Απριλίου 27, 2018

Σερβία:Η πάλη με την Κροατία και το Κόσσοβο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στον Βρετανικό «Γκάρντιαν» ότι έφτασε η ωρα για μια συμφωνία με την Πρίστινα, και είπε ότι η συμφωνία δεν είναι κοντά μεν, διότι η απόσταση του χωρίζει τις δυο πλευρές είναι μεγάλη, αλλά πιστεύει πως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα είναι δυνατή και ότι μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί εντός «έξι μηνών ή σε ένα χρόνο».
O Βούτσιτς δήλωσε ακόμα ότι η Σερβία θα μπορούσε να δεχτεί για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, κάθε συμβιβασμό ,αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ταπείνωση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι παρά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών , τους εκβιασμούς και τις απειλές θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των κυβερνήσεων που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» έγραψε ότι η Γαλλία κάνει και θα κάνει διαβήματα διαμαρτυρίας σε οποιοδήποτε κράτος συζητά για την ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Μάγια Κοτσιγιάντσιτς μετά από ερώτηση του «Τάνιουγκ» απάντησε στις «νέες ιδέες» της Πρίστινα και είπε ότι , «η συμφωνία για την ίδρυση της Ένωσης των σερβικών δήμων πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσσοβο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, διαμαρτυρήθηκε για την ολόπλευρη υποστήριξη των θέσεων των Αλβανών από την βουλγάρα εκπρόσωπο της ΕΕ στην Πρίστινα Ναταλία Αποστόλοβα.
Εν τω μεταξύ, το Βελιγράδι κήρυξε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Σερβία τον Κροάτη υπουργό Άμυνας, και το Ζάγκρεμπ απειλεί να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις την πρέσβειρα στο Βελιγράδι και ο κ. Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι αν η Κροατία ανακαλέσει την πρέσβειρά του το ίδιο θα κάνει και το Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου