Οκτωβρίου 18, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Κροάτης πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς και το μέλος της Προεδρίας Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς σε συνάντηση με τον Ύπατο Βαλεντίν Ίνζκο είπαν ότι η ένταξη στην είναι
ο σημαντικότερος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ο κ. Τσόβιτς είπε ότι δεν δεν υπάρχουν εμπόδια να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας η Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μέχρι το τέλος του έτους.

ΜΟΣΤΑΡ. Η έκτακτη Σύνοδος της Συνέλευσης του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, η οποία θα έπρεπε να συζητήσει την τροποποίηση του Συντάγματος
του καντονιού ώστε να αναφέρονται και οι Σέρβοι ως «συστατικός λαός», δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του μποϋκοτάζ των Κροατών βουλευτών.
Ο Κροάτης πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί χωρίς την πολιτικοποίηση του ζητήματος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Κατά την συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης , η αντιπολίτευση προκάλεσε συζήτηση προ ημερησίας επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη τα πρακτικά από την 21η τακτική συνεδρίαση. Η Εθνοσυνέλευση μετά από ένα κανονικό διάλειμμα συζήτησε την ημερήσια διάταξη, στην οποία περιλαμβανόταν η πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την προστασία της συνταγματικής τάξης και τη δήλωση της στρατιωτικής ουδετερότητας, η οποία είχε καταθέτει από τη Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και το Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα Σύλλογος , (SDS-Κ). Μετά από αρκετές ώρες της συζήτησης, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ατζέντα. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του SDS Βούκοτα Γκοβεντάριτσα μετά την έγκριση της ημερήσιας διάταξης, δήλωσε , ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν θα λάβουν μέρος στη συζήτηση, αλλά δεν θα αποχωρήσουν από το άφηνε Κοινοβούλιο. Προηγουμένως ο πρόεδρος του Σώματος Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς είχε προτείνει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο και να αφήσουν τους βουλευτές που ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Προσγειώθηκε χθες στο Βελιγράδι τα ακροβατικό τιμ της ρωσικής αεροπορίας που θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις στις 20 Οκτωβρίου για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την ευκαιρία ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο, εξέφρασαν ικανοποίηση για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και την πρόοδο των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, και ιδίως την αύξηση του διμερούς εμπορίου.

ΣΚΟΠΙΑ . Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν στη χθεσινή τους συνάντηση για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Μίλησαν για την περιφερειακή συνεργασία, τις οδικές διασυνδέσεις και την συνδέσεις, και την αεροπορική σύνδεση μεταξύ του Σεράγεβο και των Σκοπίων .
Τα επιμελητήρια της πΓΔΜ, της Σερβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, του Κοσσυφοπέδιου και του Μαυροβούνιο, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της «συνόδου κορυφής 100».

ΣΚΟΠΙΑ. Η εισαγγελία στα Σκόπια επέκτεινε την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Ζιγιάντιν Σέλα κατά την εισβολή στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου , και διέταξε την προφυλάκιση πέντε υπόπτων 

 ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντησή του με το Συμβουλίου του ιδρύματος Βουλγαρικών ορθόδοξων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη υπό τον πρόεδρο του Βασίλ Λιάζε, είπε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της κοινότητας της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα μέλη του Συμβουλίου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την πορεία αποκατάστασης της σιδερένιας βουλγαρικής εκκλησίας του «Αγίου Στεφάνου». Η σιδερένια εκκλησία ανακαινίστηκε πλήρως, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, και της κοινότητας Φατίχ και της Βουλγαρίας. Ο Μπόικο Μπόρισοφ ανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει πρόσθετους πόρους για την επίπλωση της εκκλησίας.

ΣΟΦΙΑ. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΓΚΕΡΜΠ Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε στις 24 ώρες ότι το αιτήματα για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές δεν ακούγεται σοβαρό δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης του 4% και ότι τα υπονοούμενα για δήθεν ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον Μπόρισοφ τα διαδίδουν οι σοσιαλιστές που προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά τους προβλήματα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το νόμο για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου