Απριλίου 19, 2018

Η Μογκερίνι επί τροχάδην σε Τίρανα και Σκόπια

Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις της κ. Μογκερίνι σε Τίρανα και Σκόπια, η επίθεση του Σέσελι κατά της Κροατικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας που επισκεπτόταν το Βελιγράδι και η θεαματική σύλληψη της σοσιαλίστριας επικεφαλής του Δημοτικού Διαμερίσματος «Μλάντοστ», της Σόφιας, ήταν τα κύρια γεγονότα της χθεσινής ημέρας.

Το μήνυμα των Βρυξελλών που μετέφερε στα Σκόπια η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν ότι η ΠΓΔΜ «επέστρεψε σε τροχιά» και ότι η «καθαρή σύσταση» που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα επιπλέον κίνητρο για περισσότερη δουλειά. «Μπορείτε να γιορτάσετε και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην δουλειά . Αυτό είναι ένα επίτευγμα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για όλα τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες»,είπε η κ. Μογκερίνι. Ο Ζάεφ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει λύσει τη διαφορά με τη Βουλγαρία και είναι καθ’ οδό για την επίλυση της διαφωνίας περί του ονόματος με την Ελλάδα», και ότι «συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς». Η κ. Μογκερίνι συντάθηκε και με τον κ. Ιβάνοφ, ενώ παρέθεσε γεύμα στους πρωθυπουργούς των χωρών τρων δυτικών Βαλκανίων, και εγκαινίασε την έκθεση για την ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων. Η κ. Μογκερίνι διανυκτέρευσε στα Σκόπια και σήμερα το πρωί θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Στα Τίρανα, η κ. Μογκερίνι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μέτα, και την πολιτική ηγεσία. Η αντιπολίτευση το πήγε αλλού. Η κ. Μόνικα Κριεμάντι με τον Εντι Παλόκα, δήλωσαν ότι ζήτησαν από την Ευρώπη να ενδιαφερθεί για την απελευθέρωση των 11 πολιτικών κρατουμένων του Ράμα που συνελήφθησαν στο Κούκες, ενώ ο κ. Μπάσα φρόντισε να μην επιστρέψει από το Βερολίνο και από το Δημοκρατικό Κόμμα συνάντησαν την κ. Μογκερίνι οι αντ’ αυτού. Ο Ανθύπατος Ντόναλντ Λου δεν έμεινε στη σκιά, φώναξε την τηλεόραση και έκανε δήλωση για την ευρω-γιορτή, τονίζοντας: «Γιορτάστε την ένταξη στην ΕΕ, αλλά επίσης εργαστείτε σκληρότερα πριν από τον Ιούνιο». Κάπου δίπλα σε αυτά βρήκαν χώρο στις ειδήσεις η υπουργός άμυνας που είναι στις ΗΠΑ και κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν βάσεις και στην Αλβανία εκτός από το Κόσσοβο, και η υπουργός παιδείας που συμφώνησε στην Τουρκία για την διδασκαλία της Αλβανικής γλώσσας στα τουρκικά σχολεία.

Στο Βελιγράδι η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από το Ζάγκρεμπ άρχισε σε «ευρωπαϊκό Κλίμα» και οι πρόεδροι του σερβικού και του κροατικού Κοινοβουλίου, Μάγια Γκόιτσκοβιτς και Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς δήλωσαν στην τηλεόραση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Στη συνέχεια επρόκειτο η αντιπροσωπεία να συναντηθεί με την πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ωστόσο είχαν την ατυχή ιδεα να περιλάβουν συνάντηση και με τους Σέρβους βουλευτές στο Κοινοβούλιο, και εκεί εμφανίστηκε ο Βόισλαβ Σέσελι φωνάζοντας τους Κροάτες «φασίστες» («Ουστάσι») , και επιπλέον έφτυσε την Κροατική Σημαία. Κατόπιν του επεισοδίου. οι Κροάτες επέτρεψαν στο Ζάγκρεμπ, ενώ η κ. Γκόιτσκοβιτς εξέδωσε δήλωση με την οποία τόνισε ότι ο Σέσελι ατίμασε το σερβικό κοινοβούλιο και τη Σερβία. Πέραν τούτου στο Βελιγράδι, όπου αναμένεται σήμερα η κ. Μογκερίνι, ήταν αντιπροσωπεία από το Εθνικό Κολλέγιο Άμυνας της Κένυας που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας. Ο υπουργός εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς εξέφρασε την ανησυχία του για παράνομο εμπόριο όπλων στις γειτονικές με τη Σερβία χώρες, ιδίως στα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο. Η πρωθυπουργός της Σερβίας παρευρέθηκε στα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου της γερμανικής «Χένγκελ» στο Κρούσεβατς, ενώ μεγάλη έκταση δόθηκε στην δολοφονία ενός εμπόρου ναρκωτικών, που ειχε εμπλακέι και σε επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Βούτστις στο παρελθόν, ενώ οι ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι δεκαοκτώ γυναίκες έχουν σκοτωθεί στη Σερβία, ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας από τον Ιανουάριο.


Στη Σόφια η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η σοσιαλίστρια Δήμαρχος του Κέντρου της Σόφιας , Ντεσισλάβα Ιβάντσεβα ,συνελήφθη ωε ύποπτη δωροληψίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας καθώς κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε μίζες 500.000 ευρώ. Η σύλληψη συνδυάστηκε με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας έρευνας του 2018 για το οικονομικό έγκλημα στην οποία αναφέρεται ότι η εξαπάτηση των καταναλωτών, η διαφθορά και η δωροδοκία είναι τα πιο διαδεδομένα οικονομικά εγκλήματα. Το 45% των οικονομικών εγκλημάτων στην Βουλγαρία αφορά σε απάτες σε βάρος των καταναλωτών και το 40% σχετίζεται με τη διαφθορά και την δωροδοκία. Το ένα τρίτο των εγκλημάτων εξαπάτησης αφορά στον κυβερνοχώρο.

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Μλιάντεν Μπόσιτς, κατόπιν αιτήματος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε έκτακτη συνδρίαση του Σώματος για την Παρασκευή, 20 Απριλίου,με μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης τις «πολεμοκάπηλες δηλώσεις από το μέλος της Προεδρίας Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς». Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σεφίκ Τζαφέροβιτς , είπε ότι αυτός και οι άλλοι βουλευτές του Κόματος της Δημοκρατικής Δράσης (SDA) δεν θα παραστούν στη συνεδρίαση. Ο νυν Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς προέβη και σε νέα πρόκληση και δήλωσε από το Βιτέζ ότι ο μουσουλμανικός στρατός δεν έκανε εγκλήματα πολέμου και ότι «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ορισμένα μέλη του ήταν «μεμονωμένα περιστατικά». Οι Σέρβοι εξέδωσαν μια μονογραφία για τα εγκλήματα 5ου σώματος του λεγόμενου Βοσνιακού στρατού και θα διανεμηθεί στις σχολικές βιβλιοθήκες στο καντόνι Ούνα-Σάνα της Ομοσπονδίας. Ο Κροάτης συμπρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ, ότι οι Κροάτες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά την ενσωμάτωση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στην Μπάνια Λούκα ο Δήμαρχος Ιγκόρ Ραντόιτσιτς δήλωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες παράνομα κτήρια στη Μπάνια Λούκα και ότι περίπου 10.000 βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου