Απριλίου 16, 2018

Τύφλα νάχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Στο Μαυροβούνιο ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ανεδείχθη νικητής από την κάλπη για έβδομη συνεχή φορά. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ το DPS ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 96,5% των ψηφοδελτίων, ο Τζουκάνοβιτς εξελέγη με 53,9%. Οι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν: Ο Μλάντεν Μπόγιανιτς 33,4%, η Ντράγκινια Βουκσάνοβιτς 8,1%, ο Μάρκο Μιλάτσιτς 2,9% , ο Χάζμπια Κάλατς 0,8%, ο Μπαζίλ Μιλίτσκοβιτς 0,5%, και ο Ντόμπαρ Ντέντειτς 0,4% Ο Νικητής, είπε στους πανηγυρίζοντας οπαδούς του, ότι πέτυχε «μια σημαντική νίκη για το ευρωπαϊκό μέλλον του Μαυροβουνίου», και ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει την αποφασιστικότητα του Μαυροβουνίου να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία». Ο Μλάντεν Μπόγιανιτς είπε ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ήττα», ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την προσπάθεια τους και ότι «ο αγώνας για την απελευθέρωση του Μαυροβουνίου, συνεχίζεται». Ο Μπόγιανιτς είπε ότι δεν θα συγχαρεί τον Τζουκάνοβιτς ο οποίος θα πρέπει να ντρέπεται για την διδακτορία του.
Στο κυριακάτικο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος είπε ότι θα ήταν καλύτερα αν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδινε τα χρήματα που προορίζονται για το ΝΑΤΟ που βομβαρδίζει το συριακό λαό, για τα επιδόματα στις μητέρες που περικόπηκαν.

Στα Σκόπια, ο Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους της πΓΔΜ, είπε ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα θα αφορά στην διεθνή χρήση, και απέκλεισε τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας του, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποκαλείται «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια», όπως είναι το «Συνταγματικό της όνομα». Ο Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα διασφαλίζει τη «Μακεδονική ταυτότητα», τη «μακεδονική γλώσσα» και το «μακεδονικό Έθνος», και είπε το ζήτημα του «αλυτρωτισμού» , θα καλυφθεί με συγκεκριμένες διατυπώσεις στη συμφωνία που να καθιστούν σαφές ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας, αλλά ούτε και την πρόθεση να εμπλακεί στην πολιτιστική κληρονομία της, διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα τα δηλώσει και η ελληνική πλευρά». Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση από το λαό σε δημοψήφισμα αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασίσει αν το δημοψήφισμα θα γίνει πριν η μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, χωρίς την κλασσική διάκριση ανάμεσα σε «Μακεδόνες» και «Αλβανούς» έδειξε ότι η πλειοψηφία των1.043 ερωτηθέντων, θεωρεί τη Γερμανία και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, και το 27%, θεωρεί ως το μεγαλύτερο εχθρό την Ελλάδα.

Στη Ρουμανία, ο Πρόεδρος Γιοχάνις αποδέχτηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα, το αίτημα του γενικού Εισαγγελέα Αύγουστου Λάζαρ για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του τέως προέδρου Ίον Ιλιέσκου, του τέως πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν και του υπουργού Βόϊκαν Βοισουλέσκου, για το ρόλο τους στην σκηνοθετημένη «επανάσταση» για την ανατροπή του Τσαουσέσκου και τον φόνο εκατοντάδων πολιτών το 1989. Παράλληλα οι δικηγόροι της τεως υπουργού Έλενα Ουντρέα που καταδιώκεται από την κ. Λάουρα δήλωσαν στο δικαστήριο ότι η πελάτης τους έλαβε πολιτικό άσυλο στην Κόστα Ρίκα, από τις 21 Μαρτίου.
Στο Κοσσυφοπέδιο, έκανε την επανεμφάνιση του ο ηγέτης της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Κοσσυφοπέδιου και Πρόεδρος της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσόβου, Ατζέμ Βλάσσι που είπε ότι στην Πρίστινα κυβερνούν πολέμαρχοι του αγώνα , που δεν είναι αρκετά έμπειροι με την πολιτική και στερούνται γνώσης για τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, ότι «ήσσονος σημασίας περιστατικά και συγκρούσεις γίνονται εύκολα πολιτικά ζητήματα», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βούτσιτς «διοργανώνει εκ προθέσεως συγκρούσεις», ελπίζοντας στην διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Στην Πρίστινα αναμένεται σήμερα ο Ευρω-Μπορίσοφ.

Στη Σερβία, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ναρύσκιν. Χθες κατά τις συνομιλίες με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκόττ που τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Συρία μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι δεν θέλει να παρεμβαίνει στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν, είπε ότι ο βομβαρδισμός της Συρία συνδέεται με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προφανής παραλληλισμός. Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νέλα Κουμπούροβιτς, δήλωσε ότι , «δεν είναι σίγουρου ότι το Ειδικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, του ΟΥΤΣΕΚΑ θα αρχίσει να λειτουργεί, τονίζοντας οτρι όλο ακούει για άσκηση διώξεων αλκλά τίποτα δεν γίνεται». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σήλωσε ότι αναμένει ο αριθμός των χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο , να μειωθεί στο αμέσως πρόσεχες.

Στην Μπάνια Λούκα, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία της και τα θεσμικά της όργανα δεν έχουν ένα κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ ή τους αμερικανούς πολίτες της, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν για την μεροληπτική και μη διπλωματική συμπεριφορά της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μωρίν Κόρμακ, που ξεκίνησε τη θητεία της με προκατάληψη και έτσι θα την τελειώσει.
Ο εμπειρογνώμονας για θέματα ασφαλείας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι οι συνεχείς απειλές για πόλεμο του αρχηγού του SDA, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς,
θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και να μην θεωρούνται «απλά προεκλογικές». Η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας βρήκε και κατέσχεσε περισσότερο από ένα κιλό καθαρής κοκαΐνης και μεγάλη ποσότητα χασίσι, αλβανικής προέλευσης. Η Κοκαΐνη είχε εισαχθεί στην Ευρώπη από το Μαυροβούνιο.

Στα Τίρανα, έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποβάλλει αιτήματα για την έκδοση από την Αλβανία 450 Τούρκων «γκουλενιστών», αλλά οι Αρχές κωλυσιεργούν και δεν απαντούν στα αιτήματα. Στους Αγίους Σαράντα, άγνωστοι έκλεψαν την ελληνική σημαία, μπροστά από τα γραφεία της «Ομόνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου