Φεβρουαρίου 01, 2018

Επι τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε χθες ότι το Βελιγράδι έχει τεράστια ευθύνη για την περιφερειακή σταθερότητα και ότι θα είναι καλό για τη Σερβία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από το 2025, και ότι ειναι αισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο ορισμένων που είναι ήδη ανοικτά. Η Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει η ανακοίνωση της στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ στο Στρασβούργο στις αρχές Φεβρουαρίου να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη Σερβία και τους πολίτες της.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τετάρτη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για τον σεβασμό του για τη Σερβία και τους Σέρβους. «Αν η ΕΕ είχε περισσότερους ανθρώπους σαν εσας, είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα,», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ταγιάνι.

ΜΟΣΧΑ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε οτι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειές της Σερβίας να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό ορισμένα από τα τραγικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ότι ο αγώνας ενάντια στην πλαστογράφηση της ιστορίας, πρέπει να είναι αδιάκοπος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Βατικανό, για τη μη αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, θα δώσουν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, στο Βελιγράδι για το θέμα « συνέχιση του αγώνα για τη δάσωση της ζωής του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, και η μάχη με το ιατρικό προσωπικό της μονάδας κράτησης».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σερβικός Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι πέρυσι, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Σερβία , ήταν 12% περισσότεροι από το 2016, και ότι ξεπέρασαν τα 3 εκ.

ΣΑΜΠΑΤΣ. Η αστυνομία κατέσχεσε πάνω από ένα κιλό ηρωίνης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο υπουργός εξωτερικών του Κοσσυφοπέδιου Μπετζέτ Πακόλι δήλωσε ότι έχει πληροφορίες πως η Σερβία θα διαθέσει 300 εκατ δολάρια για την άσκηση πίεσης στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο για να ανακαλέσουν την αναγνώριση, και ότι εχουν προσληφθεί είκοσι διεθνείς εμπειρογνώμονες για να επισκεφθούν τις χώρες που αναγνώρισαν την Πρίστινα και να κάνουν λόμπι κατά του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Σερβικής Δημοκρατίας ανακοινώσε ότι η δήλωση του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγράδι προς το τέλος του έτους, ήταν επιπόλαιη και πρόωρη. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της θέλει δει οδούς ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητοδρόμους παντού όπου είναι δυνατόν, αλλά ότι οι δηλώσεις σχετικά με την αρχή της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγράδι είναι μη ρεαλιστικές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η πρώτη δόση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απολύτως σίγουρο ότι θα εκταμιευτεί και τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο μητρώο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Υπουργός Οικονομικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Βιέκοσλαβ Μπεβάντα, δήλωσε ότι τα χρήματα από το ΔΝΤ είναι το φθηνότερο χρήμα που υπάρχει και ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη διατήρησε την πιστοληπτική της ικανότητα χωρίς να πέσει η αξιολόγηση της κατά τα τελευταία χρόνια.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 παραστρατιωτικοί σχηματισμοί στο έδαφος της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

ΝΤΕΡΒΕΝΤΑ .Το Δικαστήριο διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Μίλοβαν Καράκας οποίος καταδικάστηκε σε δύο έτη και έξι μήνες στη φυλακή για εγκλήματα πολέμου κατά μουσουλμάνων αμάχων στο Σάνσκι Μοστ το 1992, για έξι μήνες, επειδή είναι αρχηγός μονογονικής οικογενείας με δύο παιδιά.

ΖΑΒΙΝΤΙΒΙΤΣΙ. Περίπου 300 εργαζόμενοι του εργοστασίου Κρίβαγια έχουν αποκλείσει την είσοδο της πόλης απαιτώντας από τα αρμόδια δικαστικά όργανα να καταγγείλει τη σύμβαση με τους επενδυτές στους οποίους εδωσε το εργοστασιο ο δήμος και οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους του συμβολαίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 30 ευρώ για την υποστήριξη «της θεσμικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της γεωργίας» στο Μαυροβούνιο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Αστυνομικοί του Μαυροβουνίου ερεύνησαν 11 σπίτια στην Ποντγκόριτσα, το Μπέρανε, την Αντριέβιτσα και το Μπαρ και συνέλαβαν εννέα έμπορους ναρκωτικών, και κατάσχεσαν 150 κιλά αλβανικής μαριχουάνας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τέσσερα κόμματα του Δημοκρατικού Μετώπου υπέγραψαν δήλωση Εθνικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους «Τσέτνικ» και τους «Παρτιζάνους», και κ΄’αλεσαμ και τα άλλα κόμματα να την υπογράψουν. Ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του Μετώπου, δήλωσε ότι αποτελεί τεράστιο ψεμα των νέο-κομουνιστών του Τζουκάνοβιτς ότι οι Παρτιζάνοι πολέμησαν για ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, γιατί «οι παρτιζάνοι επιδίωκαν τη δημιουργία μιας κοινότητας των Γιουγκοσλαβικών λαών».

ΣΟΦΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την απόφαση του για την υπόθεση της παραίτησης του βουλευτά Κωνσταντίν Ντόμπρεφ και έκρινε ότι η Βουλή ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί την παραίτηση του βουλευτή και δεν είχε νόμιμους λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, να την απορρίψει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου