Μαρτίου 07, 2018

bJRM-πΓΔΜ:Κοινοβουλευτικός Χαμός

Οι βουλευτές περίμεναν όλη την ημέρα την έναρξη της 32ας κοινοβουλευτική συνεδρίασης στην ημερήσια διάταξη της οποίας είχε εγγραφή ο νόμος για τις γλώσσες, στον οποίο το VMRO-DPMNE έχει καταθέσει πάνω από 35.000 τροπολογίες.
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 12 π.μ., και στη συνέχεια για τις 15 μ.μ, αλλά εκείνη την ώρα στην αίθουσα ήταν μόνο ο κ. Μπαιράμι.
Ύστερα από μιάμιση ώρα καθυστέρηση που δεν υπήρχε καμιά ανακοίνωση αλλά μόνο «ανεπίσημες συζητήσεις», εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο Ιλία Ντιμόφσκι του VMRO-DPMNE και δήλωσε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη των προέδρων.
Τελικά η σύνοδος για το νόμο για τις γλώσσες αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι επιβεβαίωσε ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε και κατηγόρησε τα κόμματα. «Ρωτήστε τα Κόμματα γιατί η συνεδρία αναβλήθηκε», είπε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας το αμίμητο, «έχασα την ημέρα μου».
Ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE , Ντράγκαν Ντάνεφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί αναβλήθηκε η συνεδρία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν κλείσει κινητά τους.
«Πηγές» του VMRO-DPMNE έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της SDSM και του DUI για τον τρόπο χειρισμού των τροπολογιών και για το λόγο αυτό δεν ορίστηκε και νέα σύνοδος με διαφορετική ημερησία διάταξη.

  Χθες στα Σκόπια άρχισε η δίκη εναντίον του Ζόραν Ζάεφ για την υπόθεση «Δωροδοκία» στην οποία κατηγορείται ότι ως δήμαρχος της Στρούμνιτσα έλαβε 160.000 ευρώ από επιχειρηματία για τη νομιμοποίηση καταπατημένων οικοδομήσιμων εκτάσεων. Το δικαστήριο δέχτηκε ως αποδεικτικό στοιχείο το βίντεο όπου ακούγεται Ζάεφ να ζητάει τα χρήματα σε μετρητά.
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε αθώος και είπε ότι όλα κατασκευάστηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες για να τον αναγκάσουν να σταματήσει την αποκάλυψη των «βομβών» από το υλικό των υποκλοπών που είχε στη διάθεσή του. Ζάεφ είπε στο Δικαστήριο, ότι είναι αποδεδειγμένο ότι η υπόθεση στην πραγματικότητα αφορούσε στη συλλογή των δωρεών για τον Καθεδρικό Ναός στη Στρούμιτσα και ότι ζητούσε από τους επιχειρηματίες, να δωρίσουν για την κατασκευή του εν λόγω ναού.
Χθες παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του ο Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για την πρόληψη της διαφθοράς, Ιγκόρ Ταντουρόφσκι παρόλο που έλεγε ότι δεν θα παραιτηθεί επικαλούμενος «λόγους υγείας» και «οικογενειακούς λόγους». Η παραίτηση Ταντουρόφσκι είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες στην Επιτροπή . Ακολουθεί την προχθεσινή παραίτηση του πρώην Προέδρου και ήταν πια απλό μέλος, Γκόραν Μιλένκοφ.
Πηγές εντός της Επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς έλεγαν ότι υποβλήθηκαν παραιτήσεις και από τα μέλη Ζακλίν Νταμτσέφσκα και Σειντί Χαλίλι. Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν αρκετές ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι τα μελή της επιτροπής υπέβαλαν ψευδή δικαιολογητικά ως έξοδα μετακινήσεων προκειμένου να διεκδικήσουν υψηλότερα έξοδα ταξιδίου.

Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο σέρβος υπουργός εμπορίου κ. Λιάιτς για να συζητήσει με τον ομόλογο του Λιούπτσο Νικολόβσκι , την υπόθεση των τεχνικών εμποδίων στην εξαγωγή των σερβικών αλεύρων, που αν δεν διευθετηθεί θα προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Εν τω μεταξύ πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωργίας και Ασφάλειας των τροφίμων , και το κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι τα σερβικά άλευρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου