος και τον αναμεταδότη της τηλεόρασης.
Στο Λούτσανι στην κεντρική Σερβία, το ΝΑΤΟ είχε ως στόχο το εργοστάσιο της χημικής βιομηχανίας, «Μίλαν Μπλαγκόιεβιτς». Στο Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκε το διυλιστήριο που ηταν ο κύριος στόχο εκείνη τη Νύχτα. Πάνω από το Νόβι Σάντ καταρρίφτηκε ένα από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ το προηγούμενο βράδυ έχασε ένα αεροπλάνο στο Λέσκοβατς και ο πιλότος του αιχμαλωτίστηκε. (Το ΝΑΤΟ έχασε αλλά 5. Ένα έπεσε στη Φρούσκα Γκόρα, ένα στο Δημήτροβγκραντ). Βομβάρδισαν επίσης το Νόβι Παζάρ και το Βάλιεβο. Στο Κόσσοβο από βομβαρδισμό στο Λίπλιανι σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι έξι χρονών, από αλβανική οικογένεια. Στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η Συμμαχία υιοθέτησε τη νέα στρατηγική αντίληψη για διεξαγωγή (αμυντικών) στρατιωτικών αποστολών πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας και
ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόμπ Τάλμποττ ταξίδεψε στη Μόσχα για να πείσει τον Γιέλτσιν να πιέσει τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

1993. Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ρωσίας. Ο υπαλλήλος του ΟΤΕ Χρήστος Μαυρίκης και συνεργάτης του «στρατηγού» Γρυλλάκη δήλωσε στις εφημερίδες ότι ο Κ. Μητσοτάκη και η κόρη του Ντ. Μπακογιάννη ήσαν οι ηθικοί αυτουργοί για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων την περίοδο 1989-1991.

2005. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία υπόγραψαν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2010.Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την βρετανική κυβέρνηση να καταβάλει το ποσό των 400 εκατ. λιρών προς το Ιράν για την μη εκτέλεση του συμβολαίου αγοράς όπλων, σε αντίδραση για την Ιρανική Επανάσταση .

2015.Σεισμός 7,8 ρίχτερ κατέστρεψε το Νεπάλ .Τα θύματα ξεπέρασαν τις 9000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου