Απριλίου 25, 2018

Δελτίο Βαλκανικών Θεμάτων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για την ισχυρή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, και είπε ότι η Σερβία πρέπει να είναι παρούσα κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου, γιατί δεν θα ήταν καλό για να μην είναι παρούσα στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Πρέπει να είμαστε παρόντες, θα ήταν τρελό να μην είμαστε», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με την πρωθυπουργό ποιος θα εκπροσωπήσει τη Σερβία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, διέψευσε την αισιοδοξία του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίο είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. «Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας»και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει . Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών . Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξης Τύπου, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια σε ομιλία του είπε ότι οι βαλκανικές χώρες αναγκάζονται να κάνουν μια ψεύτικη επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είπε ότι οι συνέπειες στην Ουκρανία «προκάλεσαν διχόνοια και εμφύλιο πόλεμο» και τόνισε ότι «Δυστυχώς, η Μακεδονία είναι στη γραμμή του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», και ότι αυξάνεται η Ρωσοφοβία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ» είπε και τόνισε ότι «οι ισχυρισμοί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Μακεδονίας θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι μύθος».

ΝΕΓΚΟΤΙΝΟ. Κατά τη διάρκεια οδικών εργασιών στο Νεγκότινο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά Μαμούθ, που οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι χρονολογούνται προ 8 εκ. ετών!!!!! Σύγχρονοι Μακεδόνες ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα μαμούθ μιλούσαν στην διάλεκτο ΑΝΣΟΜ 1943.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής την Πρόεδρο Βαλεντίνα Ματβιένκο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβικης Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας είναι σε υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς ,στην πολιτική, την οικονομία, σε ανθρωπιστικά ζητήματα , τον πολιτισμό, μέχρι και την υγειονομική περίθαλψη. Ο Ντόντικ τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν μπορεί να περιορίζεται από οποιοδήποτε άλλη συνεργασία, και ότι η συνεργασία με την ΕΕ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βάρος της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο,είπε λέει ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν είναι απλά μια αδελφική χώρα προς τη Ρωσία, αλλά και ένας σημαντικός εταίρος στα Βαλκάνια. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στην στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών και την δημιουργία νέων συνόρων με αυτόν τον τρόπο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιτίθεται στην κατασκευή της γέφυρας Πέλισατς μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Κροάτης συμπρόεδρος Ντράγκαν Τσόβιτς απάντησε ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς ενεργεί απολύτως ανεξάρτητα παρακάμπτοντας τα άλλα δύο μέλη της προεδρίας και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, θα προκαλέσει μεγάλο κακό.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Η αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ποινική ευθύνη των αστυνομικών και υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύλληψης και απέλασης του Μάρκο Τζούριτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς υποστήριξε την Τρίτη ότι η Πρίστινα δεν έχει κάνει αρκετά για να ανακαλύψετε τα πρόσωπα που ευθύνονται για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι υποστηρίζει το διάλογο με το Ζάγκρεμπ, αλλά ότι ανησυχεί για τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και αναρωτήθηκε αν είναι λογικό να βάλουν μνημείο για τον Ουστάσι καρδινάλιο Στέπινατς στην Ντβορ να Ούνι , που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σέρβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου