Μαρτίου 07, 2018

Επί τροχάδην

Μαυροβούνιο:Το δικαστήριο φυγάδευσε τον ψευδομάρτυρα

Το Δημοκρατικό Μέτωπο, του Μαυροβούνιου κατήγγειλε ότι το Δικαστήριο και η εισαγγελία φυγάδευσαν τον συνεργαζόμενο ψευδομάρτυρα της υπόθεσης «Πραξικόπημα», Σάσα Σίντελιτς για να μην τον εκδώσουν στην Κροατία για να εκτίσει εκεί ποινή φυλάκισης 21 ετών για φόνο που διέπραξε το 2001. στην Κροατία. Το Δημοκρατικό Μέτωπο κατηγόρησε το Ανώτερο Δικαστήριο στην Ποντγκόριτσα και την Ειδική Εισαγγελία ότι του επέτρεψαν να φύγει, παρά το γεγονός ότι η Κροατία έχει ζητήσει από το Μαυροβούνιο την έκδοσή του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας, αρνήθηκε να σχολιάσει χθες τις πληροφορίες ότι ο Σίντελιτς βρίσκεται στη Σερβία ούτε το κατά πόσον η Κροατία έχει ζητήσει την έκδοσή του και από τις αρχές του Βελιγραδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Μεβλουντίν Νουχότζιτς κάλεσε σήμερα σε όλους τους πολίτες να αναφέρουν χωρίς φόβο στις αρχές όποιον τους φοβερίζει.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματία Βασίλιε Μιλίσκοβιτς από την Ποντγκόριτσα θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Ρουμανία:Το Κράτος Δικαίου και η Στοά

Το Εφετείο της Τιμισοάρα, θα αποφασίσει σχετικά με τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Λίβιου Πόπα και τον πρώην δικαστή Οβίδιο Γκαλέα οι οποίοι κατηγορούνται από την εθνικη διεύθυνση διαφθοράς ότι αξιοποίησαν τη θέση τους στη Στοά της Τιμισοάρα «για δικό τους όφελος» και για να «συγκαλύψουν εγκλήματα». Το Εφετείο αποφασίσει τελικά για την κατηγορία της δωροδοκίας αλλά και για την κατηγορία ότι οι δυο κατηγορούμενοι , «δόλια απέκρυψαν από την υπηρεσία το γεγονός ότι ανήκαν στη Μεγάλη Εθνική Στοά της Ρουμανίας» για να χρησιμοποιήσουν τις διασυνδέσεις τους με την οργάνωση για να κερδίσουν πλεονεκτήματα, να προστατεύσουν τους φίλους τους και να συγκαλύψουν εγκλήματα».
Σύμφωνα με το ρουμανικό δίκαιο, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, αλλά μπορούν να ανήκουν σε ΜΚΟ, αρκεί αυτήν να μην είναι πολιτικά συνδεδεμένη». Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Πόπα ως πρώην επικεφαλής της αστυνομίας μπήκε στην τοπική Τεκτονική Στοά το 2008 και αυτός πρότεινε τον δικαστή Γκαλέα το 2015. Το κατηγορητήριο λέει ότι χρησιμοποίησαν τις μασονικές διασυνδέσεις τους για να δωροδοκήσουν και άλλους.
Και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν δήλωσαν την τεκτονική τους ιδιότητα επιεδή ανήκαν στην τοπική Στοά και, όχι στην Μεγάλη Εθνική Στοά της Ρουμανίας, η οποία είναι εγγεγραμμένη ως ΜΚΟ. Εκ μέρους της Στοάς κατέθεσε στο Ακροατήριο ο τοπικός διδάσκαλός που είπε «όλα τα μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο. Η κ. Λάουρα, με συνέντευξη της τόνισε ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς θα πρέπει να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πλήγμα για την κ. Κοβέσι αποτέλεσε η πανηγυρική αθώωση από το εφετείο του πρόεδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος (του PNL) Λουδοβίκου Όρμπαν , ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι ζήτησε και έλαβε 60.000 ευρώ από επιχειρηματία για τις εκλογικές του δαπάνες.

ΤΙΡΑΝΑ. Επέστρεψε χθες από τη Γαλλία ομάδα 178 Αλβανών πολιτών των οποίων οι γαλλικές Αρχές απέρριψαν την αίτηση ασύλου. Τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους επέστρεψαν στην Αλβανία 1.044 υπήκοοι Αλβανίας, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΣΟΦΙΑ. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παρουσίασε, , την ιδέα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε», υπό την μορφή ενός παμβαλκανικού έργου. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις, όταν θα ανανεωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες. Εξετάστηκε, επίσης, η δυνατότητα κατασκευής διακλάδωσης του αγωγού «Τουρκικό ρεύμα», η οποία να καταλήγει στον βουλγαρικό κόμβο φυσικού αερίου. Ο Μπορίσοφ μίλησε στο τηλέφωνο και με τη πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάτσιλα, και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των ρουμανικών αρχών για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν ουρές φορτηγών οχημάτων στον μεθοριακό σταθμό της πόλεως Ρούσε στο Δούναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου