Οκτωβρίου 17, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Μετά τις εκλογές , η «Νέα Εποχή»

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μίλησε στην 6η, περιφερειακή «Διάσκεψη κορυφής 100» , με «επιχειρηματικούς ηγέτες» από Νοτιοανατολική Ευρώπη, με θέμα «Νέα συμφωνία για τη Νέα Εποχή», κει τόνισε ότι «η περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη για έναν αγώνα στην παγκόσμια σκηνή», και ότι το μέλλον βρίσκεται στα ενεργειακά, στην ψηφιακή οικονομία ,στις στρατηγικές μεταφορών για τη διασύνδεση της περιοχής και σε κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού. Στο Συνέδριο θα μετέχουν ο πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Έντι Ράμα, του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς ,ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ο σερβος συμπρόεδρος της «τρισυπόστατης» Μλάντεν Ιβάνιτς.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ράμα συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Ζάεφ για τη νίκη του στις δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές που έγιναν.
Οι δυο συζήτησαν τις δυνατότητες για την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Αλβανίας. Ο Ζάεφ και Ράμα συμφώνησαν ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν άριστες πολιτικές σχέσεις, χωρίς ανοιχτά ζητήματα και ότι είναι μια καλή βάση για συνεργασία προκειμένου να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την οικονομική συνεργασία και την ευρώ-Ατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής.
Ο Ζάεφ δήλωσε ότι : «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ο άνεμος που ωθεί την Δημοκρατική ατζέντα, και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις για μιας κοινωνίας για όλους». «Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ», και ότι , «η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με φιλικό πνεύμα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και για να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές ένταξης στο ΝΑΤΟ και τη ΕΕ, που είναι οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας».
Ο άλλος επισκέπτης πρωθυπουργός, ο μαυροβούνιος Μάρκοβιτς επισκέφτηκε
τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και συμφώνησαν ότι, «η Μακεδονία και το Μαυροβούνιο δεν έχουν εκκρεμή ζητήματα και μοιράζονται τους ίδιους στόχους εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας. 
Οι συνομιλητές, σύμφωνα με το γραφείο του Ιβάνοφ, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σύνολο των διμερών σχέσεων». Όσον αφορά την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δήλωσε ότι «η ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», και τόνισε το ενδιαφέρον, «για την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο του το ΝΑΤΟ και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των δύο χωρών».
Στην ομιλία του , «στο Summit100» το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Β-Ε, Μλάντεν Ιβάνιτς, είπε ότι , «προς το συμφέρον της ανάπτυξης, είναι σημαντικό οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι θα πρέπει να εξυπηρετούν τους οικονομολόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου