Οκτωβρίου 19, 2017

Ρουμανία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Λίβιου Ντραγκνέα με σύμμαχο τον ηγέτη των Φιλελευθέρων,(ΑΛΝΤΕ) κ. Ταριτσεάνου, δίνουν με τον πρόεδρο Γιοχάνις και τον κύκλο του, τη μάχη της «λαϊκής κυριαρχίας» και το «βουλευτικό» ανεξαρτητοποιείται από το «Εκτελεστικό».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) προσφυγή για την παρέμβαση της Διεύθυνσης κατά της διαφθοράς σε θέματα αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας με την έρευνα σχετικά με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη νησίδα του Δούναβη Μπελίνα από την κρατική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Ταριτσεάνου έκανε την ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος συνασπισμού, και τόνισε οτι έχει λάβει τη γνώμη των νομικών εμπειρογνωμόνων και των συνταγματολόγων.
Ο κ. Ντραγνέα απέφυγε να σχολιάσει την αδράνεια της κυβέρνησης και του αρμίσδιου σοσιαλιστή υπουργού. -«Νομίζω ότι η προσφυγή θα κατατεθεί από τον κ. Ταριτσεάνου. Δεν ξέρω τι θα κάνει η κυβέρνηση, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες επιλογές», δήλωσε ο Ντραγκνέα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα για συζήτηση. Ι υπουργός είπε ότι ελήφθησαν υπόψη οι απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, και ότι κατά προτεραιότητα θα εφαρμοστεί η απόφαση για τις συνθήκες κράτησης, που προβλέπει «αποζημίωση» των Κρατουμένων για «κράτηση σε ανάρμοστες συνθήκες» και οι 30 ημερες κράτησης θα υπολογίζονται σε 36.
Ο υπουργός είπε ότι θα συναντηθεί στις 26 Οκτωβρίου «με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς» για να συζητήσουν το νομοσχέδιο.
Ο κ. Ντραγκνέα και ο κ.Ταριτσεάνου που ρωτήθηκαν για το νομοσχέδιο μετά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος συνασπισμού, είπαν ότι οι βουλευτές θα είναι ελεύθεροι να υποβάλουν τις τροπολογίες που νομίζουν και ότι η Βουλή ως κυρίαρχο Σώμα, θα αποφασίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου