Φεβρουαρίου 26, 2018

Ο Γιουνκέρ άρχισε τη βαλκανική βόλτα

Σκόπια. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. δήλωσε την Κυριακή κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν είχε έρθει στα Σκόπια «για να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ», αλλά τόνισε ότι «η Μακεδονία ειναι στο σωστό δρόμο». «Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ανακοινώσουμε μια ημερομηνία, είμαστε εδώ για να σας πω ότι είσαστε στο σωστό δρόμο, και αν συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το μονοπάτι, μέσα σε λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σας δώσει την ευκαιρία και θα προτείνει το άνοιγμα των συνομιλιών».
Ο Γιούνκερ, που συνοδευόταν από τον Επίτροπο Διεύρυνσης τδήλωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά ότι «πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα» και σημείωσε ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε αποφάσεις για τις χώρες ξεχωριστά. Ο Γιουνκέρ προέτρεψε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με «τους Έλληνες φίλους» και είπε συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, και τον προέτρεψε να συνεχίσει να κάνει τις προσπάθειες που απαιτούνται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο Ζάεφ είπε ότι, «η πΓΔΜ έχει δώσει έμφαση στην οικοδόμηση νέων γεφυρών συνεργασίας, και στον ανοιχτό διάλογο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν είναι εύκολο να κλείσει τα θέματα μακροχρόνια. Ενθαρρυμένοι από την συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία, έχουμε δεσμευτεί σοβαρά για την εξεύρεση τρόπων για την επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομά μας».
Ο Ζάεφ τόνισε ότι για την κυβέρνηση, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ήταν αποδεκτή ως λύση που θα κάνει διάκριση μεταξύ της Μακεδονίας και της περιοχής στην Ελλάδα, η οποία επίσης ονομάζεται Μακεδονία. «Επιμένουμε σε λύση, σε μια μόνιμη λύση, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την προστασία της ταυτότητας των δύο χωρών», κατέληξε
ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου