Δεκεμβρίου 30, 2017

ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Μια Εφέτης ξεφτίλισε τους Ευρωπαίους πρεσβεις και το «Κράτος Δικαίου»

Η Ρουμάνα Εφέτης Φλωρίκα Ρομάν δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή προς τις Ευρωπαϊκές Πρεσβείες που ανησυχούν για το Κράτος Δικαίου και τους κατηγγειλε για υποκρισία.
Η ανοικτή επιστολή απευθύνεται στις πρεσβείες του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας και καλεί τις πρεσβείες να προσδιορίσουν με επακριβώς ποιες τροπολογίες επηρεάζουν την ανεξαρτησία δικαστικής εξουσίας.
«Ως δικαστής με 25ετή προϋπηρεσία, και ως Ρουμάνα και Ευρωπαία πολίτης»,
η εφέτης , επισημαίνει ότι η και η δήλωση των πρεσβειών,
«δεν προστατεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά συμβάλλει στην εκστρατεία διαιρέσης της ρουμανικής κοινωνίας, στην οποία η δικαιοσύνη χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο σε μια μάχη όπου η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση της ενημέρωσης και έχουν πάρει τη θέση των νομικών επιχειρημάτων».
Η δικαστής γράφει, στην ανοιχτή της επιστολή, ότι οι Πρεσβείες σιώπησαν όταν το 2005, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας , (CSAT), εξέδωσε μυστικό διάταγμα που έδινε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να συμμετέχουν στις έρευνες της δικαιοσύνης, όπως και κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού.
Η δικαστής τονίζει ότι οι Πρεσβείες σιώπησαν και το 2009 «όταν το Γραφείο του Εισαγγελέα υπέγραψε μυστικό πρωτόκολλο με τη Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI), βάσει του οποίου σχηματίστηκαν «κοινές επιχειρησιακές ομάδες για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών, αν και από το νόμο απαγορεύεται στη SRI να παρεμβαίνει σε ποινικές έρευνες ».

«Το ίδιο σιωπηλές έμειναν και οι πρεσβείες με το αναγκαστικό διάταγμα 6/2016 της «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» Τσιόλος το οποίο προέβλεπε την επανίδρυση της 6ης Διεύθυνσης ποινικής δίωξης της κομμουνιστικής Σεκιουριτάτε, 27 χρόνια μετά το αντι-κομμουνιστική «επανάσταση».
«Ο Τσιόλος έκανε την SRI «όργανο ποινικής δίωξης», όπως ακριβώς και η πρώην κομμουνιστική Σεκιουριτάτε», τόνισε η Εφέτης, προσθέτοντας ότι η τεχνοκρατική κυβέρνηση Τσιόλος με έκτακτα διατάγματα, και χωρίς δημόσιο διάλογο, έκανε εκατοντάδες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , χωρίς να «ανησυχήσουν», οι δυτικές πρεσβείες.
«Η Δικαιοσύνη στη Ρουμανία λειτουργεί και βασίζεται σε μυστικές ρυθμίσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι και οι δικαστές δεν έχουν πρόσβαση, τόνισε η Εφέτης, που υπογράμμισε ότι οι δυτικές πρεσβείες σιώπησαν και όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Προύνα είπε ότι «στη Ρουμανία τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια πολυτέλεια».
Το ίδιο σιωπηλές παρέμειναν ότι ο διοικητής της SRI στρατηγός Ντουμπράβα δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών, εργάζεται στη δικαιοσύνη και όταν ο στρατηγός επισκέφθηκε δικαστές πριν ανακοινώσουν την απόφαση τους. Το ίδιο σιωπηλές έμειναν οι όταν ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις στην Στρατηγική Εθνικής Άμυνας για το 2015-2019 «διεύρυνε το πεδίο της εθνικής ασφάλεια», εντάσσοντας την «καλή λειτουργία της δικαιοσύνης» στις αρμοδιότητες των μυστικών υπηρεσιών και του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας».
«Η Αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων εναντίον της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ρουμάνων, διέφυγε της προσοχής σας», τόνισε προς τους Πρεςσβεις η Ρουμάνα Εφέτης που καλεί τα πρεσβείες να ζητήσουν τον δικό της φάκελο από την Εισαγγελία Διαφθοράς και αναφέρει ότι η Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), στις 6 Απριλίου 2017, αποφάσισε να κλείσει τη έρευνα σε βάρος της με την αιτιολογία ότι «δεν υπήρχαν τα γεγονότα για τα οποία είχε ερευνηθεί».
«Αν οι δικαστές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταχρήσεις, ο απλός πολίτης δεν έχει καμία εγγύηση ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά του είναι σεβαστά έχουν αυτός διώκεται ποινικά» αναφέρει η δικαστής που τονίζει:
«Αξιότιμοι Πρέσβεις, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο , όπου σύμφωνα με τις πρακτικές που στήριξαν και προώθησαν στο δικαστικό σύστημα , το σύστημα είναι δυσλειτουργικό και οι ρουμάνοι πολίτες δεν έχουν τα μέσα προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματά τους.»
Αγνοώντας τις καταχρήσεις της δικαιοσύνης και η σιωπώντας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχετε επιλέξει να κάνετε τα τελευταία χρόνια, θα τροφοδοτήσετε το αντιευρωπαϊκά αισθήματα που ήδη αναπτύσσονται στη ρουμανική κοινωνία και στη δημιουργία των οποίων έχετε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας », ανέφερε η δικαστής Φλωρίκα Ρομάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου