Ιανουαρίου 31, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, άρχισε τη διήμερη επίσκεψη του. Στη χθεσινή συνεδρίαση της, αποφάσισε την αναστολής της αύξησης του τιμολογίου για το νερό, απέλυσε το διευθυντή του Οργανισμού Τουρισμού, Αλέξανδρος Ντόνεφ και αποφάσισε ότι οι οδηγοί ταξί δεν χρειάζεται πλέον να ξέρουν την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορούν και οι αλβανοί να πάρουν άδεια. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο και αύξηση του μέσου μισθού κατά 3,6% τον Νοέμβριο. Η υπηρεσία φορολογικών εσόδων ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 1200 δηναρίων σε όποιον δεν κόβει αποδείξεις λιανικής.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν μεταφραστεί 17.000 από τις 35,569 τροπολογίες που υπέβαλε η αντιπολίτευση στο νόμο για τη χρήση γλωσσών, και τόνισε ότι οι τοπολογίες αφορούν τη συνταγματικότητα αλλά, ο νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, και δεν υπάρχει καμία βάση για να μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματικός».
Η δήλωση του προκάλεσε υποθέσεις ότι η συμπολίτευση αναζητά τρόπους να συζητήσει και να απορρίψει τις τροπολογίες ομαδικά. Από το VMRO-DPMNE ο βουλευτής Ηλία Ντομόφσκι είπε ότι το Κόμμα δεν θέλει να μπλοκάρει το Κοινοβούλιο , ότι «υπάρχουν 10 επίσημοι τρόποι για να φτάσουμε σε λύση», και ότι «η SDSM και το DUI πρέπει να καθίσουν συζητήσουν με όλους».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Σήμερα στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή για το άνοιγμα της γέφυρας στον ποταμό Ίμπαρ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την θέληση να αποδεχθεί ορισμένες από τις προτάσεις που έγιναν από το Σερβικό Εθνικό Φόρουμ για την επίλυση των πολυάριθμων προβλήματων που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε στον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς το ανώτατο παράσημο της Ρωσίας , λόγω της συνεισφοράς του στην ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία. Ο κ. Ντάτσιτς ανακοίνωσε ανέφερε ότι η Σερβία δεν θα απαντήσει στο διάβημα διαμαρτυρίας της Κροατίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η «υπηρεσία» των ΗΠΑ για τη διεθνή ανάπτυξη, η USAID, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επτά εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τα μέσα ενημέρωσης στα Βαλκάνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγράδι μπορεί να αρχίσει προς το τέλος του έτους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας ενέκρινε να δοθούν 3.5 εκατομμύρια BAM για τους εργαζομένους του χαλυβουργείου της Ζένιτσα που οδηγήθηκε σε πτώχευση.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο κατηγορούμενος στη δίκη του «πραξικοπήματος» την ημέρα των βουλευτικών εκλογών του 2016, πρώην διοικητής της Σερβικής χωροφυλακής Μπράτισλαβ Ντίκιτς , ζήτησε από το Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα την αποφυλάκιση του λόγω της υγείας του μετά το έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης.

ΣΟΦΙΑ. Το κοινό μέτωπο επιχειρήσεων και τα εργατικών συνδικάτων απέτρεψε την αύξηση σοκ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιχειρήσεις είχαν ενημερωθεί και περίμεναν αύξηση των τιμολογίων βιομηχανικού ρεύματος κατά 15-30%. Μετά από το μέτωπο η κυβέρνηση το ξανασκέφτηκε και ο Ιανουάριος έχει πλέον τελειώσει χωρίς αυξήσεις. Η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ιβάν Ιβανόφ κάλεσαν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και είπαν ότι «προς τον παρόν δεν υπάρχουν λόγοι για δραστικό άλμα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

ΣΟΦΙΑ. Οι περισσότεροι Βούλγαροι δεν εγκρίνουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το 63% των Βουλγάρων δεν εγκρίνει την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε
το «βουλγαρικό Βαρόμετρο» τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου