Δεκεμβρίου 30, 2017

Η 30η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

533.Τέθηκε από τον Ιουστινιανό σε ισχύ η νομοθεσία του «Πανδέκτη», όπως και οι «Εισηγήσεις».

1066. Οι Βέρβεροι εισέβαλαν στο σεράγι του Εμίρη της Γρανάδας Μπαντις αλ Μουζάφαρ και συνέλαβαν τον εβραίο βεζίρη Γιόζεφ ιμπν Ναγκρέλα που ήταν και ο μέγας Ραβίνος της Γρενάδας και τον σταύρωσαν. Η γυναίκα του με τον γιό του διασώθηκαν. Οι Βέρβεροι σκότωσαν και πολλούς από τους 1500 Εβραίους της πόλης.

1097. Κατά την πρώτη Σταυροφορία , σεισμός στην Αντιόχεια, την οποία πολιορκούσαν οι Σταυροφόροι.

1632. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο τα σουηδικά στρατεύματα κατέλαβαν το Φράιμπουργκ.

1777. Στις 30 Δεκεμβρίου 1777 με τον θάνατο του Μαξιμιλιανού εξαλείφθηκε η γραμμή διαδοχής των Βίττελσμπαχ και η διαδοχή του Εκλεκτοράτου της Βαυαρίας πέρασε στον Κάρολο Θεόδωρο, τον εκλέκτορα του Παλατίνατου.

1797.Στον πόλεμο του πρώτου συνασπισμού ο Στρατός της Γαλλικής Δημοκρατίας για κατέλαβε για δεύτερη φορά το Μάιντς .

1805. Στις 18/30 Δεκεμβρίου η Υψηλή Πύλη κήρυξε τον Πόλεμο στη Ρωσία.

1806. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπακού , το Χανάτο καταργήθηκε και το Μπακού έγινε το κέντρο της νεοσύστατης επαρχίας του Μπακού.

1906. Ο Σάχης της Περσίας υπέγραψε το Σύνταγμα τερματίζοντας την απόλυτη μοναρχία.
1915. Το γερμανικό υποβρύχιο U-38 τορπίλισε ανοικτά των ακτών της Κρήτης το βρετανικό ατμόπλοιο «Περσία». Χάθηκαν 343 από τους 519 επιβάτες. Κατά τη στιγμή της βύθισης, το «Περσία» μετέφερε μεγάλη ποσότητα χρυσού και κοσμημάτων που ανήκαν στον Μαχαραγιά Γιαγκατιί Σινγκ ο οποίος είχε αποβιβαστεί στη Μασσαλία. Το ναυάγιο του «Περσία» βρέθηκε έξω από την Κρήτη το 2003 σε βάθος 10.000 ποδιών , και έγινε προσπάθεια να ανασυρθεί ο θησαυρός.

1916. Δολοφονήθηκε στην Αγία Πετρούπολη ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, από μία ομάδα με επικεφαλής τον Φέλιξ Γιουσούποφ. Ο Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και η Ζίτα των Βουρβόνων-Πάρμας στέφθηκαν βασιλιάς και βασίλισσα της Ουγγαρίας.

1917. Το βρετανικό οπλιταγωγό «Αραγονία» βυθίστηκε στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας από το γερμανικό υποβρύχιο U-34.610 Βρετανοί στρατιώτες και μέλη του πληρώματος χάθηκαν.

1918. Στο Βερολίνο ξεκίνησε το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.
1922. Στις 29 Δεκεμβρίου, 1922 ,συνήλθε απόντος του Λένιν, το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ . Οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και Υπερκαυκασίας TSFSR υπέγραψαν μια συνθήκη για το σχηματισμό της ΕΣΣΔ, που εγκρίθηκε την επομένη 30η Δεκεμβρίου 1922 από τους 2215 σύνεδρους.
Στη Συνθήκη διατυπώνονταν οι Λενινιστικές αρχές της ισοτιμίας, του δικαίωματος της ελεύθερης αποχώρησης από την Ένωση και της ελεύθερης εισόδου σ’ αυτήν νέων Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.Εκτός από τις 4 ιδρυτικές σοβιετικές δημοκρατίες, υπήρχαν ακόμα η Αρμενία, τα Αζερμπαϊτζάν, το Ναχιτσεβάν , η Γεωργία και η Αμπχαζία.



1940. Στην Αθήνα κατά τα Δεκεμβριανά, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ορκίστηκε Αντιβασιλεύς. Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήσαν παρόντες ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχιστράτηγος Σκόμπι και τα μέλη του διπλωματικού σώματος. Μετά την ορκωμοσία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέως, άρχισε η διαδικασία για την ανάθεση της διακυβέρνησης στον Νικόλαο Πλαστήρα όπως ήθελαν οι άγγλοι και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις και την συντριβή στην Καισαριανή το ΚΚΕ συνέχιζε την αρπαγή ομήρων. Ο ΟΠΛΑ συνέλαβε τον μαρξιστή εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο στο σπίτι του, και στη συνέχεια τον δίκασε σε λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι.

1942.Σκοτώθηκε στη Λιβύη ο Ανθυποσμηναγός ΣΚΑΛΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ λόγω βλάβης του κινητήρα του Blenheim που επεβαινε.

1947 . Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας. Οι κομμουνιστές στη συνέχεια ανακήρυξαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας.

1960. Ο Βοιτίλα έγινε Μητροπολίτης Κρακοβίας.

1965. Ο Φερδινάντο Μάρκος έγινε πρόεδρος των Φιλιππίνων.

1988. Ο Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μπράνκο Μίκουλιτς και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν λόγω της κριτικής ότι δεν ήταν σε θέση να επιλύσουν την οικονομική κρίση στη χώρα. Τον διαδέχτηκε ο Άντε Μάρκοβιτς.

1993.Το Ισραήλ και το Βατικανό, υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση και την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων.

2006. Ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου