Απριλίου 20, 2018

Οι Σερβοι θα περιμένουν άλλους τρεις μήνες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι όλα τα σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της Κοινότητας των σερβικών δήμων , αλλά και της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η σχέση μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, και τόνισε ότι Σέρβοι που περιμένουν για πέντε χρόνια, θα περιμένουν ακόμα τρεις μήνες, για την συγκρότηση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων έτσι ώστε κανείς να μη μπορεί να κατηγορήσει τους Σέρβους για παραβίαση διεθνών συμφωνιών». Ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Πάολο Αλί στον οποίο δήλωσε ότι η στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνεργασία με τη Συμμαχία, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η παρουσία της KFOR στο Κόσσοβο και τα Μετόχι είναι υψίστης σημασίας για τη Σερβία, ιδίως μετά την πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής του Γραφείου Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και θα συναντηθεί με τους Σέρβους στο Πανεπιστήμιο.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση Χαραντινάι, χωρίς τους παραιτηθέντες Σέρβους, υπέβαλε στην στη Συνέλευση πλατφόρμα για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, που θα περάσει ως ψήφισμα. Ο Χαραντινάι ανέφερε ότι η πλατφόρμα «καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου να είναι ενωμένα στη διαδικασία», και «εξασφαλίζει μια ασφαλή διαδικασία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός». Η τελική φάση του διαλόγου, είπε, θα οδηγήσει στην αναγνώριση από τη Σερβίας, της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο αντιπρόεδρος Ενβέρ Χοτζάι είπε η πλατφόρμα έχει τρεις στόχους: «Αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη και τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». «Το κείμενο της πλατφόρμας περιλαμβάνει ό, τι αναμένει από το διάλογο το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Χοτζάι.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ένωση των αστυνομικών κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί παράταση στην υποβολή των δικαιολογητικών για την αξιολόγηση καθώς πάνω από 2000 αστυνομικοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους διότι δεν είναι ακόμα σε θέση να συμπληρώσουν τους ατομικούς τους φακέλους και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι αστυνομικοί πρέπει να καταθέσουν τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, ιστορικό ταξιδιών στο εξωτερικό, στοιχεία για τις διακοπές, αποδείξεις από σχολεία , και αγορές ακριβών αγαθών. Ο υπουργός οικονομικών, Αρμπέν Αχμετάι έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με τους φορείς για το φορολογικό νομοσχέδιο του επόμενου έτους και υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους για τις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως για την φορολογία των κερδών. Προβλέπεται και η απαλλαγή των «επενδυτών» στις κατασκευές από τον φόρο περιουσίας. Η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με εκπροσώπους της «Λόκχιντ» και ενημερώθηκε για το Σύστημα Επιτήρησης της Αεροπορίας, «TPS-77», το οποίο θα εγκατασταθεί στην Αλβανία με κόστος 22 εκ δολάρια και θα ενταχθεί στο σύστημα Ραντάρ του ΝΑΤΟ. Η κ. Τζάσκα σε δηλώσεις της είπε ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει εκτός από τη ρωσική απειλή, «κινδύνους από το Νότο» και από «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
πΓΔΜ. Η Υπάτη Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την πρωινή ομιλία της στη Βουλή, την οποία δεν παρακολούθησε ο Ιβάνοφ, δήλωσε ότι «η Μακεδονία έχει επιστρέψει στο δρόμο της ΕΕ». Ο υπουργός εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι κατά την επίσκεψη του στον Περλεπέ δήλωσε ότι «η εγκληματικότητα στη Μακεδονία , σε όλες τις μορφές της, συνολικά έχει μειωθεί , αλλά καταγράφεται αύξηση 111% σε εγκλήματα «κατάχρησης εξουσίας». Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ επισκέφτηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ερντογάν ο οποίος του είπε ότι υποστηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Μισκόσκι είπε στην τηλεόραση ότι το VMRO-DPMNE δεν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι
«η κυβέρνηση εστιάζει να πείσει όλους, και την γειτονική Ελλάδα, ότι είναι καλό η Μακεδονία να γίνει σύμμαχος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή». Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της πΓΔΜ , με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αρτάν Γκρούμπι, επισκέφθηκε τη Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής επιτροπής υποσχέθηκε «πολιτική και εξειδικευμένη υποστήριξη στη μακεδονική πλευρά κατά την προετοιμασία σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το 80% των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αγοράζονται από ισλαμικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, και το Ιράν. Οι βουλευτές των Κροατών θα πάρουν μέρος στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις φιλοπόλεμες δηλώσεις του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή , (CEC) διέγραψε τα ονόματα 6.558 αποθανόντων που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο ηγέτης των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε την πολιτική συμφωνία των «SNSD» με το Κόμμα «Ενωμένη Σέρπσκα» στο πλαίσιο της οποίας θα αναλάβουν κοινές πολιτικές δράσεις και θα υποστηρίξουν κοινούς υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές. Ο Πρόεδρος Ντόντικ δήλωσε ότι «το συμφέρον των Σερβοβοσνίων είναι το εργοστάσιο Αλουμίνας του Ζβόρνικ να λειτουργεί, να παράγει και να έχει κέρδη».
Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την έκδοση εγγυήσεων προς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το δάνειο των 70.000.000 για την εταιρεία «οδών και οδοστρωμάτων».

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής το 28% των Βούλγαρων θεωρεί ως το μεγαλύτερο τοπικό πρόβλημα στην περιοχή που ζει την ανεργία. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα προβλήματα της νεολαίας (24%) στην τρίτη το περιβάλλον, (22%), και στην τέταρτη οι δημόσιες συγκοινωνίες (13%). Για την τρομοκρατία που βλέπουν στην τηλεόραση ανησυχεί το 8% και για την ένταξη των μεταναστών το 5%.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μετά το Βελιγράδι έφτασε στο Μαυροβούνιο και συναθλήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς. Η κ. Μογκερίνι κάλεσε τον Τζουκάνοβιτς να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου κατά την χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου