Μαρτίου 21, 2018

πΓΔΜ-bJRM: Νέα Εθνοτική κρίση

Παραιτήθηκε ο Αλβανός Υπουργός Δικαιοσύνης της πΓΔΜ Μακεδονίας Μπιλέν Σαλίι διαμαρτυρόμενος για την συγκάλυψη από τους , («μακεδόνες») δικαστές, της στυγερής δολοφονίας του τετράχρονου Αλβανού, Αλμίρ Αλίου, από το Κουμάνοβο. Η «υπόθεση Αλίου» εκτυλίσσεται εδώ και μέρες στην σκιά της «μάχης» για τη διγλωσσία και τις διαπραγματεύσεις για το «όνομα». Ο μικρός Αλίου περπατούσε με τους γονείς του όταν τους χτύπησε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μπόμπαν Ίλιτς.
  Ο οδηγός παραδέχτηκε την ευθύνη του και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αφέθηκε ελευθέρως με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του.
Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι ο Ίλιτς είχε διαφορές με τους Άλιου, ότι μάλωσε μαζί τους και τους χτύπησε σκόπιμα με το αυτοκίνητο και ότι δολοφόνησε το παιδί τους.
Οι ισχυρισμοί των Αλβανών δεν έγιναν δεκτοί από τους δικαστές και ο Αλβανός υπουργός παραιτήθηκε. «Ένας από τους κύριους λόγους που μπήκα στην πολιτική, και έγινα υπουργός δικαιοσύνης, ήταν η πεποίθησή μου ότι βασικός πυλώνας του κράτους είναι ένα δικαστικό σύστημα που απονέμει φέρνει δικαιοσύνη σε κάθε πολίτη», ανέφερε στη δήλωσή του ο τέως υπουργός.

Η Μόσχα προειδοποίησε τα Σκόπια για τις αρνητικές επιπτώσεις της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποίησε την πΓΔΜ «για τις αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις, από την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Χθες, ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δέχτηκε τον πρεσβευτή της «Βαρδαρίας», Γκότσε Καραγιάνοφ και συζήτησαν, «σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων». «Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι τα σχέδια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και διμερείς σχέσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου που πρόσθεσε ότι, «οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν την συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Ο «Πρεμιερότ» Ζόραν Ζάεφ ενώ απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του υπουργικό Συμβουλίου είπε ότι «ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία», ότι, «η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία των πολιτών (της πΓΔΜ) για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει εχθρότητα με τη Ρωσία» και ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της πΓΔΜ και της περιοχής».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η χώρα του υπέβαλε (χθες) στην Αθήνα το δικό της σχέδιο συμφωνίας με τις προτάσεις για τη λύση για το πρόβλημα της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου