Μαρτίου 06, 2018

Συμφωνία 6 σημείων για σχέσεις καλής γειτονίας στο Μόσταρ

ΜΟΣΤΑΡ. Η τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (BiH) συναντήθηκε χθες στο Μόσταρ με τους προέδρους της Σερβίας και της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.
Η συνάντηση κατέληξε σε μια συμφωνία 6 σημείων για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας στο Μόσταρ.
Το πρώτο που συμφωνήθηκε είναι ένα μορατόριουμ δηλώσεων σχετικά με στο παρελθόν. Το δεύτερο σημείο αφορά στην συνεργασία στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το τρίτο στη βελτίωση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στα έργα υποδομής. Το τέταρτο σημείο αφορούσε στη συγκρότηση επιτροπών που θα ασχοληθούν με τα διμερή ζητήματα, το πέμπτο στην προσαρμογή στις απαιτήσεις από τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ και το έκτο ήταν μια δήλωση σεβασμού της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των τριών χωρών.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι ,«σήμερα έχουμε ειρήνη, έχουμε σταθερότητα και ενισχύουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις » , είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των τριών χωρών δεν ήταν ποτέ «εύκολος και απλές», και τόνισε το βασικό ζήτημα « ήταν η στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια».
Ο Σέρβος συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι πιο δύσκολη από ότι πιστεύετε γενικά.

Ο Κροάτης Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι οι πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ζητήματα που μπορεί να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της οικονομικής, κοινωνικής και δημοκρατικής προσέγγισης των προβλημάτων στις τρεις χώρες, και ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Σερβίας κατά τους επόμενους επτά μήνες, λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και τόνισε ότι η Σερβία «θέλει αλλαγές γύρω από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και όπου περνάει ο σιδηρόδρομος», και του απάντησε ο Βούτσιτς, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια» και ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς, «προφανώς, δεν έχει μελετήσει την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Σερβίας», και ζήτησε από τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων  ώστε να κατασκευαστεί η γέφυρα μεταξύ του Μπράτουνατς και της Λιουμπόβια.
  Ο Βούτσιτς σημείωσε και την αύξηση του εμπορίου με την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε σύγκριση με το 2016, προσθέτοντας ότι «οι εισαγωγές και εξαγωγές κάνουν καλό στις οικονομίες των χωρών μας», και υποσχέθηκε ότι φέτος θα λάβουν μέρος στην επερχόμενη εμπορική έκθεση του Μόσταρ περισσότερες σερβικές εταιρίες.
Ο υπουργός Εξωτερικώντης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ και ο Σέρβος ομόλογός του Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκαν επίσης στο Μόσταρ για να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς είπε ότι το συνοριακό ζήτημα μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορεί να επιλυθεί εάν όλοι οι παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταλήξουν σε συμφωνία .
Η Πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι ελπίζει το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης να γίνει εμφανές στην οικονομική και διασυνοριακή συνεργασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου