Οκτωβρίου 17, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας θα συζητήσει σήμερα την πρόταση ψηφίσματος για την προστασία της συνταγματικής τάξης και τη στρατιωτική ουδετερότητα, σε σχέση με τις υφιστάμενες στρατιωτικές συμμαχίες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Κροάτης Προεδρεύων της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησαν χθες για την περιφερειακή συνεργασία, για το μέλλον και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δήλωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις είναι φιλικές και διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας. Για την οριοθέτηση των συνόρων δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο. Ο πρόεδρος Τσόβιτς είπε ότι η δήλωση σχετικά με την προστασία των συμφερόντων των Σέρβων είναι ευπρόσδεκτη και ότι είναι ένας τρόπος για να επιλύσει το ζήτημα των σχέσεων των Σέρβων με τους άλλους λαούς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η απόφαση για την αθώωση του Όριτς, ενόχλησε πολύ το Βελιγράδι, ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν ζωντανοί μάρτυρες για τα εγκλήματα, που διέπραξε και επισήμανε ότι οι καλές σχέσεις της Σερβίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είναι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι ελπίζει πως, «το όνειρο της ανεξαρτησίας της Σερβικής Δημοκρατίας θα βγει αληθινό», και ότι «η αντιπολίτευση θέλει και αυτή την ανεξαρτησία ιδιωτικά, αλλά δεν θέλει να το υποστηρίξει δημόσια».

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσιγιάνοβιτς είπε ότι μίλησε με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που ο νόμος για τους φόρους κατανάλωσης δεν περάσει ως το τέλος Οκτωβρίου,

ΣΟΦΙΑ. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συνεχάρη τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα για την έγκριση του Νόμου για τις Μειονότητες. Σύμφωνα με τον Μπόρισοφ, η αναγνώριση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας, θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, διότι αποδεικνύει έναν ευρωπαϊκό τρόπο χάραξης πολιτικής. Απαντώντας, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι θεωρεί τον εγκριθέντα Νόμο για τις Μειονότητες ως δικό του καθήκον και ότι θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιταχύνει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο Μπορίσοφ συνεχάρη και τον Ζάεφ για τη νίκη στις Δημοτικές Εκλογές «Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Μακεδονία είναι μια απόδειξη για την έγκριση της πολιτικής την οποία ασκείτε. Η πολιτική σας της καλής γειτονίας, του διάλογου και της κατανόησης, βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες», ανεφερε ο Μπορίσωφ.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Έλενα Γιατσίμοβιτ, η υποψήφια δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας στο Δήμο Στάρο Ναγκορίτσανε πέρασε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Συνολικά 1.160 κιλά ναρκωτικών , κυρίως μαριχουάνα και ηρωίνη που κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Σερβίας στο πρόσφατο παρελθόν καταστράφηκαν στο θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα στο Ομπρένοβατς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο νέος επικεφαλής του Σερβο-ρωσικού κέντρου Ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νις Βίκτορ Γκούλεβιτς , δήλωσε ότι η κύρια αποστολή του είναι να μετατρέψει το ίδρυμα σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο στα Βαλκάνια και να εκπαιδεύσει σέρβους διασώστες.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ο πληθυσμός κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας,
για το 2016. Ενώ το μέσο ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 23,4% %, στη Βουλγαρία είναι 40,4%, στη Ρουμανία 38,8% και στην Ελλάδα 35,6%. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία το Σεπτέμβριο ήταν 6,5%, και ήταν μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με τον τον Αύγουστο, και σε ετήσια βάση η μείωση ήταν 1,3%. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 213 307. Οι νέοι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Σεπτέμβριο ήταν 27 055. Από αυτούς, οι 518 δεν αναζητούν θέση εργασίας. Ως αποτέλεσμα των ευεργετικών μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης των ανέργων, συνολικά 3.706 άνθρωποι είχαν ενταχτεί σε πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης τον Σεπτέμβριο. Οι εργοδότες έχουν ανακοινώσει 17 270 κενές θέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου