Απριλίου 19, 2018

H 19η Απριλίου στη ιστορία

 531. H Μάχη του Καλλίνικου. Ο βυζαντινός στρατός με επικεφαλής τον Βελισάριο νικήθηκε από τους Πέρσες στη σημερινή Ράκα. (βόρεια Συρία).

1042. Ο 27χρονος Μιχαήλ Ε' Καλαφάτης διέταξε να εξοριστεί στην Πρίγκηπο και να καρεί μοναχή, η θετή του μητέρα Ζωή Πορφυρογέννητη, η οποία και τον είχε υιοθετήσει. Όταν ο έπαρχος της Κωνσταντινούπολης Αναστάσιος ανέγνωσε στην πλατεία του Κωνσταντίνου τη Διαταγή, οι άνθρωποι του πατριάρχη Αλέξιου, τον οποίο θέλησε να απομακρύνει από τον θρόνο ο Μιχαήλ, ξεσήκωσαν το πλήθος που εξεγέρθηκε κατά του Μιχαήλ.

1539.Ο Κάρολος Κουίντος και οι Προτεστάντες υπόγραψαν τη Συνθήκη της Φραγκφούρτης.

1782 . Ο Τζον Άνταμς εξασφάλισε την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κυβέρνηση. Στο σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη λειτούργησε η πρώτη αμερικανική πρεσβεία.

1839.Μετά την επανάσταση του 1830, με το πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του βασιλείου του Βελγίου από την Ολλανδία, και ταυτόχρονα οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις εγγυήθηκαν την ουδετερότητά του.

1882. Τέθηκε σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου.

1941. Ήταν Μεγάλο Σάββατο. Μετά τη δολοφονία του Κορυζή από τον Διάκο στην Αθήνα, επικράτησε το απόλυτο χάος ακυβερνησίας . Ο Βασιλιάς και ο άγγλος πρέσβης Πάλερετ αναζητούσαν εναγωνίως κάποια προσωπικότητα να χρήσουν ως Πρωθυπουργό χωρίς όμως να βρίσκει κανένα πρόθυμο, σε σημείο ώστε για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελληνική πολιτική Ιστορία να αναλάβει Πρωθυπουργός ο ίδιος ο Βασιλιάς! Οι προελαύνοντες Γερμανοί κατέλαβαν την Λάρισα και το αεροδρόμιο της , όπου βρήκαν άφθονα καύσιμα, και συνέχισαν προς τη Λαμία, και το Βόλο.Οι Άγγλοι προέβαλαν κάποια αντίσταση στον Βόλο. Παράλληλα οι Γερμανοί στα δυτικά, κατέλαβαν τα Τρίκαλα και προωθηθήκαν προς τα Ιωάννινα, υα οποία κατέλαβε το Σύνταγμα «Leibstandarte SS Adolf Hitler» της πρώτης μεραρχίας Πάντσερ, κατέλαβε τα Ιωάννινα, περικυκλώνοντας την υποχωρούσα Στρατιά της Ηπείρου. Το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, (Πιτσίκας) με την Α. Π. 8694)19-4-1941 αναφορά του Σώματος γνώρισε στην Αθήνα και στα Σώματα την κυκλοφορία προκήρυξης των Κομμουνιστών, με τίτλο «π ό λ ε μ ο ς κ α τ ά τ ο υ π ο λ έ μ ο υ» . Η Λουφτβάφε βομβάρδισε για δεύτερη φορά τη Λαμία και την Άρτα. Ο Γουέιβελ, έφθασε αεροπορικά στην Αθήνα για να ενημερώσει τον βασιλιά Γεώργιο Β ' ότι η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος αποφάσισε την εκκένωση του εκστρατευτικού Σώματος , για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή της χώρας. Οι Άγγλοι δημιούργησαν την γραμμή Άμυνας των Θερμοπυλών. Στη συνέχεια ο Πάλερετ και ο Γεώργιος ανέθεσαν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσουδερό. Ο επίσκοπος Ιωαννίνων Σπυρίδων συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τσολάκογλου, τον Δεμέστιχα και τον Μπάκο και συναποφάσισαν να ζητήσουν ανακωχή από τον ίδιο τον Χίτλερ. Αποφάσισαν επίσης τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Σπυρίδωνος. Στη Γιουγκοσλαβία , άρχισε η μεταφορά στη Γερμανία 300.000 Σέρβων στρατιωτών αιχμαλώτων πολέμου. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τον Άξονα ο βουλγαρικός στρατός εισήλθε στην Βαρντάρσκα και οι «Κομιτατζήδες» ανέλαβαν τη διοίκηση των πόλεων. Ωστόσο η Γερμανική στρατιωτική διοίκηση στα Σκόπια παρέδωσε την Βαρντάρσκα στους Βουλγάρους στις 18 Μαΐου 1941. Οι αλβανόφωνες περιοχές, (Τετοβο), πέρασαν στον έλεγχο των Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σφοδρός βομβαρδισμός του Λονδίνου από 712 γερμανικά βομβαρδιστικά. 2300 άμαχοι σκοτώθηκαν.

1943. Εκδηλώθηκε στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.

1948. Η Βιρμανία έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1960 .Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.

1962. Ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 ως «Δημοκρατικές».

1963. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την τουρκική γεωργία όρους στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, της οποίες υποστήριξε η Γερμανία.

1965. Η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε ην άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, σε αντίδραση στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία . Αρχισε η λειτουργία του τελεφερίκ του Λυκαβηττού.Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Β. Ισάγιεφ επισκέφτηκε την Αθήνα.

1971.Εκτοξεύθηκε ο Σαλιούτ 1, ο πρώτος διαστημικός σταθμός. Η Σιέρα Λεόνε έγινε δημοκρατία.

1979. Στην Αίγυπτο έγινε δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ Σαντάτ-Μπέγκιν.

1991.Έκρηξη βόμβας στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Βότση στην Πάτρα προκάλεσε το θάνατο έξι εργαζόμενων και περαστικών, καθώς και του βομβιστή της.

1993. H Ολλανδία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πΓΔΜ. 

1995. Ο πατριώτης και επαναστάτης Τίμοθι ΜακΒέι ανατίναξε στις ΗΠΑ το Ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα. 169 Νεκροί.

1999. 26η ημέρα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Το πρώτο κύμα βομβαρδισμών άρχισε γύρω στις 01.30 τα ξημερώματα και κράτησε μισή ώρα. Χτυπήθηκε το Ομπρένοβατς νότια του Βελιγραδίου και καταστράφηκε το εργοστάσιο πολυβινυλίου «Πρβα Ισκρα». Βομβαρδίστηκαν επίσης το Νόβι Σάντ, η Σούμποτίτσα, η Μπάτσκα Παλάνκα στη Βοϊβοντίνα, το Κράλιεβο στη δυτική Σερβία, το Πάρατσιν στην Κεντρική Σερβία. Στο Νόβι Σάντ καταστράφηκε το κτίριο της διοίκησης της Βοϊβοντίνα. Στη Μπάτσκα Παλάνκα κατέστρεψαν μια γέφυρα. Στο Κόσσοβο χτύπησαν την Πρίστινα, την Κουσούμλια, και έναν τηλεοπτικό αναμεταδότη. Το δεύτερο κύμα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κράτησε δύο ώρες. Οι στόχοι ήσαν κυρίως στο Κόσσοβο. Χτύπησαν το Πέτς , την Κόσοβσκα Μητροβίτσα, το Ποντούγιεβο, και το αεροδρόμιο της Σλάτινα. Μία επίθεση έγινε και στη Νις. Εκεί σκοτώθηκε και ένας πολίτης. Ο διοικητής του σώματος στρατού της Πρίστινα αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς έδωσε συνέντευξη στην RTS και τόνισε ότι στους στόχους του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται «νοσοκομεία, σχολεία και κατοικημένες περιοχές», είπε ότι «το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ θέλουν να καταστρέψουν το σερβικό λαό» και τους κατηγόρησε , ότι «διαπράττουν απίστευτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και κατά του συνόλου του πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας». Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, μίλησε στη συνέντευξη για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονταν οι συνοριακές προφυλακές του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος της Αλβανίας το τελευταίο δεκαήμερο. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ εμφάνισαν 5 Ουτεσεκάδες που σκοτώθηκαν από νάρκη ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα ως «πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φύγουν». Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, που ο Μιλόσεβιτς τον είχε διορίσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» , σε συνέντευξή του στο CNN απέρριψε ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ για 43 μαζικούς τάφους Αλβανών στο Κόσσοβο και τους διαβεβαίωσε ότι όποιος στρατιωτικός ή παραστρατιωτικός διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο θα τιμωρηθεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Οι 43 μαζικοί τάφοι για τους οποίους οι «NATO officials» είχαν ενδείξεις δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά για τα εγκλήματα πολέμου των Αλβανών, το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και το CNN τότε έκαναν την πάπια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου