Φεβρουαρίου 26, 2018

Η 26η Φεβρουαρίου στην ιστορία

1266. Ο στρατός του τρισκατάρατου Πάπα και των Γουέλφων νίκησε στη μάχη του Μπενεβέντο ,περίπου 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης, τον δικό μας ,βασιλιά της Σικελίας, Μανφρέδο Χοενστάουφεν. Η αδελφή του Μαμφρέδου από την ίδια μητέρα, η Kονστάνς, είχε παντρευτεί με τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη. Ο Μανφρέδος το 1259 παντρεύτηκε σε 2ο γάμο την Ελένη Αγγελίνα-Δούκαινα, κόρη του Μιχαήλ Β΄ δεσπότη της Ηπείρου και της Αγίας Θεοδώρας Πετραλίφαινας της Αρτας. Ο Μανφρέδος σκοτώθηκε μαχόμενος . Ήταν 34 ετών. Η Ελένη Αγγελίνα συνελήφθη μετά τη μάχη του Μπενεβέντο και φυλακίστηκε με εντολή του Κάρολου Ανζού στο κάστρο της Νοτσέρα Ινφεριόρε, 20 χλμ νοτιοανατολικά της Νάπολης, όπου και απεβίωσε το 1271. Οι τρεις υιοί της Ελένης Αγγελίνας, αφού τυφλώθηκαν, φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Μόντε της Απουλίας, ενώ οι δύο κόρες της φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Όβο της Νάπολης

1531. Μεγάλος σεισμός κατέστρεψε τη Λισσαβόνα. 20-30 χιλιάδες τα θύματα.

1815.Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας δραπέτευσε από την Έλβα, όπου έμεινε για 9 μήνες και 21 ημέρες και επέστρεψε στη Γαλλία.

1921.Άρχισε η δίκη κατά του Χίτλερ και του Λούντεντορφ για το «πραξικόπημα της μπυραρίας» στο Μόναχο.

1929.Η Εταιρεία του Λαυρίου διέκοψε τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους της πόλης.

1936.Ο Χίτλερ εγκαινίασε στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του «αυτοκινήτου του λαού», του «Volkswagen» που σχεδίασε ο Φρειδερίκος Πόρσε.

1941.Στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί κατέλαβαν το, Μογκαντίσου, και εκδίωξαν τους Ιταλούς.

1944.Η εξόριστη στο Λονδίνο κυβέρνηση της Πολωνίας απέριψε τη Γραμμή Κέρζον ως μελλοντικό σύνορο με την ΕΣΣΔ.

1952.Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανακοίνωσε ότι, η Βρετανία διαθέτει ατομική βόμβα. 1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, αποφάσισε να μην προτείνει τον Ηλία Τσιριμώκο ως πρόεδρο της Βουλής και δημιούργησε «διπλωματικού Γραφείο του Πρωθυπουργού», το οποίο ανέθεσε στον Τζων Σωσσίδη.
1965 .Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ζήτησε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο την άμεση αποπομπή του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

1974.Στην Αιθιοπία, οι αντικυβερνητικοί κατέλαβαν την Ασμάρα.

1979. Οι Ερυθροί Χμερ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον τωνβιετναμέζικων στρατευμάτων σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Καμπότζης.

1980. Αίγυπτος και Ισραήλ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετα από 30 χρόνια.

1984. Έφυγαν από το Λίβανο οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες που ήταν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που επέβαλε τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

1990.Οι αριστεροί Σαντινίστας, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, έχασαν τις εκλογές στη Νικαράγουα.

1991.Ο Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε τον ιρακινό στρατό να αποχωρήσει από το Κουβέιτ.

1995. O τραπεζικός οίκος Barings, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, κατέρρευσε , εξαιτίας των οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στην αγορά παραγώγων τη Σιγκαπούρης, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου