Μαρτίου 07, 2018

Προσκύνημα στον Γιασάρι

Ο Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι πήγε , χθες, 20η επέτειο του θανάτου του πολιορκημένου από τους Σέρβους Αντέμ Γιασάρι στο χωριό Πρέκαζ , και απαίτησε φόρο τιμής στον «Πολέμαρχο», και μίλησε για την «εποποιία του ΟΥΤΣΕΚΑ».
Ο Χαραντινάι έγινε επίσης δεκτός από τον αδελφό του Πολέμαρχου Ριφάτ Γιασάρι .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, προήγαγε τον Ταξίαρχο της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου Μπασκίμ Γιασάρι σε υποστράτηγο. Με την ευκαιρία ανακοινώθηκαν και άλλες προαγωγές.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ στον διαχειριστή της ηλεκτρικής ενέργειας «KOSTT» για την κάλυψη μέρους του κόστους ηλεκτροδότησης των σερβικών Δήμων που δεν αναγνωρίζουν την υπεξαίρεση της σερβικής περιουσίας δαπανών και αρνούνται να πληρώσουν στους αλβανούς για το δικό τους ρευμα. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι είπε ότι η επιχορήγηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν απαραίτητη, ώστε η «KOSTT» να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς. Από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, οι σερβικοί Δήμοι αρνούνται να πληρώσουν στους αλβανούς που «έκλεψαν» το γιουγκοσλαβικό δίκτυο. Η Πρίστινα και το Βελιγράδι υπέγραψαν το 2015 συμφωνία για την ενέργεια στο πλαίσιο της οποίας οι Αλβανοί θα επέτρεπαν στην Σερβική δημόσια εταιρεία Ενέργειας να ανοίξει εταιρεία διανομής στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι Αλβανοί ακόμη δεν έχουν εφαρμόσει την συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Κάντρι Βέσελι , δήλωσε ότι η νέα συνεδρίαση για την επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν ανέφερε την ημέρα. Οι εφημερίδες εκτίμησαν ότι η νέα προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Το Κίνημα «Vetevendosje», εξακολουθεί να είναι αντίθετο με την επικύρωση της συμφωνίας. Ενώ η Σερβική Λίστα που απουσίαζε από τις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά της κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου