Απριλίου 26, 2018

Δελτίο Βαλκανικών Θεμάτων

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων σχολιάζουν την χθεσινή συνάντησα Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Βιέννη λέγντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι «νέα συνάντηση θα γίνει τον Μάιο». Οι «πηγές» των ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τώρα στο τραπέζι βρίσκονται τα «δύσκολα» και για αυτό «οι συνομιλίες διήρκησαν πάνω από 3,5 ώρες, χωρίς διαλείμματα ή ενδιάμεσα γεύματα εργασίας, ενώ η συζήτηση συνεχίσθηκε και στο δείπνο». Ο Ζάεφ σε συνέντευξη του στη Βουλγαρική τηλεόραση επανήλθε στη θεωρεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς πε΄ρι μιας ενιαίας Μακεδονίας που διαμελίστηκε στο Βουκουρέστι, και δήλωσε ότι «τα Σκόπια αναγνωρίζουν το βουλγαρικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας» και το «καλούμε το τμήμα Πιρίνσκα» , ως «μέρος της Βουλγαρίας», και «δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση». Οι «αδιάφθοροι» από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα διερευνήσουν την συμμετοχή του αντιπροέδρου Ανγκιούσεφ στην πτώχευση της «Feni».

 ΧΑΓΗ. Ο Πρόεδρος του «μηχανισμού» που διαδέχτηκε το δικαστήριο της Χάγης Θεοντόρ Μερόν δήλωσε ότι η απόφαση για την έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα πρέπει να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

ΟΤΤΑΒΑ . Το καναδικό Κέντρο έρευνας για την παγκοσμιοποίηση, σχολίασε την τρομοκρατική αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο κτίριο της Ράδιο-τηλεόραση της Σερβίας στο Βελιγράδι τον Απρίλιο του 1999, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκαέξι δημοσιογράφοι, τονίζοντας ότι δεν ακολούθησε έντονη διεθνής καταδίκη όπως έγινε στην περίπτωση, του Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015.

ΣΟΤΣΙ. Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε την Τετάρτη στο Σότσι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, 800 τρομοκράτες από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία και ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους προέρχεται από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και από το Κοσσυφοπέδιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και δήλωσε ότι οι πολίτες της Σερβίας αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο αγώνα για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία της χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Πασκάλ Μορώ συζήτησαν για την ανάγκη της επιστροφής των εκτοπισμένων ατόμων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και συμφώνησαν ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες μόλις το 1,9% των προσφυγών έχουν επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Ντάτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Σερβία πρόκειται να λάβει μέτρα αμοιβαιότητας σχετικά με την απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει την είσοδο στον Σέρβο υπουργό άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Σέρβων από την περιοχή, της τέως Γιουγκοσλαβίας Μίοντραγκ Λίντα, δήλωσε ότι η πρόταση της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς για επαναξιολόγηση της ιστορικής αλήθειας για το τι συνέβη στο Γιασένοβατς από το 1941 μέχρι το 1945 είναι σοβαρή προσβολή για τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που δολοφονήθηκαν σε αυτό το εργοστάσιο θανάτου, στις οικογένειες τους και όλο το σερβικό λαό.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς μίλησε χθες με τον δισεκατομμυριούχο από το ΝΕΠΑΛ Binod Chaudhary, που είναι ιδιοκτήτης του «CG Corp Global», Binod Chordy, σχετικά με το καθεστώς για τις επενδύσεις στο Μαυροβούνιο. Η αστυνομία στην Ποντογκορίτσα συνέλαβε ένα άτομο 42 ετών μαζί 360 κιλά εκλεκτό αλβανικό χασίσι. Η Εθνική οδός Τσέτινιε-Μπούτβα, που θα επιτρέψει την κάθοδο στη θάλασσα των «ορεινών», θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 10 Μάιου.

ΤΙΡΑΝΑ. Το «μυστήριο» της απόπειρας να δηλητηριαστεί ο Ράμα κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Η συνάντηση για τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων της Ομοσπονδίας (FBiH), και της πρέσβειρας των ΗΠΑ Μορίν Κόρμακ και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ , που έγινε στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία, έληξε χωρίς καμιά πρόοδο. Δελτίο τύπου της αντιπροσωπείας της ΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας έγκρισης του νόμου σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Πρόεδρος του Συμβούλιου Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς συνατήθηκε με τον αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σισμέκ και δήλωσε ότι οι πολιτικοί στόχοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι η ειρήνη και η σταθερότητα, καθώς και η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη μέσω της Ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ αντέδρασε λέγοντας ότι έχει επίγνωση των επιδιώξεων της Τουρκίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την υποστήριξή της για τους Μουσουλμάνους και ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Τούρκοι «σχολιάζουν την αγάπη των Σερβοβοσνίων είτε για τη Σερβία είτε τη Ρωσία». Ο Πρόεδρος Ντόντικ δήλωσε ότι η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την Βαλεντίνα Ματβιένκα έδειξε τη φιλία, την κατανόηση και τις καλές σχέσεις μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Σεράγεβο στις 20 Μαΐου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι ο νόμος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει παραβιάσει ζωτικό εθνικό συμφέρον του «Βοσνιακού λαού».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Μάρτιο ο υψηλότερος μέσος καθαρός μισθός στη Σερβική Δημοκρατία ήταν 1.363 BAM και αφορούσε στους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις Ασφάλειες και ο χαμηλότερος ήταν στις κατασκευές και ήταν 551 BAM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου