Φεβρουαρίου 27, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος του DNS Μάρκο Πάβιτς δήλωσε ότι το Κόμμα θα προτείνει στις συνομιλίες με τους εταίρους του πατριωτικού συνασπισμού στις επερχόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας αντιπρόεδρος του DNS και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε, ότι αυτή τη στιγμή οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι «το θέμα όλων των θεμάτων», επειδή οι αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συνδέονται στενά με το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των μειονοτικών κοινοτήτων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, και ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εισάγει διακρίσεις εις βάρος των μειονοτικών κοινοτήτων, επειδή εμποδίζει τα μέλη των μειονοτήτων από το να εκλεγούν στην προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και την Άνω Βουλή , όπου έδρες προορίζονται αποκλειστικά για τα μέλη των συστατικών λαών. Η αναπληρωτής πρόεδρος της HDZ BiH, Μπογιάνα Κρίστο, δήλωσε ότι αν ο εκλογικός νόμος δεν τροποποιηθεί μετά τις εκλογές δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Οι εργαζόμενοι στο Καπνεργοστάσιο της Μπάνια Λούκα ζήτησαν να βρεθεί νέος επενδυτής που θα αναλάβει την παραγωγή, ώστε να διατηρηθεί και να μην κλείσει το εργοστάσιο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία οι εργαζόμενοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών εταιρειών είχαν τις υψηλότερες μεσες καθαρές αποδοχές τον Ιανουάριο, 1,302, Μετατρέψιμα Μάρκα και ο χαμηλότερος μέσος καθαρός μισθός 557 Μετατρέψιμα Μάρκα καταβλήθηκε στους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.

ΜΟΣΤΑΡ. Πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο του Προέδρου της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και οκτώ άλλων συνεργατών και μελών του πληρώματος που σκοτώθηκαν στο λόφο Μάτιτς έξω από το Μόσταρ πριν από 14 χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη υπέγραψαν στο Λονδίνο, μνημόνιο για την περαιτέρω αξιοποίηση των Δυνατοτήτων ανάπτυξης του Μαυροβουνίου .Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα παράσχει δάνειο 20 εκατομμυρίων ευρώ, με αποπληρωμή σε 30 χρόνια, για τη στήριξη των έργων ανάπτυξης στο λιμάνι του Μπαρ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του «Κινήματος για Αλλαγές», και ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου , Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, δήλωσε ότι , «θα ήταν καλύτερα αν ολόκληρη η αντιπολίτευση υποστηρίξει έναν μη-κόμματικό υποψήφιο για την προεδρία του Μαυροβουνίου, αλλά τόνισε ότι «θα πρέπει να συμφωνηθεί σύντομα, ο προεδρικός υποψήφιος», τονίζοντας ότι «το Δημοκρατικό Μέτωπο», «δεν μπορεί να περιμένει να συμφωνήσει ο αρχηγός του SDP Ράνκο Κριβοκάπιτς», και ότι «το Δημοκρατικό Μέτωπο, ως η ισχυρότερη κοινοβουλευτική αντιπολιτευτική δύναμη , έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το θέμα επιλογής προεδρικού υποψήφιου.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ παρενέβη στο ζήτημα της εταιρικής Συμφωνίας «CEZ -«Ινερκόμ», και κάλεσε τους θεσμούς να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και του κράτους στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Ράντεφ εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη πληροφόρησης και διαφάνειας σε ότι αφορά στη διαδικασία πώλησης των βουλγαρικών περιουσιακών στοιχείων στην τσεχική επιχείρηση CEZ, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, στην βουλγαρική εταιρεία «Ινερκόμ». Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας Ιβάν Ιβανόφ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι τα βουλγαρικά θεσμικά όργανα πρέπει να εγγυηθούν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος . Η Επιτροπή Προστασίας των Καταναλωτών κάλεσε το Κράτος να ακυρώσει τη συμφωνία, επειδή δεν χαίρει της κοινωνικής εμπιστοσύνης. και απαιτεί να αναζητηθεί ένας νέος στρατηγικός επενδυτής και η πώληση να πραγματοποιηθεί με διαφανείς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου