Φεβρουαρίου 27, 2018

Σερβία: Δεν υπάρχει «ευρω-καρότο» που θα κάνει τη Σερβία να παραιτηθεί εθελοντικά από το Κόσσοβο και το Μετόχι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σε δυο συνεντεύξεις του στην «Vecernje Novosti» και στο ραδιόφωνο του Βελιγραδίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ευρω-καρότο που θα κάνει τη Σερβία να παραιτηθεί εθελοντικά από το Κόσσοβο και το Μετόχι», και ότι «Κάποιοι στην ΕΕ περιμένουν από του Σέρβους να κάνουν χαρακίρι». Ο Ντάτσιτς σχολίασε την επανάληψη του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες ,σε τεχνικό επίπεδο και είπε ότι θα ασχοληθεί με την Κοινότητα των Σέρβων Δήμων (ZSO), τονίζοντας ότι η Σερβία δεν θα συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε αλλαγές για τις οποίες τώρα επιμένουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου «Εάν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο πράγμα, τότε δεν θα συνεχιστεί ο διάλογος», τόνισε ο Ντάτσιτς, που υπογράμμισε ότι, « η Πρίστινα προσπαθεί επικαλούμενη την υπόθεση της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, να εμφανίσει τους Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως παράγοντας αποσταθεροποίησης» Για την « νομικά δεσμευτική συμφωνία», (με την Πρίστινα),στην οποία αναφέρθηκε και ο Γιούνκερ στο Βελιγράδι, ο Ντάτσιτς είπε ότι «ήταν κάτι που επινοήθηκε από τον πρώην Επίτροπος Στέφαν Φούλε που το πρωτοείπε και της οποίας το ακριβές νόημα είναι άγνωστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», και εξήγησε ότι με αυτή , «τη νομικά δεσμευτική συμφωνία», ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει , επειδή κανείς δεν ήξερε τότε τι ήταν, και όλοι ήταν ικανοποιημένοι, διότι ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει με το δικό τους τρόπο», και ότι «η νέα στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ «δεν διευκρινίζει τι θα πρέπει να είναι, «η νομικά δεσμευτική συμφωνία», ούτε και το έτος κατά το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί και να υπογραφεί, και λέει μόνο επειγόντως». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ακόμα ότι , «είναι εμφανές ότι στην Πρίστινα, δεν θέλουν διάλογο σχετικά με μια μόνιμη και διαρκή λύση και ότι το Βελιγράδι χρειάζεται μόνο να τους αναγνωρίσει», υπενθύμισε ότι, «το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η Πρίστινα επιθυμεί σταθερότητα ή όχι», και ότι τώρα με την παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, «είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι από ό, τι με τους προκατόχους τους».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας των Βρυξελλών σε σχέση με τον σχηματισμό του Συνδέσμου των Σέρβων Κοινοτήτων στο Κόσσοβο και το Μετόχια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ που επισκέπτεται το Βελιγράδι δήλωσε ότι το Ιράν θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Σερβία, και ανακοίνωσε την άμεση αεροπορική σύνδεση του Βελιγραδίου με την Τεχεράνη από τις 8 Μαρτίου. Ο Ζαρίφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς .Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας , ευχαρίστησε το Ιράν για τη μη αναγνώριση της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της Γεωργίας και του Τουρισμού.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Σερβίας, της Ιταλίας και της Αλβανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βελιγράδι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι σημαντικές προκλήσεις στην πορεία της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ είναι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και η νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Σερβία ολοκλήρωσε το τριετές της προγράμμα με το ΔΝΤ, ξεπερνώντας αρκετούς μακροοικονομικούς στόχους. Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, (NBS), Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και ότι προβλέπεται η αύξηση του ΑΕΠ το 2018-2019, θα είναι στο 3,5%, και τοι αυτή η ανάπτυξη θα προσέλθει κυρίως από τις εξαγωγές, που το 2017 αυξήθηκαν κατά 13,5%. 

ΧΑΓΗ. Το δευτεροβάθμιο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ανακοινώσει στις 11 Απριλίου την απόφαση του για προσφυγή της Εισαγγελίας για την απόφαση απαλλαγής του Βόισλαβ Σέσελι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου