Φεβρουαρίου 20, 2018

Ο Ράμα άνοιξε τη συζήτηση για την Μεγάλη Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα , κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου, την Κυριακή, για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι «η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα πρακτικής συνεργασίας».
«Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα έχουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές υπηρεσίες, αλλά και γιατί όχι ένα κοινό πρόεδρο, ως σύμβολο της ενότητας του έθνους και μιας κοινής πολιτικής για την εθνική ασφάλεια;», είπε ο Ράμα που πρόσθεσε: 
«Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι δεν ορθολογικό σήμερα, αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».
Η «Κορώνες» του Ράμα, για μια κοινή εθνική πολιτικής ασφάλειας και έναν Κοινό υπέρ- Πρόεδρος ακολούθησαν τον διορισμό στην αλβανική κυβέρνηση τεσσάρων Υφυπουργών από το Κοσσυφοπέδιο, για καλύτερο Συντονισμό.
Στην Πρίστινα η αντιπολίτευση των «Ρουγκοβικών», (LDK), τον πήρε στο «ψιλό» και τα στελέχη της τον κάλεσαν να επικεντρώνονται σε πιο πρακτικά ζητήματα. «Αν Ράμα θέλει ειλικρινά να βαθύνουν οι σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να αρχίσει να το κάνει αυτό θα ήταν να καταργήσει τα τιμολόγια περιαγωγής για τις κλήσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ισμέτ Μπεκίρι.
Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Υπάτης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Ρέι εκανε μια πολύ «αυτοσυγκρατημένη» δήλωση:
«Οι δηλώσεις που θα μπορούσε να ερμηνευθούν ως πολιτικές παρεμβάσεις στις γειτονικές χώρες δεν θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με τους γείτονες», είπε.
Στο Βελιγράδι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς αφου καταδίκασε τις δηλώσεις του Ράμα αναρωτήθηκε γιατί η ΕΕ και οι Δυτικές χώρες δεν αντιδρούν,»όπως πρέπει» και ρώτησε, «τι θα συνέβαινε αν η Σερβία δήλωνε ότι η Σερβική Δημοκρατία και η Σερβία θα πρέπει να έχουν ένα κοινό Πρόεδρο και ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας»;
  Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η άποψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι όλοι οι Αλβανοί πρέπει να ζουν σε μία χώρα και να έχουν έναν Πρόεδρο «συνιστά απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια» και είναι μια απόδειξη ότι η πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας» εφαρμόζεται.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει ουσιαστικά σιωπηλή σχετικά με την δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού για μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου υπό έναν Πρόεδρο.
Ο ηγέτης του Σερβικού Λαϊκού Κόμματος Νεναντ Πόποβιτς, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα που υποστηρίζει τη διάλυση της Σερβίας και ενθαρρύνει το σχηματισμό της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας θα πρέπει να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου