Απριλίου 16, 2018

H 16η Απριλίου στην ιστορία

529. Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ιουστινιάνειου Κώδικα.

1346. Ο βασιλιάς των Σέρβων Στέφανος Ντούσαν Νέμανιτς, έλαβε στα Σκόπια το στέμμα του Αυτοκράτορα Σέρβων, Ρωμαίων και Βουλγάρων από τον Σέρβο Αρχιεπίσκοπο Ιππεκίου, Ιωαννίκιο Α, που τον είχε αναγάγει Πατριάρχη.

1520 . Στην Ισπανία εκδηλώθηκε επανάσταση εναντίον του Καρόλου Ε' στην Καστίλη και την Βαλένθια.

1521. Ο Μαρτίνος Λούθηρος, μίλησε στη Δίαιτα της Βορμς για την Μεταρρύθμιση.
1746 . Η μάχη του Κάλλοντεν στη Σκωτία μεταξύ των, 5000 «Ιακωβιτών», που τους υποστήριζαν οι Γάλλοι, και των 9000 στρατιωτών του Οίκου του Αννοβέρου, υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ. ήταν η τελευταία προσπάθεια , επανόδου των Στούαρτ στον αγγλικό θρόνο. Στο Κάλλοντεν νίκησαν οι οπαδοί του Γερμανού. Σκοτώθηκαν περίπου 2500 καθολικοί Ιακωβίτες και 559 από τους Γερμανούς. 

1780 .Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στο Μύνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας.

1797. Έγινε στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο η στέψη του Τσάρου Παύλου Α. Δημοσιεύτηκαν το διάταγμα περί της διαδοχής, το ουκάζιο « σχετικά με την αυτοκρατορική οικογένεια», το ουκάζιο περί δουλοπαροικίας, και για την καθιέρωση τριών τάξεων. Ιδρύθηκε το Τάγμα της Αγίας Άννας.
1799 .Ο Ναπολέων νίκησε τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ. και τους απώθησε πέραν του Ιορδάνη ποταμού.

1810. 29 Μαρτίου/10 Απριλίου. Αγγλική δύναμη, αποβιβάστηκε στη Λευκάδα που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία. Οι Γάλλοι παραδόθηκαν καθώς και 400 Έλληνες.

1814. Υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ του Βασίλειου της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας. 

1815. Ο στρατός του Μυρά υποχώρησε από την Μπολόνια.

1821. Ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Νικόλαος Σκλάβος ανέσυρε από τη θάλασσα του Μαρμαρά το σκήνωμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί διακομίστηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά.

1834. Στο Ναύπλιο άρχισε η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα , με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1846. Δολοφονική επίθεση κατά του Λουδοβίκου-Φίλιππου της Γαλλίας στους Κήπους του Ανάκτορου του Φοντενεμπλώ .

1856. Στο Παρίσι, έληξε η ειρηνευτική διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας, Γαλλίας, του Βασίλειου της Σαρδηνίας και της Τουρκίας, με την οποία τέλειωσε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Ήταν η πρώτη διπλωματική επιτυχία του Καβούρ. Παράλληλα υπογράφηκε και η Σύμβαση των Παρισίων για το ναυτικό δίκαιο κατά τη διάρκεια πολέμου.

1861. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγόρευσε τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας.

1866. Απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Β από τον «αναρχικό» Ντμίτρι Κόρσακωφ.

1879 . Στο Τάρνοβο η βουλγαρική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Βουλγαρίας .

1895. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν στις 16/28 Απριλίου Κοινοβουλευτικές εκλογές . Το Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη δύναμη , με 150 από τις 207 έδρες. Ο Δηλιγιάννης έγινε πρωθυπουργός, για τρίτη φορά, στις 11 Ιουνίου. Ο Χάρυ ο επτωχεύσαμεν δεν βγήκε βουλευτής.

1916. Ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από την Τραπεζούντας, την οποία απελευθέρωσε μετά από 450 χρόνια, ο ρωσικός στρατός.

1917. Ο Βλαντίμιρ Λένιν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μέσω Φιλανδίας.

1919. Ο πολωνικός στρατός εξαπόλυσε επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους. Έναρξη της εξέγερσης των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στην Μαύρη Θάλασσα.

1921. Αποβιβάστηκε στη Σμύρνη ο Δημήτριος Γούναρης.

1922. Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Ράπαλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και το διμερές εμπόριο.

1925. Στις 16 Απριλίου του 1925  έγινε τρομοκρατική επίθεση των κομμουνιστών στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο κέντρο της Σόφιας κατά την κηδεία του στρατηγού Κωνσταντίν Γκεοργκίεφ, τον οποίο είχαν δολοφονήσει οι κομμουνιστες. Νεκροί 160, τραυματίες 500.  
Το 1923 η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος απαγορεύτηκε με απόφαση του δικαστηρίου και αυτό προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμουνιστών. Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε από τις 14 Απριλίου του 1925 με την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Βουλγαρίας, Μπορίς Γ΄, στο πέρασμα Αραμπάκονακ, κοντά στην πόλη Μπότεβγκραντ.
Θύματα εκείνης  της τρομοκρατικής ενέργειας ήταν ο εντομολόγος Ντέλτσο Ίλτσεφ και ο κυνηγός του βασιλιά, Πέταρ Κότεφ.
Την ίδια μέρα δολοφονήθηκε και ο στρατηγός Κωνσταντίν Γκεοργκίεφ πριν τη βραδινή λειτουργία σε κεντρική εκκλησία της Σόφιας. Στις 15 Απριλίου ο λαός μαζεύτηκε  μπροστά στο παλάτι, επευφημώντας τον βασιλιά και δοξολογώντας τη σωτηρία του, ενώ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι τελέστηκε ευχαριστήρια λειτουργία.
Στις 16 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη, στην κεντρική εκκλησία της πρωτεύουσας, «Αγία Κυριακή», έπρεπε να λάβει χώρα η κηδεία του στρατηγού Γκεοργκίεφ.
Οι κομμουνιστές τοποθέτησαν εκρηκτικά στην εκκλησία, πιστεύοντας πως ο βασιλιάς θα παρευρεθεί, εκτελώντας το κοινωνικό του χρέος.
Για λόγους, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, ο βασιλιάς δεν πήγε  στην εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά στις 15:20 τα εκρηκτικά ανατινάχθηκαν, ο θόλος της εκκλησίας έπεσε με τραγικές συνέπειες για τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων 12 στρατηγοί, 15 συνταγματάρχες, 7 αντισυνταγματάρχες, 3 ταγματάρχες, 9 λοχαγοί, 3 βουλευτές και πλήθος πολιτών, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Κατά την τρομοκρατική επίθεση στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι βούλγαροι στρατηγοί και αξιωματικοί απ’ όσο σε όλους τους πολέμους που έκανε η Βουλγαρία μετά την Απελευθέρωση. 

1938. Οι συμφωνίες του Πάσχα , μεταξύ της Βρετανίας και Ιταλίας που επιβεβαίωσαν την συμφωνία κυρίων του 1937, για τον ελεύθερο διάπλου από τη διώρυγα του Σουέζ.

1941. Ο Άγγλος στρατηγός Ουίλσον κάλεσε τον Παπάγο να διατάξει την συμπτυξη του Ελληνικού Στρατού στις Θερμοπύλες. Το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου ανέφερε στον Παπάγο ότι ήταν αδήριτη ανάγκη πολιτικής επέμβασης για να σωθεί ο υποχωρών στρατός από την διάλυση. Γερμανικά άρματα μάχης και πεζικό ανέτρεψαν τους Νεοζηλανδούς στο στενό του Πλαταμώνα . Η γερμανική 6η Ορεινή Μεραρχία προέλασε δια του Όλυμπου. Τα στούκας της Λουφτβάφε βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο,
και το Αλιβέρι. Η Ηγεσία του Ναυτικού αποφάσισε να βυθιστεί «τιμητικά» το
«Γ. Αβέρωφ»… στην Ψυττάλεια, και τοποθέτησε ως κυβερνήτη τον πλοίαρχο Βλαχόπουλο. Νυκτερινή ναυμαχία (στις 02:20 το πρωί), μεταξύ τεσσάρων Βρετανικών και τριών ιταλικών αντιτορπιλικά, κοντά στο νησί Κερκενάχ, της Τύνιδας. Ο αγγλικός στόλος επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή που μετέφερε στρατιώτες και εφόδια. Οι ιταλοί έχασαν δυο αντιτορπιλικά και πέντε φορτηγά ενώ οι άγγλοι έχασαν ένα αντιτορπιλικό. Οι απώλειες ήσαν 1800 νεκροί και αγνοούμενοι για τους ιταλο-γερμανούς και 43 για τους Άγγλους.

1942. Διορισμός του Λεωνίδα Τσιριγώτη, ως Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυβερνήσεως, στην Κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

1943.Επιδρομη των Γερμανών στο Λιτόχωρο.

1944. 600 αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα ευχήθηκαν «Καλό Πάσχα» στους Σέρβους. Από τον σφοδρό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 160 άμαχοι. Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν 8 νεκρούς.

1945. Το σοβιετικό υποβρύχιο «Λ-3» βύθισε το Γερμανικό μεταγωγικό «Γκόγια», που μετέφερε Γερμανούς πρόσφυγες από την Χερσόνησο Χελ της Πολωνίας. Μόνο 183 ατομα επέζησαν. 8000 πνίγηκαν. Ο Κόκκινος Στρατός, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες , εξαπέλυσε την τελική επίθεση για ην κατάληψη του Βερολίνου στα Υψώματα Ζέελοβ. Το αμερικανικό 7ο Σώμα επιτέθηκε στην Νυρεμβέργη.

1948. Στο Παρίσι υπογράφηκε η συμφωνία για τον ΟΟΣΑ.

1961. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης κατήγγειλε τον Ευάγγελο Αβέρωφ ότι αρνήθηκε την παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο.

1964. Στο Λονδίνο έληξε η δίκη των ληστών του τραίνου.

1968 . Αυξήθηκε από 20% έως και 40% το επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1970. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

1972. Πόλεμος του Βιετνάμ. Σε απάντηση στην επίθεση στην Χουέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στο Ανόι και την Χάιφονγκ.

1992. Στο Αφγανιστάν ανατράπηκε ο κομμουνιστής Πρωθυπουργός  Νατζιμπουλάχ.

1993. Το Βέλγιο αναγνώρισε «ντε φάκτο» την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1996. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην από ιταλικό δικαστήριο, σε οκτώ έτη και τρεις μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς. Κατά τον πρώτο Τσετσενικο Πολέμο το 245 Σύνταγμα του ρωσικού στρατού, έπεσε σε ενέδρα των Ανταρτών.

2003.Υπογράφηκε στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 10 νέων μελών. Στη Βιέννη, συνελήφθη ο Ντράγκαν Νίκολιτς που είχε καταδικαστεί ερήμην στη Σερβία, σε 15 χρόνια φυλακή ως ο δράστης της εκτέλεσης του Αρκάν, Ζέλικο Ρασνιάτοβιτς, .

2009. Από τα μεσάνυχτα έληξε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου