Οκτωβρίου 19, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το ψήφισμα για την προστασία της συνταγματικής τάξης και τη διακήρυξη της στρατιωτικής ουδετερότητας της Σερβικής Δημοκρατίας, που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση, ορίζει την ουδετερότητα της Σερβικής Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπάρχουσες στρατιωτικές συμμαχίες, και ότι η έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί , ούτε και μπορεί να ορίζεται και να καταχωρηθεί με άλλη ιδιότητα.

ΜΟΝΤΡΙΤΣΑ . Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, από την Μόντριτσα, όπου παραβρέθηκε στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου για τη νέα μονάδα παραγωγής της εταιρίας «Alfa» δήλωσε ότι «η Σερβική Δημοκρατία είναι στρατιωτικά ουδέτερη» και ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος μπορεί να σκέπτεται ό, τι θέλει», και ότι , «ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από τους ξένους τυχοδιώκτες».Είπε ακόμα ότι «η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο αλλά το Κοινοβούλιο λειτουργεί με επιτυχία και έχει πλειοψηφία η οποία θεσπίζει τους νόμους». Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι το καθήκον του SNSD, ως το ισχυρότερο κόμμα και το κόμμα που είναι ο πιο υπεύθυνο για την Σερβική Δημοκρατία, θα είναι να ενισχυθεί η οικονομία, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να γίνουν με επιτυχία οι εκλογές το επόμενο έτος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Πατριωτικό Κίνημα χαιρέτισε το ψήφισμα για την προστασία της συνταγματικής δομής και τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβικής Δημοκρατίας σαν μια ιστορική απόφαση. Ο στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι είπε ότι το ψήφισμα είναι μια πολύ καλή λύση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «σύρουν » τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο ΝΑΤΟ. Ο στρατιωτικό-πολιτικός αναλυτής Γκόστιμιρ Πόποβιτς, είπε ότι η μικρή ομάδα βουλευτών στην εθνική συνέλευση, που ανήκει η αντιπολίτευση, δεν υποστήριξε την έγκριση του ψηφίσματος σχετικά με την στρατιωτική ουδετερότητα γιατί ,«οφείλει σε κάποιος κάτι».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ δήλωσε ότι το ψήφισμα σχετικά με τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβικής Δημοκρατίας είναι προεκλογικό τέχνασμα του SNSD.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το κόμμα Δημοκρατικής Δράσης , (SDA) του Ιζετμπέκοβιτς ανακοίνωσε ότι το ψήφισμα σχετικά με την στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβικής Δημοκρατίας, αποτελεί «μια νέα κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του Ντέιτον και αποτελέι πλήγμα για την κυριαρχία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», και ότι, «αναμένει αποφασιστική απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Τζόκιτς δήλωσε ότι η αντιπολίτευση προσπαθώντας να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εργαστεί δίνει ώθηση στην κυβέρνηση , επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν τις κακές τους προθέσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Συμβούλιο των Υπουργών θα επανεξετάσει σήμερα τις τροπολογίες σε ένα σύνολο νόμων που αφορούν την εισαγωγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

ΧΑΓΗ .Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ανακοινώσει την απόφαση του για τον πρώην διοικητή του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, Στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, στις 22 Νοεμβρίου.

ΖΟΥΜΠΙΝ ΠΟΤΌΚ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας Αλβανός ως ύποπτος για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας Σερβίδας στο Ζουμπίν Πότοκ.


ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός  Εξωτερικών της Βουλγαρίας  Αικατερίνα Ζαχάριεβα θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεων της στις πρωτευουσες των Δυτικών Βαλκανίων με επίσκεψη στο  Κοσσυφοπέδιο, στις 19η και 20η Οκτωβρίου,  Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς της θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο  του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι , τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι και τον ομόλογό  της Μπεχτζέτ Πατσόλι.

ΧΑΓΗ. Ο Διεθνής Δικαστικός Μηχανισμός που είναι ο νόμιμος διάδοχος του Δικαστηρίου της Χάγης θα συζητήσει την έφεση της εισαγγελίας κατά της αθώωσης του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι στις 13 Δεκεμβρίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), βουλευτή Μίλαν Κνέζεβιτς καταδικάστηκε σε επτά μήνες στη φυλακή για επίθεση κατά αστυνομικού στις 17 Οκτωβρίου 2015 μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ο Κνέζεβιτς τον έσπρωξε βίαια.
Ο δικαστής επέβαλε την ελάχιστη ποινή επειδή ο Κνέζεβιτςε είχε λευκό ποινικό μητρώο. Ο Κνέζεβιτς άσκησε έφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου