Δεκεμβρίου 01, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αστυνομία συνέλαβε ξανά τον Εμιν Χόντζιτς για κατοχή μεγάλης ποσότητας όπλων, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Συρίας με την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους. Τα όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρκ Λάνκαστερ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κόσσοβο, ως αξιωματικός κατά τη διάρκεια του 1999-2000. Ο Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο «για τον επαναπατρισμό των πολιτών που πολέμησαν για στο πλευρό του λεγόμενου ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ. «Το Κοσσυφοπέδιο είναι πατρίδα τους και είμαστε έτοιμοι να επαναπατρίσουμε όλους εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν. Το Κοσσυφοπέδιο αναλαμβάνει την ευθύνη για την εξασφάλιση της ζωή του καθενός», είπε ο Χαραντινάι.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν μπόρεσε να προσφέρει δικαιοσύνη και αλήθεια κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, αλλά έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός της μη συμφιλίωσης μεταξύ των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και τόνισε ότι οι Σέρβοι εξακολουθούν να ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα ποιος σκότωσε περίπου 30.000 Σέρβους αμάχους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πέννες τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ο «διάλογος εισέρχεται σε μια νέα φάση και η Φεντερίκα Μογκερίνι χρειάζεται περισσότερη στήριξη, γι ' αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο τους στη διαδικασία», δήλωσε ο Θάτσι και πρόσθεσε ότι, «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να φέρει περισσότερη εμπιστοσύνη και βιωσιμότητα στη διαδικασία».
Ο Θάτσι κάλεσε πάντως όλους τους Σέρβους να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο. «Θα κάνουμε τα παν για να γυρίσουν οι Σέρβοι και να ενσωματωθούν στην πολυεθνική κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου», είπε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα φιλοξενήσει τα μέλη της τρισυπόστατης προεδρίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μλάντεν Ιβάνιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι.Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η επίσκεψη της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα είναι σημαντική για την στρατιωτική, πολιτική και ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας ότι ανοίγουν πολλές ευκαιρίες για τις χώρες της περιοχής.

ΣΟΦΙΑ. Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του βούλγαρου πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, η βουλγαρική αντιπροσωπεία υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας. Ο Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε το Παγκόσμιο Κέντρο για την Καταπολέμηση της εξτρεμιστικής Ιδεολογίας, όπου συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών των δύο χωρών. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο, από το 2014, χρηματοδοτεί εταιρείες και εκτός του Βασιλείου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος θα επισκεφτεί τη Μόσχα μέχρι τις
8 Δεκεμβρίου, όπου θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ενθρόνιση ως Πατριάρχη της Μόσχας του Αγίου Τύχωνα.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρινάμπιτς δήλωσε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία το επόμενο έτος «οι άνθρωποι θα μιλούν με διαφορετικό τρόπο για τα Βαλκάνια, και ότι για αυτό θα χρειαστούν, γενναίες πολιτικές αποφάσεις και προθυμία για συμβιβασμό.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε χθες την ετήσια ποσόστωση για προσωρινή διαμονή και εργασία των αλλοδαπών για το 2018. θα εκδοθούν 18,815 άδειες εργασίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Είκοσι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον υιό HIV καταγράφηκαν φέτος στο Μαυροβούνιο, εκ των οποίων επτά νόσησαν.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος με δαπάνες 3337000000 ΚΜ που θα ψηφιστεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συνταγματικού Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε χθες ότι ο κανονισμός της συνοριακής αστυνομίας που προβλέπει ότι οι άνδρες θα πρέπει να ξυρίζονται, δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου