Απριλίου 15, 2018

Η 15η Απριλίου στην Ιστορία

769. H Σύνοδος του Λατερανού καταδίκασε τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιερείας και αναθεμάτισε τους Εικονομάχους.

1071.Το Μπάρι, η τελευταία βυζαντινή κτήση στη νότια Ιταλία, αφού αντιστάθηκε τρία χρόνια, πολιορκία των Νορμανδών παραδόθηκε στον Ροβέρτο Γυισκάρδο.

1155. Η Στέψη του Φρειδερίκου Α Μπαρμπαρόσα στη Μόντσα, ως βασιλιά της Ιταλίας.
1191. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ των Χοενστάουφεν και η Κωνσταντία Α΄ των Ωτβίλ, κόρη του Ρογήρου Β΄ της Σικελίας, στέφτηκαν στη Ρώμη από τον Πάπα Κελεστίνος Γ ως αυτοκράτορας και αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1450. Στην τελική φάση του εκατονταετούς πολέμου οι Γάλλοι πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη εναντίον των Άγγλων στη μάχη του Φορμινί, τερματίζοντας την αγγλική κυριαρχία στη Βόρεια Γαλλία. Οι Γάλλοι ήσαν 5000 και οι Άγγλοι 7000 . Οι Γάλλοι σκότωσαν 38000 και έπιασαν 1400 αιχμαλώτους.


1632. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, έληξε η διήμερη μάχη του ποταμού Λεχ . Η μάχη έγινε περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Αουγκσμπουγκ . Οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο νίκησαν το καθολικό στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . Οι Σουηδοί είχαν 2000 νεκρούς και οι Καθολικοί 3000.
Ο διοικητής των Καθολικών φον Τίλλυ πέθανε 15 μέρες αργότερα από το τραύμα του στο μηρό.


1736. Επανάσταση των Κορσικανών εναντίον της κατοχής του νησιού από τη Δημοκρατία της Γένοβας και ανακήρυξη του Βασιλείου της Κορσικής με βασιλιά τον Γερμανό Τυχοδιώκτη και πράκτορα διαφόρων κυβερνήσεων Τέοντορ φον Νόιχοφ που ήταν ο πρώτος και μοναδικός βασιλιάς στην ιστορία της Κορσικής.

1745. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αυστριακής Διαδοχής 6000 Αυστριακοί νίκησαν 6000 Γάλλους και Βαβαυρούς στη μάχη του Πφαφενχόφεν.


1834. Στη Γαλλία, η δεύτερη εξέγερση των υφαντουργών της Λυών συνεθλίβη από μονάδες του στρατού. Πάνω από 600 νεκροί.

1850 . Στις 3/15 Απριλίου , μετά από διπλωματικά «επεισόδια» μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας και παρέμβασης της Ρωσίας, η Αγγλία ήρε το ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων αφού το ζήτημα της αποζημίωσης του τοκογλύφου Δον Δαυίδ Πατσίφικο, παραπέμφθηκε σε διεθνή διαιτησία . Ο Πατσίφικο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1836 ως Πρόξενος της Πορτογαλίας στην Αθήνα αλλά το 1842 παύτηκε συνεπεία καταχρήσεων. Στη συνέχεια επιδόθηκε στην τοκογλυφία.

1861 .Ο Αβραάμ Λίνκολν επιστράτευσε 75.000 εθελοντές για να καταστείλει την εξέγερση των Πολιτειών του Νότου.

1865. Στις 07.22 πέθανε ο Αβραάμ Λίνκολν . Την ίδια μέρα ορκίστηκε ως 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.

1901. Ο πάπας Λέων ΙΓ καταδίκασε την υπαγωγή της Καθολικής Εκκλησίας στο κράτος.

1909. Ο Αυστριακός αυτοκράτορας υπέγραψε το Σύνταγμα της αυτόνομης διοίκησης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1912 . Στις 2:20 το πρωί, δύο ώρες και σαράντα λεπτά αφότου άρχισε να βάζει νερά βυθίστηκε στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός. Επιβίωσαν μόνο 710 από τους 2.224 επιβαίνοντες.

1913. Η Αλβανία ανακηρύχθηκε σε βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1919. Με το διάταγμα της Σοβιετικής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα εργασίας γνωστά ως ΓΚΟΥΛΑΓΚ.

1932. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μίλησε στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη και έκανε έκκληση για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, Ζήτησε, «οι μεγάλες δυνάμεις να συνεννοηθούν για να βοηθήσουν τα μικρά φτωχά κράτη». Ο Βενιζέλος επεδίωκε τον διακανονισμό των δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα κατά το παρελθόν, ζητώντας αναστολή πληρωμής και τόνισε ότι « επρόκειτο περί μέτρου προσωρινού». Το Συμβούλιο της Κ.τ.Ε. αποφάσισε τελικά την αναστολή καταβολής μόνο των χρεολυσίων για ένα έτος.12 ημέρες μετά, η Ελλάδα εγκατέλειψε τον «κανόνα του χρυσού», υποτίμησε το εθνικό νόμισμα και κήρυξε στάση πληρωμών.

1939. Στις 15 Απριλίου έγινε δεκτή στο Κυρηνάλιο ,(ανάκτορο στη Ρώμη, θερινή διαμονή των Πάπων μέχρι το 1870, στη συνέχεια κατοικία του βασιλιά της Ιταλίας και αργότερα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας), πολυμελής αλβανική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Βερλάτση. Αυτός προσφώνησε τον Βιττοριο Εμμανουέλλε ως αυτοκράτορα, πρώτα στην αλβανική και έπειτα στην ιταλική γλώσσα και του προσέφερε το «στέμμα του Σκεντέρμπεη».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ιταλική Βουλή έδωσε τη συναίνεση της για την «προσωπική ένωση» και την επομένη 16 Απριλίου, έπραξε το ίδιο και η Γερουσία. Τοποτηρητής του βασιλιά στα Τίρανα, διορίστηκε ο πρεσβευτής Τζακομόνι και όχι μέλος της δυναστείας.(Είχε γίνει λόγος για τον δούκα του Μπέργκαμο).

1941. Την 15η Απριλίου, οι Γερμανοί, που ανεφοδιάστηκαν στο μεταξύ με πετρέλαιο, συνέχισαν την καταδίωξη των υποχωρούντων στρατευμάτων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Στα βόρεια των Σερβίων η 6η Αυστραλιανή Μεραρχία καθυστέρησε τη διάβαση του Αλιάκμονα από την 9η Μεραρχία Πάντσερ και μετά συμπτύχτηκε. Το ίδιο έκανε και 2η Νεοζηλανδική. Αφού καθυστέρησε τους Γερμανούς στο Λιτόχωρο υπεχώρησε προς τον Πλαταμώνα. Οι μεραρχίες του Χρήστου Καράσσου, του υπαρχηγού του Παπάγου, δεχόμενες επιθέσεις από αέρος και από το γερμανικό πυροβολικό είχαν πάψει να υπάρχουν. Η γερμανική 5η Μεραρχία Πάνστερ, παρέκαμψε την τοποθεσία του Αλιάκμονα και κινήθηκε προς την Καλαμπάκα. Η 1η τεθωρακισμένη SS πήγαινε προς τα Ιωάννινα.
Ο Παπάγος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Σύμμαχο. Στη Γιουγκοσλαβία η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της SoE, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στρατηγό Ντούσαν Σίμοβιτς, εγκατέλειψαν τη Γιουγκοσλαβία από το Μαυροβούνιο. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Μπέλφαστ . 1.000 νεκροί.

1943. Η εξόριστη βασιλική κυβέρνηση του Τσουδερού, που έπινε τσάι μαζί με τον Άνακτα στο Λονδίνο, κατέβασε ρολά, και μπάρκαρε με διαταγή των Άγγλων για το Κάιρο, όπου εγκαταστάθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Σέπαρντ στις 5 Μαΐου. Συμμαχικά βομβαρδιστικά προσέβαλαν από λάθος την πόλη Μορτσέλ στο Βέλγιο, σκοτώνοντας 936 αμάχους. Oι Σύμμαχοι βομβάρδισαν την Κατάνια, το Παλέρμο, τη Μεσίνα, και τη Νάπολη. Στη Σόφια συνελήφθη επ αυτοφώρω στο διαμέρισμά του κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεγραφικής επαφής με το κέντρο πληροφοριών στην ΕΣΣΔ. Ο κομμουνιστής Εμίλ Ποπόφ. Η μητέρα του ήταν εβραία και λεγόταν Χάνα.

1945. Η 11η Βρετανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία έφθασε στο στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν στην Κάτω Σαξονία. Οι Γερμανοί και Ούγγροι φρουροί διαπραγματεύθηκαν με τους Βρετανούς τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» για το φόβο μετάδοσης του τύφου, που ενδημούσε ανάμεσα στους κρατουμένους, και παρέμειναν φορώντας λευκά περιβραχιόνια. Όταν, τελικά, οι Βρετανοί μπήκαν στο στρατόπεδο, βρήκαν 60.000 κρατούμενους και 13.000 άθαφτα πτώματα. Τις επόμενες ημέρες οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο στρατόπεδο θωρακισμένων της Βέρμαχτ, ενώ οι αιχμάλωτοι SS υποχρεώθηκαν να θάψουν τα άταφα πτώματα. Όταν ολοκληρώθηκε η ταφή όλες οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πυρπολήθηκαν, ώστε να μην αποτελούν εστίες μετάδοσης του τύφου.

1946. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, συναντήθηκε τη Σόφια με τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ και ζήτησε τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.

1950. Στην Ελλάδα, ορκίστηκε η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου. Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι: Νικόλαος Πλαστήρας πρωθυπουργός και προσωρινά υπουργός Εξωτερικών, Τύπου και Πληροφοριών, Γεώργιος Παπανδρέου αντιπρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών, Θεμιστοκλής Τσάτσος υπουργός Δικαιοσύνης,Πέτρος Γαρουφαλιάς υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας, Εμμανουήλ Τσουδερός υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Α. Καρτάλης υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Π. Μελάς υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Δημήτριος Χατζηγιάννης υπουργός Γεωργίας, Θεόδωρος Χαβίνης υπουργός Δημοσίων Έργων, Χαράλαμπος Ψαρρός υπουργός Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Σταύρος Κωστόπουλος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννης Γκλαβάνης υπουργός Υγιεινής, Κοινωνικής Προνοίας,
και υπουργός Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, Κωνσταντίνος Μανέτας υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών, Ιωάννης Μιχαήλ υπουργός Εργασίας Φίλιππος Μανουηλίδης υπουργός Εθνικής Αμύνης, Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος, Λουκάς Σακελλαρόπουλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτριος Γόντικας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Στρατιωτικών, Λέων Μάκκας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Ναυτικών,Μανούσος Βολουδάκης υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Αεροπορίας .Στις 19 Απριλίου 1950 παραιτήθηκε ο Δ. Γόντικας (άνευ χαρτοφυλακίου / υφυπουργός Στρατιωτικών).

1951. Την Κυριακή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έπειτα από 17 χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ψήφισαν όλες οι γυναίκες .Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, στην Αθήνα εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Κοτζιά με το 63% των ψήφων. Στον Πειραιά επικράτησε ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Πετρακάκης.

1961. Ανακοινώθηκε σχέδιο επέκτασης του δικτύου των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων από το Νέο Ηράκλειο μέχρι το Χαλάνδρι, μέσω της παλαιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου. Και παρέμεινε σχέδιο.

1969. Η Βόρεια Κορέα κατέρριψε αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα, σκοτώνοντας και τους 31 επιβαίνοντες.

1979. Σεισμός 7.1 Ρίχτερ στις ακτές του Μαυροβουνίου. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 και περίπου 600 τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 80.000 οι άστεγοι. 

1986. Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας αμερικανός . Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.
Οι Αμερικανοί έχασαν ένα F-111 με το πλήρωμά του.

1989. Η «τραγωδία» στο γήπεδο του Χίλσμπορο του Σέφιλντ. 94 νεκροί και 776 τραυματίες. Άρχισαν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

1991. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απεύθυνε έκκληση για συνεργασία στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν.

1992. Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις κατά της Λιβύης λόγω της εμπλοκής της για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο εταιρεία «Pan American», που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι τη Σκωτίας το 1988.

1994. Εκπρόσωποι από 124 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μαρακές για αναθεώρηση της γενικής συμφωνίας δασμών και εμπορίου. (ΓΚΑΤΤ).

2010. Η στάχτη από την έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας προκάλεσε το κλείσιμο των περισσοτέρων αεροδρομίων στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου